Η πραγματική επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ, η υπόθεση ΑΠΘ-ΟΠΕΚΕΠΕ, ο “προστάτης” της Σίνδου και ο “μισθός” του φαντάρου. Γράφει ο Σαλονικιός

Η πραγματική επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ, η υπόθεση ΑΠΘ-ΟΠΕΚΕΠΕ, ο “προστάτης” της Σίνδου και ο “μισθός” του φαντάρου. Γράφει ο Σαλονικιός

Σας το έλεγα και χθες, ότι τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα οποία έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεν μου φαίνονταν και πολύ της προκοπής.

Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι τέτοια στοιχεία δεν δόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς (Ελληνικό Μετρό, ΟΣΕΘ), αλλά από την αστυνομία, σε βάζει σε σκέψεις.

Εν πάση περιπτώσει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο από Ιανουάριο έως και Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς μετακινήθηκαν μέσω του ΟΑΣΘ 5.067.984 επιβάτες, δηλαδή περί τους 28.000 την ημέρα.

Επειδή, όπως έλεγα, ο αριθμός αυτός μου φαινόταν πολύ μικρός το έψαξα το θέμα και τα πραγματικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι επιβάτες που μετακινήθηκαν με τα αστικά λεωφορεία ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ είναι κοντά 22,5 εκατ., δηλαδή περίπου 125.000 την ημέρα.

Ελπίζω, τουλάχιστον τα στοιχεία που έδωσαν για το μετρό, 13.587.939 επιβάτες, δηλαδή περίπου 75.000 ημερησίως κατά το πρώτο εξάμηνο, να είναι αληθινά καθώς είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα

Χθες σας έλεγα επίσης και για την επιδότηση την οποία εισέπραξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπόθεση για την οποία προσπαθούσα να βγάλω άκρη, χωρίς να καταφέρω σπουδαία πράγματα καθώς υπήρχε σχετική απροθυμία από το ΑΠΘ.

Το δημοσίευμα έφτασε όμως στα χέρια του δασάρχη Περτουλίου, Βασίλη Αλεξίου ο οποίος είχε την προθυμία να επικοινωνήσει μαζί μου και να μου δώσει εκείνος τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει.

Όπως μου είπε ο δασάρχης το πανεπιστήμιο πράγματι εισέπραξε την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (150.000 ευρώ) η οποία αφορούσε το 2022 και όχι το 2023 όπως γράψαμε.

Την εισέπραξε, δε, καθώς έχει τη νομή των πανεπιστημιακών δασών στο Περτούλι και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στα οποία υπάρχουν περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια.

Επίσης μου εξήγησε ότι η όλη διαδικασία ήταν απολύτως νομότυπη, κάτι που άλλωστε το γράψαμε και χθες καθώς, όπως είπε, το «Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών» του ΑΠΘ θεωρείται ότι έχει αγροτική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ερωτήματα ο κ. Αλεξίου είπε πως τα “δικαιώματα” γι' αυτά τα πέντε χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια διατηρούνται για δύο χρόνια. Ωστόσο, μετά την κατάργηση του Ταμείου, με το νόμο του 2023, είναι προς διερεύνηση εάν το ΑΠΘ, το οποίο έχει απορροφήσει το Ταμείο, μπορεί να καταθέσει ξανά αίτηση γι' αυτά τα “δικαιώματα” καθώς δεν έχει αγροτική δραστηριότητα.

Εάν συμβεί αυτό τότε το πανεπιστήμιο θα χάσει 150.000 ευρώ, ποσό, που όμως μου εξήγησε ο δασάρχης, δόθηκε εξ ολοκλήρου για τη συντήρηση του δασοκτήματος. Επίσης, ανέφερε, πως τα “δικαιώματα” αυτά δεν έχουν περάσει σε άλλους, “ή θα τα πάρει το πανεπιστήμιο ή θα χαθούν”.

Σηκώθηκε σκόνη

Πυροδότησε συζητήσεις η χθεσινή παρέμβαση-πρόταση του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου ο οποίος είπε πως στην περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον εκθεσιακός χώρος για τις λεγόμενες “βαριές κλαδικές εκθέσεις” (Αgrotica, zootechnia κ.λπ.) ο δήμος Θέρμης διαθέτει έκταση κοντά στο αεροδρόμιο και είναι διατεθειμένος να την παραχωρήσει.

Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτο Σιμόπουλο ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση όλων των προτάσεων που έχουν ακουστεί έως τώρα (παραμονή στο κέντρο, Σίνδος, Θέρμη) σημείωσε πως “όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις το ¨μπάχαλο¨ και ο διχασμός στη πόλη θα συνεχίζεται. Καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώσουν άμεσα τις αποφάσεις τους”.

Θεωρώ την επισήμανση του Στράτου πολύ εύστοχη κι ελπίζω τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση και ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου, να αξιολογήσει όλες αυτές τις προτάσεις και όλα τα δεδομένα, και να λάβει επιτέλους την τελική της απόφαση.

Όμως, πλην του Σιμόπουλου υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις απ' όσους υποστηρίζουν τη μεταφορά της ΔΕΘ (μέρος της ή εν συνόλω) στη Σίνδο.

Λογικό και αναμενόμενο. Εκείνο, ωστόσο, το οποίο μου έκανε εντύπωση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη η οποία, μάλιστα, εκδηλώθηκε πριν καν ακόμη προλάβει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θέρμης.

Ο συγκεκριμένος, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε πρωί πρωί χθες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης της ΔΕΘ προκαλούν προβληματισμούς σχετικά με τη σκοπιμότητά τους και υποψίες εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων”.

Κατηγορεί, δε, όσους δεν συμφωνούν με την πρόταση για τη Σίνδο ότι “επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό αγνοώντας στην πράξη τις καθημερινές ανάγκες 500.000 πολιτών” της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ρατσιστής και υπηρέτης σκοτεινών συμφερόντων, λοιπόν, ο δήμαρχος Θέρμης, που τόλμησε να καταθέσει και αυτός μια πρόταση για να αξιολογηθεί μαζί με τις υπόλοιπες· ρατσιστής και υπηρέτης συμφερόντων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος επιμένει, ένα μέρος της εκθεσιακής δραστηριότητας να παραμείνει στο κέντρο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτοί δήμαρχοι έχουν δηλώσει ρητά την εναντίωσή τους στο προωθούμενο από τα διάφορα συμφέροντα, real estate (ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο) στο χώρο της ΔΕΘ.

