Η πραγματική επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ, η υπόθεση ΑΠΘ-ΟΠΕΚΕΠΕ, ο “προστάτης” της Σίνδου και ο “μισθός” του φαντάρου. Γράφει ο Σαλονικιός
Σας το έλεγα και χθες, ότι τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα οποία έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν μου φαίνονταν και πολύ της προκοπής.
Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι τέτοια στοιχεία δεν δόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς (Ελληνικό Μετρό, ΟΣΕΘ), αλλά από την αστυνομία, σε βάζει σε σκέψεις.
Εν πάση περιπτώσει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο από Ιανουάριο έως και Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς μετακινήθηκαν μέσω του ΟΑΣΘ 5.067.984 επιβάτες, δηλαδή περί τους 28.000 την ημέρα.
Επειδή, όπως έλεγα, ο αριθμός αυτός μου φαινόταν πολύ μικρός το έψαξα το θέμα και τα πραγματικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι επιβάτες που μετακινήθηκαν με τα αστικά λεωφορεία ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ είναι κοντά 22,5 εκατ., δηλαδή περίπου 125.000 την ημέρα.
Ελπίζω, τουλάχιστον τα στοιχεία που έδωσαν για το μετρό, 13.587.939 επιβάτες, δηλαδή περίπου 75.000 ημερησίως κατά το πρώτο εξάμηνο, να είναι αληθινά καθώς είναι αρκετά ικανοποιητικά.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα
Χθες σας έλεγα επίσης και για την επιδότηση την οποία εισέπραξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπόθεση για την οποία προσπαθούσα να βγάλω άκρη, χωρίς να καταφέρω σπουδαία πράγματα καθώς υπήρχε σχετική απροθυμία από το ΑΠΘ.
Το δημοσίευμα έφτασε όμως στα χέρια του δασάρχη Περτουλίου, Βασίλη Αλεξίου ο οποίος είχε την προθυμία να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου δώσει εκείνος τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει.
Όπως μου είπε ο δασάρχης το πανεπιστήμιο πράγματι εισέπραξε την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (150.000 ευρώ) η οποία αφορούσε το 2022 και όχι το 2023 όπως γράψαμε.
Την εισέπραξε, δε, καθώς έχει τη νομή των πανεπιστημιακών δασών στο Περτούλι και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στα οποία υπάρχουν περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια.
Επίσης μου εξήγησε ότι η όλη διαδικασία ήταν απολύτως νομότυπη, κάτι που άλλωστε το γράψαμε και χθες καθώς, όπως είπε, το «Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών» του ΑΠΘ θεωρείται ότι έχει αγροτική δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ερωτήματα ο κ. Αλεξίου είπε πως τα “δικαιώματα” γι' αυτά τα πέντε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια διατηρούνται για δύο χρόνια. Ωστόσο, μετά την κατάργηση του Ταμείου, με το νόμο του 2023, είναι προς διερεύνηση εάν το ΑΠΘ, το οποίο έχει απορροφήσει το Ταμείο, μπορεί να καταθέσει ξανά αίτηση γι' αυτά τα “δικαιώματα” καθώς δεν έχει αγροτική δραστηριότητα.
Εάν συμβεί αυτό τότε το πανεπιστήμιο θα χάσει 150.000 ευρώ, ποσό, που όμως μου εξήγησε ο δασάρχης, δόθηκε εξ ολοκλήρου για τη συντήρηση του δασοκτήματος. Επίσης, ανέφερε, πως τα “δικαιώματα” αυτά δεν έχουν περάσει σε άλλους, “ή θα τα πάρει το πανεπιστήμιο ή θα χαθούν”.
Σηκώθηκε σκόνη
Πυροδότησε συζητήσεις η χθεσινή παρέμβαση-πρόταση του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου ο οποίος είπε πως στην περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον εκθεσιακός χώρος για τις λεγόμενες “βαριές κλαδικές εκθέσεις” (Αgrotica, zootechnia κ.λπ.) ο δήμος Θέρμης διαθέτει έκταση κοντά στο αεροδρόμιο και είναι διατεθειμένος να την παραχωρήσει.
Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτο Σιμόπουλο ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση όλων των προτάσεων που έχουν ακουστεί έως τώρα (παραμονή στο κέντρο, Σίνδος, Θέρμη) σημείωσε πως “όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις το ¨μπάχαλο¨ και ο διχασμός στη πόλη θα συνεχίζεται. Καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώσουν άμεσα τις αποφάσεις τους”.
