- Newsroom
Σε στοχευμένη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, αναλύθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις τον Ιούνιο του 2025 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο πληθωρισμός στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων διαμορφώθηκε στο +1,78%, μειωμένος σε σχέση με τον Μάιο του 2025 που ήταν στο 2,47%. Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο 2025, οι τιμές παρουσίασαν μικρή πτώση της τάξης του -0,35%. Στο διάστημα Ιουλίου 2024 – Ιουνίου 2025, η αύξηση τιμών διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στο +0,25%.
Σε γενικές γραμμές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, παρατηρήθηκαν ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, που αποδίδονται κυρίως στην αύξηση διεθνώς των τιμών βασικών πρώτων υλών, όπως το κακάο, το κρέας και ο καφές.

Πού έπεσαν οι τιμές
Από την έρευνα προκύπτει ότι σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε κατηγορίες όπως τα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-8,28%), τα τρόφιμα παντοπωλείου (-5,40%), καθώς και στα χαρτικά και καλλυντικά (-3,13%). Η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ομαλοποίηση της αγοράς και τη μείωση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο.

Τι «τσούζει» στο ταμείο
Αντίθετα, αυξήσεις σημειώθηκαν στα φρέσκα κρέατα (+10,80%), τα μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη (+10,19%) και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+7,55%). Η άνοδος στις τιμές του κρέατος σχετίζεται με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου το 2024, εξαιτίας ασθενειών ζώων, και τις αυξημένες διεθνείς τιμές εισαγόμενων προϊόντων, κυρίως μοσχαρίσιου. Οι αυξήσεις στα φρούτα και λαχανικά αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες του 2025, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να επιβραδύνουν την παραγωγή σε σύγκριση με το 2024.
Γιατί συγκρατούνται οι τιμές
Οι λόγοι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στους οποίους αποδίδεται η τάση της ευρύτερης συγκράτησης των τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι:
- Αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν συγκράτηση το τελευταίο δεκαοχτάμηνο στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής- τεχνολογικής ετοιμότητάς τους και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
- Κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κώδικας δεοντολογίας για τις προωθητικές ενέργειες.
- Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.
- Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμά τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.
- Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν αύξηση.
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίζεται στην ανάλυση των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων και όχι σε δειγματοληψία, καλύπτοντας το σύνολο των δεδομένων για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Στόχος είναι η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των τιμών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, δίνοντας μια ακριβή εικόνα για τις εξελίξεις στην αγορά.