Ο μόνος, λοιπόν, γνήσιος υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων είναι ο Δανιηλίδης ο οποίος, έχοντας προφανώς το προνόμιο της πανοραμικής θέας που του προσφέρει η θέση του στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, θεωρεί ότι είναι ο μόνος που δικαιούται να εκφέρει γνώμη. Όλοι οι υπόλοιποι, είτε σφάλουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) είτε υπηρετούν “σκοτεινά συμφέροντα”.

Ξέρω ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση εξέπληξε δυσάρεστα ορισμένους. Οφείλω, ωστόσο, να ομολογήσω ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι μεταξύ αυτών διότι, όπως έλεγε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης “στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις ικανότητες, θα πρέπει να διαθέτεις και χαρακτήρα”.

Ζωάρα

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Φυσικά δεν έχω καμία απολύτως γνώση επί του θέματος ώστε να μπορώ να αξιολογήσω εάν αυτές οι αλλαγές θα κάνουν περισσότερο αξιόμαχες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είδα και από την αντιπολίτευση καμιά ιδιαίτερη αντίδραση, χωρίς αυτό βεβαίως, να σημαίνει και τίποτα.

Όλα αυτά θα αξιολογηθούν εν καιρώ, από τους πλέον αρμόδιους κι ελπίζω, να μην χρειαστεί οι διαπιστώσεις να γίνουν επί του πεδίου.

Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Δένδιας είναι ένας υπουργός ο οποίος τολμά να αλλάξει πράγματα στο στράτευμα, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και, θέλω να πιστεύω, και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Εδώ θα σταθώ σε μία από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός, η οποία μπορεί να μην επηρεάζει το αξιόμαχο του στρατεύματος, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Μιλώ για τον «μισθό» του φαντάρου ο οποίος από τα ολόκληρα 8,80 ευρώ που είναι σήμερα, αυξάνεται στα 100 για όσους υπηρετούν στη μεθόριο και στα νησιά του Αιγαίου και στα 50 ευρώ στην ενδοχώρα.

Τολμώ να πω ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο διότι στη μεθόριο ο καφές για παράδειγμα κάνει δύο με τρία ευρώ, ενώ στην ενδοχώρα, βλέπε δηλαδή κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούν όλα τα “βύσματα”, το φρέντο καπουτσίνο είναι κοντά στα πέντε ευρώ. Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να το ξαναδεί ο υπουργός.

Πάντως, οι αλλαγές περιλαμβάνουν και τα λεγόμενα “ειδικά μισθολόγια”. Έτσι, σύμφωνα με τον Δένδια, φαντάρος άγαμος ορφανός από έναν γονέα, που σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 150 ευρώ και όποιος έχει ένα παιδί και σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ. Ζωάρα, όχι πλάκα. Χώρια που, με τέτοιες αυξήσεις αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Θεσσαλονίκη: Οι επιδοτήσεις του ΑΠΘ από ΟΠΕΚΕΠΕ, τα καλά νέα για το μετρό, η σχέση Ταχιάου – Αράπογλου και ο “μαγικός” αριθμός 29. Γράφει ο Σαλονικιός

Θεσσαλονίκη: Οι επιδοτήσεις του ΑΠΘ από ΟΠΕΚΕΠΕ, τα καλά νέα για το μετρό, η σχέση Ταχιάου – Αράπογλου και ο “μαγικός” αριθμός 29. Γράφει ο Σαλονικιός

Μέρες τώρα πασχίζω να βγάλω άκρη με μια υπόθεση που αφορά επιδοτήσεις τις οποίες εισέπραξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λέω πασχίζω, διότι ο ένας με παραπέμπει στον άλλον, χωρίς τελικά να μπορείς να βγάλεις άκρη.

Αφορμή για να ψάξω το θέμα ήταν μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία το «Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών» του ΑΠΘ εισέπραξε το 2023 ποσό περίπου 150.000 ευρώ διότι δήλωσε ότι διαθέτει βοσκήσιμες εκτάσεις στο πανεπιστημιακό δάσος του Περτουλίου. Αναζήτησα αρχικά τον καθηγητή Ιωάννη Γήτα που ήταν πρόεδρος του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών εκείνη την εποχή, ο οποίος μου έδωσε μια πρώτη εικόνα σχετικά με την υπόθεση.

Όπως μου είπε, το Ταμείο έχει τη νομή του πανεπιστημιακού δασοκτήματος στο Περτούλι, εντός του οποίου υπάρχουν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις.

«Ρωτήσαμε τη νομική υπηρεσία του πανεπιστημίου η οποία μας είπε ότι μπορούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα επιδότησης βοσκήσιμων εκτάσεων και αυτό κάναμε». Σύμφωνα με τον κ. Γήτα το Ταμείο υπέβαλε αίτηση το 2022 αλλά δεν έγινε δεκτή καθώς είχαν ήδη συμπληρωθεί οι προς επιδότηση βοσκήσιμες εκτάσεις. Το Ταμείο επανήλθε και το 2023 και αυτή τη φορά η αίτηση έγινε δεκτή, προσπορίζοντας στο ΑΠΘ ποσόν περίπου 150.000 ευρώ.

Ερωτήματα

Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα για τα οποία ο τέως πρόεδρος του Ταμείου με παρέπεμψε για απαντήσεις σε άλλους.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι εάν, πριν από τα έτη 2022 και 2023 που το Ταμείο εισέπραξε επιδοτήσεις, υποβλήθηκαν ανάλογες αιτήσεις και εισπράχθηκαν επιδοτήσεις από τρίτους, άσχετους με το πανεπιστήμιο.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι απέγινε το 2024 που στο μεταξύ το Ταμείο καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο· σε ποιον κατέληξαν, αν κατέληξαν, τα «δικαιώματα» που είχε το πανεπιστήμιο; Τα οικειοποιήθηκαν ιδιώτες, άσχετοι με το πανεπιστήμιο; Εάν όχι, τότε γιατί το ΑΠΘ δεν υπέβαλε εκ νέου αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να συνεχίσει να εισπράττει αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ;

Προς αναζήτηση των απαντήσεων στα ανωτέρω ερωτήματα ξεκίνησε ένας γύρος τηλεφωνημάτων, με τον έναν να παραπέμπει στον άλλον, ώσπου ο τελευταίος στην αλυσίδα με παρέπεμψε στον δασάρχη της περιοχής, το τηλέφωνο του οποίου, όμως δεν απάντησε ποτέ.

