ΤΟ ΝΕΟΝ: Μια γευστική ιστορία επιτυχίας στην καρδιά της Τούμπας

Από την αγάπη για τις αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις έως τη γαστρονομική καταξίωση

Η ιστορία του εστιατορίου «Το Νέον» ξεκινά το 1991, όταν ο Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, μόλις 22 ετών τότε, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό στην οδό Ανατολικής Θράκης στην Τούμπα. Με οδηγό το πάθος του για το καλό φαγητό, τη φιλοξενία και την αυθεντικότητα, δημιούργησε ένα μεζεδοπωλείο που ξέφυγε από τα συνηθισμένα, έναν χώρο όπου η ελληνική κουζίνα συνάντησε τη ζεστασιά της παρέας.

Τρεις δεκαετίες μετά, «Το Νέον» αποτελεί πλέον κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, με δύο καταστήματα σήμερα - στη Διογένους 39 και στη Λαμπράκη 205 - και έναν σταθερό πυρήνα θαμώνων που το στηρίζουν με αφοσίωση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, καθιστώντας το πλέον ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης.

to-neon-2.jpg?v=0

Από ένα μικρό μεζεδοπωλείο, σε σημείο αναφοράς

Η πορεία του Νέον είναι ένα γνήσιο success story που χτίστηκε βήμα-βήμα, με κόπο, συνέπεια και αγάπη για τη λεπτομέρεια. Ο Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, από τα πρώτα του βήματα, είχε ξεκάθαρο όραμα: να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η ποιότητα του φαγητού και η αυθεντικότητα της εμπειρίας θα αποτελούν σταθερές αξίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το εστιατόριο αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε, αλλά ποτέ δεν έχασε τον χαρακτήρα του.

to-neon-3.jpg?v=0

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιάννης Ηλιάδης προστέθηκε στην εταιρική και διοικητική ομάδα του Νέον, δίνοντας νέα πνοή και φρέσκιες ιδέες, χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητα που αγαπήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο αλλά βαθιά παραδοσιακό εστιατόριο που συνεχίζει να προσελκύει κόσμο κάθε ηλικίας - από παλιούς του φίλους μέχρι νέους που ανακαλύπτουν τι σημαίνει αυθεντική γεύση.

to-neon-4.jpg?v=0
to-neon-5.jpg?v=0

Η φιλοσοφία της γεύσης

Στο Νέον η ελληνική κουζίνα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Η φιλοσοφία του μενού βασίζεται στη χρήση εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης, προερχόμενης από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Το ελαιόλαδο φτάνει από τους ελαιώνες της Αργολίδας, τα τυριά προέρχονται από τη Νάξο, ενώ τα κρέατα επιλέγονται από φάρμες της Μακεδονίας. Τα φρούτα και τα λαχανικά καταφθάνουν καθημερινά από παραγωγούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και τα ψάρια έρχονται φρέσκα από το βόρειο Αιγαίο. Αυτή η προσεκτικά επιλεγμένη αλυσίδα προμηθευτών είναι το μυστικό πίσω από τη σταθερή ποιότητα που χαρακτηρίζει κάθε πιάτο του Νέον.

to-neon-6.jpg?v=0

Η έμφαση στην ελληνικότητα δεν αποκλείει τη δημιουργικότητα: στο μενού ξεχωρίζουν πινελιές από την ανατολίτικη και τη διεθνή κουζίνα, δίνοντας στα πιάτα έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που τιμά τις ρίζες τους αλλά ταυτόχρονα εκπλήσσει τον ουρανίσκο.