Θεωρώ την επισήμανση του Στράτου πολύ εύστοχη κι ελπίζω τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση και ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου, να αξιολογήσει όλες αυτές τις προτάσεις και όλα τα δεδομένα, και να λάβει επιτέλους την τελική της απόφαση.
Όμως, πλην του Σιμόπουλου υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις απ' όσους υποστηρίζουν τη μεταφορά της ΔΕΘ (μέρος της ή εν συνόλω) στη Σίνδο.
Λογικό και αναμενόμενο. Εκείνο, ωστόσο, το οποίο μου έκανε εντύπωση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη η οποία, μάλιστα, εκδηλώθηκε πριν καν ακόμη προλάβει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θέρμης.
Ο συγκεκριμένος, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε πρωί πρωί χθες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης της ΔΕΘ προκαλούν προβληματισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητά τους και υποψίες εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων”.
Κατηγορεί, δε, όσους δεν συμφωνούν με την πρόταση για τη Σίνδο ότι “επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό αγνοώντας στην πράξη τις καθημερινές ανάγκες 500.000 πολιτών” της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ρατσιστής και υπηρέτης σκοτεινών συμφερόντων, λοιπόν, ο δήμαρχος Θέρμης, που τόλμησε να καταθέσει και αυτός μια πρόταση για να αξιολογηθεί μαζί με τις υπόλοιπες· ρατσιστής και υπηρέτης συμφερόντων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος επιμένει, ένα μέρος της εκθεσιακής δραστηριότητας να παραμείνει στο κέντρο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτοί δήμαρχοι έχουν δηλώσει ρητά την εναντίωσή τους στο προωθούμενο από τα διάφορα συμφέροντα, real estate (ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο) στο χώρο της ΔΕΘ.
Ο μόνος, λοιπόν, γνήσιος υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων είναι ο Δανιηλίδης ο οποίος, έχοντας προφανώς το προνόμιο της πανοραμικής θέας που του προσφέρει η θέση του στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, θεωρεί ότι είναι ο μόνος που δικαιούται να εκφέρει γνώμη. Όλοι οι υπόλοιποι, είτε σφάλουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) είτε υπηρετούν “σκοτεινά συμφέροντα”.
Ξέρω ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση εξέπληξε δυσάρεστα ορισμένους. Οφείλω, ωστόσο, να ομολογήσω ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι μεταξύ αυτών διότι, όπως έλεγε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης “στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις ικανότητες, θα πρέπει να διαθέτεις και χαρακτήρα”.
Ζωάρα
Σαρωτικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Φυσικά δεν έχω καμία απολύτως γνώση επί του θέματος ώστε να μπορώ να αξιολογήσω εάν αυτές οι αλλαγές θα κάνουν περισσότερο αξιόμαχες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είδα και από την αντιπολίτευση καμιά ιδιαίτερη αντίδραση, χωρίς αυτό βεβαίως, να σημαίνει και τίποτα.
Όλα αυτά θα αξιολογηθούν εν καιρώ, από τους πλέον αρμόδιους κι ελπίζω, να μην χρειαστεί οι διαπιστώσεις να γίνουν επί του πεδίου.
Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Δένδιας είναι ένας υπουργός ο οποίος τολμά να αλλάξει πράγματα στο στράτευμα, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και, θέλω να πιστεύω, και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Εδώ θα σταθώ σε μία από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός, η οποία μπορεί να μην επηρεάζει το αξιόμαχο του στρατεύματος, αλλά έχει ενδιαφέρον.
Μιλώ για τον «μισθό» του φαντάρου ο οποίος από τα ολόκληρα 8,80 ευρώ που είναι σήμερα, αυξάνεται στα 100 για όσους υπηρετούν στη μεθόριο και στα νησιά του Αιγαίου και στα 50 ευρώ στην ενδοχώρα.
Τολμώ να πω ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο διότι στη μεθόριο ο καφές για παράδειγμα κάνει δύο με τρία ευρώ, ενώ στην ενδοχώρα, βλέπε δηλαδή κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούν όλα τα “βύσματα”, το φρέντο καπουτσίνο είναι κοντά στα πέντε ευρώ. Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να το ξαναδεί ο υπουργός.
Πάντως, οι αλλαγές περιλαμβάνουν και τα λεγόμενα “ειδικά μισθολόγια”. Έτσι, σύμφωνα με τον Δένδια, φαντάρος άγαμος ορφανός από έναν γονέα, που σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 150 ευρώ και όποιος έχει ένα παιδί και σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ. Ζωάρα, όχι πλάκα. Χώρια που, με τέτοιες αυξήσεις αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.