Οι άνθρωποι του ΑΠΘ, όπως και κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η λογοδοσία είναι μέρος των υποχρεώσεών τους, όπως υποχρέωση των Μέσων Ενημέρωσης είναι να αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν προκειμένου να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Εν προκειμένω, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και εάν κάποιος από το ΑΠΘ θελήσει να δώσει απαντήσεις, με χαρά να τις δημοσιεύσουμε.

Αχώριστοι

Όπως πληροφορηθήκατε χθες από το emakedonia.gr, στο δημαρχείο Καλαμαριάς έγινε άλλη μια σύσκεψη για τα συνοδά έργα τα οποία συνδέονται με τη λειτουργία της γραμμής επέκτασης του μετρό, τον Φεβρουάριο του 2026, αν όλα πάνε καλά. Σταθεροί ομοτράπεζοι σε όλες τις προηγούμενες συσκέψεις, όπως και στη χθεσινή, είναι η οικοδέσποινα, δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ο οποίος έχει πάρει πάνω του όλα αυτά τα ζητήματα. Δήμαρχος και υφυπουργός έχουν ανέκαθεν πολύ καλή προσωπική σχέση καθώς η γνωριμία τους χρονολογείται από τα φοιτητικά χρόνια ακόμη.

Η καλή χημεία τους επιβεβαιώνεται και τώρα κι αυτό βοηθά πολύ στην εξεύρεση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καλαμαριά, κυρίως με τη διάνοιξη της οδού Πόντου, τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να προηγηθούν αλλά και τη διασύνδεσή της στη συνέχεια με τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Χθες, κάποια στιγμή, η Χρύσα είπε στον Νίκο πως “εμείς οι δύο έχουμε πολύ καλές σχέσεις, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά μήπως να υπογράφαμε και καμιά προγραμματική σύμβαση για αυτές τις εκκρεμότητες γιατί οι μέρες είναι περίεργες”, υπονοώντας ότι δεν αποκλείεται οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα από την άνοιξη του 2027.

Ο υφυπουργός την καθυσήχασε λέγοντας πως “δεν χρειάζεται καμία προγραμματική, ό,τι είπαμε θα γίνει”. Πάντως, φάνηκε να μην διαφωνεί με το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν κάποια στιγμή νωρίτερα.

Ο αριθμός 29

Πολλά ήταν τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πρόταση που φέρνει η διοίκηση για τη σύναψη δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση κάποιων σημαντικών έργων.

Ελάχιστη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης ο τέως δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση ασκώντας οξεία κριτική προς τη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι (τουλάχιστον) ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την πρόταση όταν θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου.

Πάντως, χθες, οι δύο εκπρόσωποι της παράταξής του στη Δημοτική Επιτροπή, ο Μιχάλης Κούπκας ο οποίος έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Οικονομικών και γνωρίζει το αντικείμενο, όπως και ο πρώην αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης, ψήφισαν “λευκό”.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είπαν πως δεν είναι αντίθετοι με τη λογική της λήψης δανείου, βρήκαν ωστόσο, ελλιπή την εισήγηση, κυρίως όσον αφορά την τεκμηρίωσή της. Σίγουρα, πάντως, η τοποθέτησή τους στη Δ.Ε. ήταν σε αρκετά διαφορετικό κλίμα, από αυτό της ανακοίνωσης Ζέρβα. Μένει να φανεί, βεβαίως, τι θα κάνουν οι Κούπκας και Δημητριάδης, όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, στην κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς, για τη λήψη του δανείου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 29 ψήφων.

Θυμίζω ότι η πλειοψηφία διαθέτει 26 συμβούλους, άρα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλες τρεις ψήφους από την αντιπολίτευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Δ.Ε. Και ο εκπρόσωπος της παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους”, Μιχάλης Τρεμόπουλος ψήφισε επίσης “λευκό”.

Επίτιμος

Ήταν μια αναμενόμενη, και συγχρόνως, οφειλόμενη απόδοση τιμής από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προς τον Μιχάλη Ζορπίδη ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του. Στην τελευταία συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΘ έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του προέδρου του Κυριάκου Μερελή για την ανακήρυξη του Ζορπίδη ως Επίτιμου Προέδρου του Επιμελητηρίου.

Ο Ζορπίδης ήταν επι 19 συνεχή έτη πρόεδρος του ΕΕΘ, ενώ υπήρξε επί αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εκτός από την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Προέδρου το Επιμελητήριο σκοπεύει να διοργανώσει και μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του, ενταγμένη στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εκατό ετών από την ίδρυση του ΕΕΘ.

Ανεβαίνει το μετρό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη όπου, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εγκληματικότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης δόθηκαν από την Αστυνομία (άλλο πάλι και τούτο) στοιχεία για τον αριθμό των επιβατών οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα μέσα αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σύμφωνα με αυτά, τους έξι πρώτους μήνες επιβιβάστηκαν στο μετρό 13.587.939 επιβάτες, δηλαδή περίπου 75.000 ημερησίως. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του μετρό, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2024 ως και τον περασμένο Μάιο που οι αριθμοί ήταν γύρω στους 50.000 την ημέρα.

Το στοιχείο αυτό είναι ασφαλώς ενθαρρυντικό (αρκεί να είναι πραγματικό) αν και απέχει ακόμη από τη μέγιστη μεταφορική δυνατότητα του μέσου που φτάνει περί τις 250.000 η οποία θα μπορεί να επιτευχθεί όταν θα λειτουργήσει και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μετακινήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, 5.067.984 επιβάτες, δηλάδή περί τους 28.000 την ημέρα. Εδώ έχω την εντύπωση πως πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, καθώς ο αριθμός αυτός μου φαίνεται αρκετά μικρός. Θα το δω όμως και θα σας ενημερώσω. 

Το ωράριο των υπαλλήλων σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, οι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν στον ΠΑΟΚ και το προωθούμενο μονοπώλιο στα προγράμματα “Εξοικονομώ”. Γράφει ο Σαλονικιός

Το ωράριο των υπαλλήλων σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, οι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν στον ΠΑΟΚ και το προωθούμενο μονοπώλιο στα προγράμματα “Εξοικονομώ”. Γράφει ο Σαλονικιός

Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, με διάφορες αφορμές, ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν μια ειδική επαγγελματική και κοινωνική κατηγορία σε σχέση με τις υπόλοιπες, κάτι σαν το Άγιον Όρος ας πούμε.