Ένα μενού με ψυχή και χαρακτήρα

Όποιος ανοίξει το μενού του Νέον, θα καταλάβει αμέσως γιατί το εστιατόριο έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες. Οι παραδοσιακές γεύσεις μπλέκονται αρμονικά με πιο σύγχρονες εκδοχές αγαπημένων πιάτων.

to-neon-7.jpg?v=0
to-neon-8.jpg?v=0
to-neon-9.jpg?v=0

Οι μεζέδες αποτελούν την καρδιά της εμπειρίας: τραγανές πατάτες τηγανιτές με φέτα και ρίγανη, τηγανιά χοιρινή, λουκάνικο χωριάτικο με πιπεριές, αλλά και πιο εκλεπτυσμένες επιλογές όπως γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά, καλαμάρι τηγανητό, αλίπαστα, καπνιστά και χταπόδι στη σχάρα.

to-neon-10.jpg?v=0
to-neon-11.jpg?v=0
to-neon-12.jpg?v=0

Για όσους αγαπούν το κρέας, το Νέον προσφέρει πληθώρα επιλογών. Premium κοπές, κεφτεδάκια, αρνίσια παϊδάκια, βουβαλίσιο σουτζουκάκι, πανσέτες, σπαλομπριζόλες, κοτόπουλο φιλέτο, όλα ψημένα με μαεστρία, ζουμερά και συνοδευμένα από σπιτικές σάλτσες και φρέσκα λαχανικά.

to-neon-13.jpg?v=0
to-neon-14.jpg?v=0
to-neon-15.jpg?v=0

Στις θαλασσινές επιλογές, ξεχωρίζουν τα ψάρια –μικρά και μεγάλα- του Αιγαίου, οι γαρίδες και τα μύδια αλλά και η απολαυστική γαριδομακαρονάδα που αποτελούν σταθερές αξίες για όσους θέλουν τη «θάλασσα στο πιάτο τους».

to-neon-16.jpg?v=0
to-neon-17.jpg?v=0

Το ονειρικό ριζότο μανιταριών με την υπογραφή του Νέον

Το ριζότο μανιταριών του Νέον αξίζει μία ξεχωριστή αναφορά. Είναι από τα πιάτα που έχουν αποκτήσει τη δική τους φήμη και όχι άδικα. Μαγειρεμένο με μεράκι, χρησιμοποιεί φρέσκα μανιτάρια εποχής, τα οποία σοτάρονται αργά ώστε να απελευθερώσουν όλο το άρωμά τους και συνδυάζονται με καλοβρασμένο ρύζι arborio, ζωμό λαχανικών και μια πλούσια κρέμα παρμεζάνας που δίνει βάθος και βελούδινη υφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο μεστό, αρωματικό και γεμάτο χαρακτήρα, που ισορροπεί ανάμεσα στην απλότητα και τη γαστρονομική αρτιότητα. Είναι ένα ριζότο που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με περιττές λεπτομέρειες, αλλά το κάνει μέσα από τη δύναμη των συστατικών του και τη μαγειρική τεχνική που κρύβεται πίσω από κάθε κουταλιά.

Ο πιο γλυκός γευστικός επίλογος

Τα γλυκά του Νέον αποτελούν τον πιο γλυκό επίλογο μιας υπέροχης γευστικής εμπειρίας, αποδεικνύοντας ότι η ίδια προσοχή που δίνεται στα υπόλοιπα πιάτα, δίνεται και στα επιδόρπια.

to-neon-18.jpg?v=0

Το cheesecake με σάλτσα λεμονιού ενθουσιάζει, όπως και το Αρμενοβίλ με το καραμελωμένο φιλέ αμυγδάλου και τη λιωμένη κουβερτούρα που είναι ένας πειρασμός που συνδυάζει τραγανή υφή με πλούσια σοκολατένια γεύση, ενώ το Millefeuille με λευκή σοκολάτα ξεχωρίζει για τη βουτυρένια του κρέμα και τα φύλλα που σπάνε απολαυστικά σε κάθε μπουκιά. Για όσους προτιμούν κάτι πιο δροσερό και φρουτένιο, η Pavlova με σάλτσα από μύρτιλα προσφέρει μια ανάλαφρη, αρωματική ισορροπία γλυκύτητας και φρεσκάδας - το τέλειο φινάλε ενός γεύματος.