Άλλωστε, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και η αθωνική πολιτεία διαθέτουν αρκετούς βαθμούς αυτονομίας, χάρη στο αυτοδιοίκητο, διαφορετικής διαβάθμισης βεβαίως στη μια και στην άλλη περίπτωση.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή την περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου συνέβη το εξής: πριν από λίγο καιρό ο πρύτανης του ιδρύματος είχε την... ατυχή ιδέα να επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή την ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να ελέγχεται το ωράριο των διοικητικών υπαλλήλων.

Ναι, είναι αυτό που νομίζετε. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ δεν χτυπούν κάρτα όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και όπως οι περισσότεροι συνάδεφλοί τους στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Σου λένε, αφού δεν χτυπούν κάρτα οι καθηγητές, γιατί να χτυπάμε εμείς; Τι παραπάνω έχουν αυτοί; Με αυτές τις σκέψεις αρνούνται, προς το παρόν, να εφαρμόσουν το μέτρο, με το επιχείρημα ότι “ο πρύτανης δεν έχει την αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση καθώς αρμόδια γι' αυτό είναι η Σύγκλητος”.

Θαυμάσια, θα πείτε. Και τι λέει η Σύγκλητος; Μέλη της Συγκλήτου λοιπόν δεν τάσσονται βεβαίως εναντίον της εφαρμογής του μέτρου, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει προηγουμένως να δοθεί αναγκαίος χρόνος ώστε να ενημερωθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και να εκπαιδευτούν (!) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Λες και πρόκειται για κάτι που πρώτη φορά εφαρμόζεται σε αυτόν τον πλανήτη.

Τι γίνεται σε μας

Με αφορμή αυτά τα ωραία του ΕΜΠ φρόντισα να μάθω τι συμβαίνει στα δικά μας πανεπιστήμια, στο Αριστοτέλειο και στο Μακεδονίας.

Όπως με διαβεβαίωσαν οι πλέον αρμόδιοι, και στα δύο ιδρύματα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα, μόνο που οι διοικητικοί υπάλληλοι την ενεργοποιούν από τον υπολογιστή τους ο οποίος όμως βρίσκεται στο πανεπιστήμιο.

“Δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν από το σπίτι τους, ούτε από το κινητό τους”, με διαβεβαίωσαν. Επειδή, όμως, είμαι φύσει περίεργος το έψαξα λιγάκι παραπάνω και έμαθα ότι πράγματι αυτό είναι το καθεστώς μόνο που, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η ψηφιακή κάρτα ενεργοποιείται από άλλον υπάλληλο.

Μάλιστα, όπως μου λένε, σε ορισμένες υπηρεσίες, ορίζονται συγκεκριμένες βάρδιες ανά εβδομάδα, υπαλλήλων που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενεργοποιούν την κάρτα των υπολοίπων, μέσω φυσικά των υπολογιστών τους, αφού γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Και υπάρχει, βεβαίως, και η κατηγορία των λεγόμενων εργολαβικών υπαλλήλων, αυτών δηλαδή οι οποίοι προσλαμβάνονται δήθεν ως φύλακες ή καθαρίστριες και στη συνέχεια “μετατάσσονται” στα γραφεία ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Αυτοί, όπως μου λένε, δεν έχουν υποχρέωση να χτυπάνε κάρτα, αλλά ούτε και μπορούν αφού τυπικά εργοδότης τους δεν είναι το πανεπιστήμιο, αλλά κάποιος εργολάβος. Αυτά συμβαίνουν λοιπόν, στα δικά μας πανεπιστήμια, αξιότιμα μέλη των πρυτανικών αρχών, έτσι, για να έχετε κι εσείς μια εικόνα.

Ένας κύκλος έκλεισε...

“Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Γ´ Αντιπρόεδρο Κυριάκο Κυριάκο”. Αυτή η χθεσινή ανακοίνωση αιφνιδίασε πολλούς καθώς ο Κυριάκος υπηρέτησε την ομάδα για 26 χρόνια από διάφορα πόστα “με αφοσίωση και επαγγελματισμό”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Ωστόσο, για τους παροικούντες την Τούμπα η αποχώρηση του Κυριάκου ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Όπως μου εξήγησε άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα διοικητικά παρασκήνια, ο ίδιος ήθελε καιρό τώρα να αποχωρήσει, καθώς θεωρούσε ότι ο κύκλος του στην ομάδα είχε κλείσει.

Δεν ξέρω πόσο συνετέλεσαν σε αυτό τα τελευταία γεγονότα, με την αναταραχή που προκάλεσε η εμφάνιση του Τέλη Μυστακίδη, με τις προστριβές μεταξύ Ερασιτέχνη και ΠΑΕ για το γήπεδο και την απάντηση από πλευράς Ιβάν Σαββίδη του οποίου ο Κυριάκος υπήρξε στενός συνεργάτης του, όλα τα χρόνια που ο Ιβάν κάνει κουμάντο στην ΠΑΕ.

Δεν ξέρω επίσης εάν έπαιξε ρόλο εκείνη η καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, συνεδρίαση του Ερασιτέχνη στην οποία ο Κυριάκος, εκπροσωπώντας την ΠΑΕ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και από αλλού κεφάλαια, πέραν όσων θα διαθέσει ο Ιβάν, για να ανακατασκευαστεί το γήπεδο. Διότι από τότε άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ.

Εκείνη η τοποθέτηση της ΠΑΕ, δια του Κυριάκου, άνοιξε την “κερκόπορτα” για να μπει ο Μυστακίδης στο παιχνίδι. Το τι ακριβώς συνέβη για να κλείσει αυτός ο κύκλος, ίσως φανεί στην πορεία. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο Κυριάκος Κυριάκος αφήνει πολύ θετικό αποτύπωμα στην Τούμπα κι αυτό είμαι βέβαιος ότι του το αναγνωρίζει ο κόσμος του ΠΑΟΚ.

Τον Κυριάκο περισσότερο τον γνώρισα από μια άλλη ιδιότητά του, αυτήν του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του 2019.

Παρολίγο, μάλιστα, να καταλάβει εκείνος τη μοναδική έδρα που κέρδισε το κόμμα του, αλλά την πήρε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος είχε λάβει 175 περισσότερους σταυρούς.

Αναρωτιέμαι εάν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του στην Τούμπα, θα ανοίξει εκ νέου ο κύκλος της πολιτικής. Άλλωστε, η απόσταση ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μόλις γράμμα.

...ένας νέος ανοίγει

Πάντως, η αποχώρηση του Κυριάκου Κυριάκου είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των διοικητικών αλλαγών που εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην ΠΑΕ.

Το κενό του αναλαμβάνει να το καλύψει, εν μέρει, ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας, ο Αντρέ Βιεϊρίνια ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες θα λειτουργεί στο εξής ως σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη σε ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο. Έτσι, μόλις δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο 39χρονος πλέον Αντρέ μετακομίζει από το τερέν στα γραφεία.

Η εξέλιξη αυτή είχε σχεδόν προαναγγελθεί καθώς ο Ιβάν είχε δηλώσει ότι τον ήθελε στην ομάδα με κάθε τρόπο.

Να του ευχηθούμε καλή δύναμη καθώς η περίοδος αυτή είναι κομβική για τον ΠΑΟΚ ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω θα γιορτάσει φέτος την εκατοντάχρονη ιστορία του.

Ενεργειακό ασυμβίβαστο

Η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.) εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ανάθεσης της υλοποίησης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συστήματα Θέρμανσης & Ηλιακό Θερμοσίφωνα» σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Απέστειλε, μάλιστα, και επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει τα προγράμματα αυτά σε εταιρείες ενέργειας.

Έψαξα λιγάκι να βρω τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Διαπίστωσα ότι το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί και πως, από το 2026 η κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να δώσει αυτά τα προγράμματα στις τρεις, τέσσερις μεγάλες εταιρείες – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης είναι προφανείς. Κατ' αρχάς η δημιουργία μιας ολιγοπωλιακής αγοράς η οποία θα λειτουργήσει σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού, αλλά και σε βάρος των χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, για τους οποίους τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν σωσίβιο τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σημαντικό μέρος του σημερινού εισοδήματός τους. Θα πληγούν επίσης και πολλοί άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες (βλέπε υδραυλικοί), μικρομεσαίοι προμηθευτές και έμποροι και γενικώς η τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αντιθέτως με τις προφανείς επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, διερωτάται κανείς ποια θα είναι τα οφέλη των πελατών - καταναλωτών. Απ' ό,τι κατάλαβα, το σχέδιο προβλέπει οι πάροχοι ενέργειας να χρηματοδοτούν τις δαπάνες του “Εξοικονομώ”, π.χ. τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, την αλλαγή κουφωμάτων, ενεργοβόρων συσκευών κ.λπ., και ο ιδιοκτήτης θα τα αποπληρώνει σε βάθος χρόνων, μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι δέσμιος της ίδιας εταιρείας και των τιμολογίων της για κάμποσα χρόνια.

Πέραν αυτού, υπάρχει και κάτι ακόμη που μου κάνει εντύπωση. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, εξ αντικειμένου, ενδιαφέρονται να υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις ώστε να αυξάνεται ο τζίρος και τα κέρδη τους. Πως είναι, επομένως, δυνατόν να αναθέσεις σε μια τέτοια επιχείρηση την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο, δηλαδή στην εξοικονόμηση ενέργειας; Αλήθεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο τι λέει για όλα αυτά;

Χωρίς απώλειες

Δεν έκρυβε εκπλήξεις η χθεσινή ψηφοφορία
 για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο Δικαστικό Συμβούλιο για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.

Υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν και οι 154 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο Καραμανλής), συν άλλοι τρεις από τους συνολικά τέσσερις ανεξάρτητους που ήταν στην αίθουσα, σύνολο 157. Κατά της παραπομπής Καραμανλή, με το δικό τους σκεπτικό, ψήφισαν οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο, πιθανότατα από τον τέταρτο ανεξάρτητο.

Τα υπόλοιπα κόμματα ως γνωστόν είχαν αποχωρήσει πολύ νωρίς από τη διαδικασία. Αυτό μάλλον ωφέλησε το κυβερνών κόμμα καθώς, με παρόντες μόνον 164 στην αίθουσα, θα ήταν δύσκολο σε κάποιον από τους 154 κυβερνητικούς βουλευτές να αποσκιρτήσει, ακόμη και εάν το επιθυμούσε.

Οι άλλες προσφορές για το «Ολύμπιον», τα παράσιτα στο θέατρο Δάσους, οι πρώτες δημοτικές υποψηφιότητες και η αποστρατεία του κυρ Φώτη. Γράφει ο Σαλονικιός

Οι άλλες προσφορές για το «Ολύμπιον», τα παράσιτα στο θέατρο Δάσους, οι πρώτες δημοτικές υποψηφιότητες και η αποστρατεία του κυρ Φώτη. Γράφει ο Σαλονικιός

Πολύ δάκρυ, υπερβολικά πολύ, τα λέγαμε και χθες στο emakedonia.gr, χύνεται για το εμβληματικό «Ολύμπιον» (το bar restaurant, όχι ο κινηματογράφος) επειδή, όπως ακούγεται, πρόκειται να μετατραπεί σε ταχυφαγείο της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας McDonald’s. Αυτή είναι και η πιθανότερη εκδοχή. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δεχθεί προτάσεις και από άλλους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων είναι και δύο πολύ γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τώρα, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί σε εκείνο το σημείο της πλατείας να λειτουργήσει τέτοιου είδους επιχείρηση, η οποία έχει ανάγκη καθημερινής τροφοδοσίας (άρα μπόλικα φορτηγά), παράγει αρκετά απορρίμματα (κατά βάση βεβαίως ανακυκλώσιμα) κ.ο.κ. Και για να μην παρεξηγηθώ, διόλου δεν συμπαθώ τα ταχυφαγεία αυτού του είδους. Όμως, θεωρώ ότι η πλατεία Αριστοτέλους έχει συνδεθεί κυρίως με δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Εν πάση περιπτώσει, την τελική απόφαση θα την πάρει ασφαλώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Κι επειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γραφτεί και μερικά απαράδεκτα για τον συγκεκριμένο, ρωτώ αυτούς που τα γράφουν, εάν οι ίδιοι ήταν στη θέση του, τι διαφορετικό θα έκαναν; Θα επέλεγαν μισθωτή με βάση το είδος της επιχείρησης ή θα μετρούσε πρωτίστως το ύψος του ενοικίου; Υπάρχει και ένα ακόμη κριτήριο σε αυτές τις περιπτώσεις που λέγεται «φερεγγυότητα». Ο κάθε ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται ο μισθωτής να είναι φερέγγυος και να καταβάλει κανονικά το συμφωνημένο ενοίκιο και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχει κάθε λόγο να εστιάσει σε αυτό καθώς, όπως μαθαίνω, έχει φάει αρκετά φέσια.