to-neon-19.jpg?v=0
to-neon-20.jpg?v=0

Σταθερότητα στην ποιότητα

Το στοιχείο που κάνει το Νέον να ξεχωρίζει, πέρα από το υπέροχο φαγητό που προσφέρει, είναι η σταθερότητα. Εδώ, οι γεύσεις παραμένουν ίδιες, γνωστές, αγαπημένες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους θαμώνες του εστιατορίου το επισκέπτονται σταθερά επί τρεις δεκαετίες. Για αυτούς, το Νέον είναι ένα σημείο αναφοράς, ένας χώρος που θυμίζει «σπίτι».

Αυτό το δέσιμο δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Οφείλεται στη συνέπεια στην ποιότητα, στην επιλογή της πρώτης ύλης και στην αγάπη για τη μαγειρική. Οι ίδιοι οι επισκέπτες του Νέον λειτουργούν σαν άτυποι… «γευσιγνώστες», καθώς οι εντυπώσεις τους καταγράφονται, ακούγονται και συχνά εμπνέουν νέα πιάτα ή βελτιώσεις.

Ένα σύγχρονο στέκι με ιστορία

Σήμερα, τα δύο εστιατόρια Νέον αποτελούν ορόσημα για τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Στη Διογένους, το περιβάλλον είναι φιλικό, με ατμόσφαιρα γειτονιάς, ενώ στη Λαμπράκη 205 το στυλ είναι πιο μοντέρνο, χωρίς να χάνεται το παραδοσιακό ύφος. Και στα δύο, ο επισκέπτης νιώθει αμέσως άνετα - σαν να κάθεται στο τραπέζι φίλων.

to-neon-21.jpg?v=0

Η ομάδα του Νέον έχει καταφέρει να συνδυάσει με περίσσια μαεστρία την παλιά σχολή της φιλοξενίας με τις σύγχρονες απαιτήσεις της γεύσης και της αισθητικής, δημιουργώντας ένα εστιατόριο που τιμά την παράδοση αλλά κοιτάζει πάντα μπροστά.

Η επιτυχία του Νέον δεν είναι αποτέλεσμα μόδας, αλλά συνέπειας και αγάπης για την καλή ελληνική κουζίνα. Από το 1991 έως σήμερα, έχει αποδείξει πως όταν υπάρχει πάθος, μεθοδικότητα και σεβασμός προς τον επισκέπτη, η επιτυχία είναι αναπόφευκτη.

to-neon-22.jpg?v=0

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά το ξεκίνημά του, το Νέον συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη γεύση, με την ίδια αγάπη και αφοσίωση που το καθιέρωσαν στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων…και όχι μόνο. Είναι ένα εστιατόριο με μνήμη, χαρακτήρα και ψυχή, όπου κάθε πιάτο κουβαλά κάτι από το μεράκι και την εμπειρία δεκαετιών. Από τα μεζεδάκια και τα πιάτα ημέρας, μέχρι το φημισμένο ριζότο και τα εκλεπτυσμένα γλυκά, όλα φτιάχνονται με την ίδια φιλοσοφία: να τιμούν την ελληνική κουζίνα και να χαρίζουν αυθεντική απόλαυση. Στην Τούμπα, ανάμεσα σε γειτονιές που αλλάζουν, το Νέον παραμένει φάρος γεύσης και φιλοξενίας - μια σταθερή αξία που αποδεικνύει ότι όταν η παράδοση συναντά τη συνέπεια, το αποτέλεσμα είναι πάντα διαχρονικό.

to-neon-23.jpg?v=0
to-neon-24.jpg?v=0

Διευθύνσεις:

  • Γρηγορίου Λαμπράκη 205, Τούμπα - Τηλέφωνο: 2310 900707
  • Διογένους 39, Τούμπα - Τηλέφωνο: 2311 242251

Website
Facebook
Instagram

Loader