Υποψήφιος στον Λαγκαδά

Μπορεί να απέχουμε σχεδόν τρία χρόνια από τις επόμενες δημοτικές εκλογές ωστόσο, οι πρώτες ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει σε μερικούς δήμους. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι στο δήμο Λαγκαδά άρχισε να προετοιμάζει την υποψηφιότητά του ο Κώστας Πετρίδης ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, από τις πρώτες επαφές που έχει κάνει και από τους ανθρώπους με τους οποίους συζητά για τη συγκρότηση δημοτικής παράταξης φαίνεται ότι η υποψηφιότητα θα είναι υπερκομματική.

Στη Νέα Σμύρνη

Μιας και ο λόγος περί Λαγκαδά να σας πω και άλλη μια πληροφορία που μου ήρθε... από το λεκανοπέδιο. Αφορά τον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στην Αθήνα. Για αρκετό διάστημα ο Γιάννης υπήρξε γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επί προεδρίας Δημήτρη Παπαστεργίου. Όταν στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου ο Καραγιάννης αποχώρησε και πήγε δίπλα στον υπουργό πλέον, Παπαστεργίου, αναλαμβάνοντας διευθυντής του γραφείου του. Παρά, πάντως, τη μετακόμισή του στο κλεινόν άστυ, το μικρόβιο της αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να τον ορίζει καθώς, απ' ό,τι μαθαίνω, σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στη Νέα Σμύρνη.

Ντεσιμπέλ

Το θέατρο Δάσους είναι το μόνο ανοιχτό θέατρο στη Θεσσαλονίκη, κατάλληλο για θερινές θεατρικές παραστάσεις. Το θέατρο Γης προσφέρεται κυρίως για συναυλίες, ενώ το θέατρο Κήπου, πέραν της μικρής χωρητικότητας έχει και το μειονέκτημα των θορύβων από τα διερχόμενα τροχοφόρα που συχνά επισκιάζουν τους θεατρικούς διαλόγους. Όμως και το θέατρο Δάσους αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, παρότι βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στο Σέιχ Σου. Το πρόβλημα εν προκειμένω προέρχεται από τις δύο επιχειρήσεις ψυχαγωγίας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση οι οποίες έχουν πολύ δυνατά τη μουσική με αποτέλεσμα αυτή να φτάνει ως τη σκηνή και το κοίλο του θεάτρου, αποσυντονίζοντας τους ηθοποιούς και προκαλώντας δυσφορία στους θεατές. Μήπως θα έπρεπε η δημοτική αστυνομία να κάνει ορισμένες συστάσεις προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ώστε, τουλάχιστον τις ώρες των θεατρικών παραστάσεων να κατεβάζουν λιγάκι τα ντεσιμπέλ;

Τιμητική αποστρατεία

Μια φορά πρόεδρος για πάντα πρόεδρος. Στον Φώτη Κουβέλη αναφέρομαι ο οποίος εξελέγη προχθές πρόεδρος της 15μελους Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι' αυτή τη θέση, ωστόσο, εν προκειμένω, ισχύει μάλλον το αντίστροφο: η συγκεκριμένη θέση είναι η μόνη στην οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο άλλοτε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Κουβέλης, με μακρά θητεία στην ανανεωτική αριστερά, ήταν στέλεχος του Συνασπισμού από τον οποίο αποχώρησε το 2010, αφού τα έσπασε με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε τη ΔΗΜΑΡ. Οκτώ χρόνια μετά, ωστόσο, μπήκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, το 2018 ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (με υπουργό τον Καμμένο) και εν συνεχεία υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αυτή η θέση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι μια τιμητική πολιτική αποστρατεία για τον Φώτη ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ο μοιραίος άνθρωπος» για τη χώρα, αλλά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το 2014 δεχόταν την πρόταση από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας η χώρα θα απέφευγε τις πρόωρες εκλογές και το συνεπακόλουθο τρίτο μνημόνιο, αλλά ωφελημένος θα έβγαινε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα αναλάμβανε έτσι κι αλλιώς τη διακυβέρνηση λίγο αργότερα, χωρίς να χρειαζόταν να λερώσει κι αυτός τα χέρια του με τα μνημόνια.

Το... ιπτάμενο χαλί

Τρόπους για να απογειώσει τα ποσοστά του Κινήματος Δημοκρατίας αναζητά ο Στέφανος Κασσελάκης. Και κάπου εκεί, εν μέσω διακοπών διαρκείας ο αρχηγός του Κινήματος είχε μια πρωτότυπη ιδέα προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους. Απηύθυνε μια δημόσια πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο πέριξ του Πειραιά, να συμμετάσχει σε δωρεάν μαθήματα γιόγκα, τα οποία διοργανώθηκαν στην πλαζ Φρεαττύδας. «Στις 17 Ιουλίου σας περιμένουμε σε μια βραδιά ευεξίας, ενσυναίσθησης και αλλαγής ποιότητας της ζωής μας. Πάρτε το χαλάκι σας και ελάτε να σας προσφέρουμε ένα μάθημα στον μαγικό κόσμο της γιόγκα» ανέφερε η σχετική πρόσκληση. Βεβαίως, άλλο το χαλάκι της γιόγκα, άλλο το... ιπτάμενο χαλί το οποίο πολύ θα ήθελε να καβαλήσει ο Κασσελάκης μπας και ξεκολλήσει από τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Όμως, κάπως έτσι, από χαμηλά ξεκινούν οι περισσότεροι ώσπου να απογειωθούν.

Όσα έγιναν στην ημερίδα της «Μακεδονίας», το σίριαλ με τις αστικές γραμμές των ΚΤΕΛ και οι περιπέτειες της οικογένειας Κασσελάκη. Γράφει ο Σαλονικιός

Όσα έγιναν στην ημερίδα της «Μακεδονίας», το σίριαλ με τις αστικές γραμμές των ΚΤΕΛ και οι περιπέτειες της οικογένειας Κασσελάκη. Γράφει ο Σαλονικιός

Την περίοδο αυτή μονοπωλούν την επικαιρότητα θέματα όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι σχέσεις Ελλάδας Λιβύης κ.ο.κ. Ωστόσο, στο περιθώριο αυτής της επικαιρότητας τρέχουν σημαντικές εξελίξεις και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην Παιδεία. Πέρα από την παραδοσιακή προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια (κατανομές μαθητικού πληθυσμού, διορισμοί εκπαιδευτικών κ.λπ.), θα έχουμε πιθανότατα από Σεπτέμβριο τη λειτουργία των πρώτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όπως και τις πρώτες διαγραφές των λεγόμενων “αιωνίων” φοιτητών. Με αυτά τα ζητήματα καταπιάστηκε η χθεσινή ημερίδα την οποία διοργάνωσαν η “Μακεδονία της Κυριακής” και το emakedonia.gr η οποία διοργανώθηκε στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έχει διοργανώσει το συγκρότημα της “Μακεδονίας” στις οποίες ακούστηκαν όλες ανεξαιρέτως οι φωνές. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαϊωάννου), την αντιπολίτευση (Στέφανος Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ), τα στελέχη της εκπαίδευσης (Κόπτσης, Βαζούρα), τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης (Αναστασιάδης, Κατρανίδης, Αναγνωστόπουλος), εκπροσώπους των υπό ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, ως εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά και συλλόγων γονέων οι οποίοι ζήτησαν να θέσουν υπόψη των στελεχών της εκπαίδευσης τα προβλήματά τους.

Κάποιοι ξέφυγαν

Ο διάλογος υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός. Ωστόσο, κάποιοι ξέφυγαν, επιδιώκοντας να μετατρέψουν την ημερίδα σε πεδίο αντιπαράθεσης με τα στελέχη της εκπαίδευσης. Αναφέρομαι κυρίως σε ομάδα γονέων από το 3ο λύκειο Καλαμαριάς οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι γιατί κάποιοι από τους μαθητές, σύμφωνα με τις κατανομές του μαθητικού πληθυσμού, θα μετακινηθούν στο 5ο λύκειο, ένα θέμα το οποίο ανέδειξε το emakedonia.gr με εκτενές ρεπορτάζ στις 28 Ιουνίου.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης υπήρξε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς Θάνο Γιαννακό ότι θα του δοθεί ο λόγος, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζήτησης που αφορούσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η συμφωνία αυτή ωστόσο, δεν τηρήθηκε καθώς αντιδήμαρχος και γονείς απαίτησαν να επιβάλουν τη δική τους διαδικασία. Ο λόγος δόθηκε στον αντιδήμαρχο ο οποίος παρουσίασε τα αιτήματα των γονέων, τα οποία υποστηρίζει και ο δήμος Καλαμαριάς, αλλά όταν ήρθε η σειρά των στελεχών της εκπαίδευσης να απαντήσουν προκλήθηκαν αδικαιολόγητες εντάσεις εκ μέρους των γονέων οι οποίες δεν εξυπηρετούσαν εν τέλει και την υπόθεσή τους.

Όταν πηγαίνεις σε μια εκδήλωση η οποία έχει συγκεκριμένη ατζέντα, με συγκεκριμένους προσκεκλημένους και παρόλα αυτά, σου δίνεται η δυνατότητα να εκθέσεις το πρόβλημά σου, ήρεμα και συντεταγμένα, τότε οφείλεις να σεβαστείς τη διαδικασία και τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Όπως ακριβώς έγινε με τη φοιτήτρια της Νομικής, εκπρόσωπο των διαδηλωτών που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου. Η νεαρή φοιτήτρια εξέφρασε τις απόψεις της, τις διαφωνίες της, έλαβε τις απαντήσεις, χωρίς κραυγές και χωρίς εντάσεις. Άλλωστε, η “Μακεδονία” έχει αποδείξει δεκαετίες τώρα, ότι αποτελεί το πλέον φιλόξενο βήμα για όλες τις απόψεις που αναπτύσσονται στο δημόσιο χώρο, για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Η διευκρίνιση του Παπαϊωάννου

Μένω στην ημερίδα και συγκεκριμένα, σε μια διευκρίνιση την οποία έσπευσε να κάνει ο υφυπουργός Νίκος Παπαϊωάννου, με αφορμή την ομιλία του Δρ. Στάμου Καραμούζη, πρύτανη του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT) το οποίο πρόκειται να αιτηθεί άδεια για ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου μέσω του μητρικού ιδρύματος OPEN UNIVERSITY of LONDON. Ο Παπαϊωάννου έσπευσε να διευκρινίσει ότι “δεν μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μιλάμε για ιδιωτικό πανεπιστήμιο ΑCT. Μιλάμε ότι έρχεται, εγκαθίσταται και λειτουργεί το OPEN UNIVERSITY του Λονδίνου, εάν πάρει άδεια. Δεν θέλω να υπάρξουν παρουσία μου ζητήματα τα οποία δεν ισχύουν. Ο καθένας που μπορεί να εκπροσωπεί το οποιοδήποτε κολλέγιο ή το ACT, είναι άλλο πράγμα με αυτό που θα 'ρθει και θα εγκατασταθεί. Την άδεια δεν θα την πάρει το ACT, θα την πάρει, αν την πάρει, το OPEN UNIVERSITY of LONDON το οποίο δεν θα ιδρυθεί, υπάρχει ήδη, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στην Ελλάδα. Άρα, και για νομικούς και σωστούς όρους, δεν ιδρύονται πανεπιστήμια, εγκαθίστανται και λειτουργούν, και δεν έχουν καμία σχέση με τα υπάρχοντα κολλέγια”. Είναι προφανής η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια απλή μετεξέλιξη των σημερινών ιδιωτικών κολλεγίων. Πάντως, ο κ. Καραμούζης έσπευσε να διευκρινίσει με τη σειρά του ότι “την αίτησή μας για το παράρτημα ξένου πανεπιστημίου θα την κάνει το μητρικό μας ίδρυμα OPEN UNIVERSITY of LONDON".

Ένας φίλος από τα παλιά


Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη χθεσινή ημερίδα ήταν και ένας πολιτικός... από τα παλιά, με έντονο αποτύπωμα στα πράγματα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, βουλευτή Πέλλας, τον Γιώργο Πασχαλίδη ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και παρακολούθησε ολόκληρη την ημερίδα. Τον ρώτησα εάν παρέστη ως πρώην υφυπουργός Παιδείας καθώς, θυμίζω, ότι αυτή ήταν η πρώτη κυβερνητική θέση που κατέλαβε, στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη τον Ιανουάριο του 1996, με υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος αγαπά τη Θεσσαλονίκη, διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας Θράκης για περίπου τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική κ.λπ. Και βεβαίως είχε πάντοτε πολύ καλές σχέσεις, τόσο με τη “Μακεδονία”, όσο και με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης της πόλης, αν και αρκετές φορές δεχόταν κριτική για αποφάσεις και επιλογές του.


Σίριαλ


Πόσα χρόνια χρειάζονται προκειμένου να γίνει ένας διαγωνισμός για την ανάθεση αστικής συγκοινωνίας σε ιδιώτες; Εξαρτάται! Εάν είσαι στην Ελλάδα ο χρόνος είναι απροσδιόριστος. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει με τις αστικές λεωφορειακές γραμμές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης τις οποίες εκτελούσε παλαιότερα ο ΟΑΣΘ. Τον Μάιο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προεδρίας στον ΟΑΣΘ του αξέχαστου κυρ Στέλιου Παππά, ανατέθηκαν για πρώτη φορά έξι λεωφορειακές γραμμές στα ΚΤΕΛ. Προϊόντος του χρόνου, επί Νέας Δημοκρατίας πλέον, στα ΚΤΕΛ ανατέθηκαν σταδιακά συνολικά 43 γραμμές. Με διαδοχικές απ' ευθείας αναθέσεις, με το αιτιολογικό ότι για λόγους ανωτέρας βίας (covid κ.λπ.) δεν μπορούσαν να κάνουν διεθνή διαγωνισμό. Στο μεταξύ, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριπτε κάθε φορά τις δικαιολογίες για την απευθείας ανάθεση, αλλά στη συνέχεια, με κάποιο τρόπο, άλλαζε πάντοτε γνώμη και έδινε το οκ.


Τελικά ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα τον Αύγουστο του 2024. Παρότι παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος, ανάδοχος ακόμη δεν υπάρχει. Προσφορές κατέθεσαν τέσσερις κοινοπραξίες (ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης- ΚΤΕΛ Σερρών-AMCO, η ιταλική ΑΤΜ SPA-AZIENDA TRASPORTI MILANESI, η τουρκικών συμφερόντων GURSEL και η ισπανική ALSA). Έπειτα από προσφυγές που έγιναν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έβγαλε εκτός παιχνιδιού τους τούρκους και τους ιταλούς. Έτσι απέμειναν μόνον τα ΚΤΕΛ με τους ισπανούς οι οποίοι εκτελούν ανάλογο έργο στην Κύπρο. Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν στραφεί η μία κατά της άλλης, με προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οποίες εκδικάζονται σήμερα.


Δεδομένου ότι απόφαση από το ΣτΕ δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από το τέλος του 2025 οπότε λήγει και η τρέχουσα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, η οποία έχει και δυνατότητα δίμηνης παράτασης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει άλλη μία απευθείας ανάθεση ως το τέλος του 2026... και βλέπουμε. Χθες ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν φταίει ο ίδιος για τις καθυστερήσεις αλλά οι υποψήφιοι ανάδοχοι που φαγώνονται. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η βασική ευθύνη βαρύνει τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών των τελευταίων έξι ετών οι οποίες, για λόγους που οι ίδιες μόνο γνωρίζουν, προτιμούσαν τις διαδοχικές απευθείας αναθέσεις, αντί να κάνουν διαγωνισμό. Και κάπως έτσι έχουμε μπει στον έβδομο χρόνο απ' όταν έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κασσελάκηδες

Δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε βρεθεί στη Νέα Παραλία, εκεί όπου, τον Μάιο του 2024 υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μεγαλέξανδρου ο Στέφανος Κασσελάκης μας είχε αποκαλύψει (μέρος από) το Πόθεν Έσχες του. Η χρονική απόσταση που χωρίζει αυτούς τους δεκαέξι μήνες φαντάζει αιώνας καθώς μεσολάβησαν πάρα πολλά. Μία εκπαραθύρωση του Στέφανου από την Κουμουνδούρου, ένα νέο κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος και δύο καταδίκες. Η πρώτη καταδίκη αφορούσε τον ίδιο και ήταν για παράβαση του νόμου περί δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης. Καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο σε πρόστιμο 50.000 ευρώ και 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή ήταν μέτοχος εταιρείας στην αλλοδαπή, όντας και αρχηγός κόμματος, κάτι που απαγορεύεται, χώρια που δεν το είχε δηλώσει κιόλας.

Η δεύτερη καταδίκη είχε συμβεί πριν από αρκετά χρόνια και αφορούσε τον πατέρα του Θεόδωρο Κασσελάκη ο οποίος, όμως προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο χθες εξέδωσε απορριπτική απόφαση κατά της προσφυγής του κι έτσι η καταδίκη του κατέστη αμετάκλητη. Κατόπιν αυτού ο πατήρ Κασσελάκης καλείται να πληρώσει φόρους ύψους 4.016.269 ευρώ οι οποίοι μαζί με τις προσαυξήσεις 21 ετών, ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ.

Στον πατήρ Κασσελάκη έχουν καταλογιστεί φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τη διώροφη βίλα του στην Εκάλη, ιδιοκτήτης της οποίας εμφανιζόταν μεν οφσορ εταιρεία αλλά, όπως αποκαλύφθηκε από τις φορολογικές αρχές, μέτοχος κατά 50% είναι εκείνος και κατά 50% η σύζυγός του. Ο κυρ Θόδωρος εμφανιζόταν ως ενοικιαστής της βίλας, που ανήκε στην οφσόρ, με έδρα τη Λιβερία, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε ανήκε τελικά στον ίδιο και στη σύζυγό του. Ελπίζω ο Στέφανος ο οποίος είχε πει κάποτε ότι έχει τόσα πολλά λεφτά που δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψει στη ζωή του, να βοηθήσει τον πατέρα του να ξελασπώσει.