Country Breadery: Η φιλοσοφία του "αληθινού" ψωμιού με φυσικό προζύμι, που αναβιώνει την αυθεντικότητα της γεύσης στη Θεσσαλονίκη
Η αρτοποιία … αλλιώς, στην Προξένου Κορομηλά
Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με γαστρονομική καινοτομία μέσα από την απλότητα
Δεν είναι μικρό πράγμα να μπαίνεις σ’ έναν ιστορικό χώρο, που επί δεκαετίες φιλοξένησε υπουργούς, ηθοποιούς, διανοούμενους και πάμπολλα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Το «Όλυμπος Νάουσα» στη Λεωφόρο Νίκης, το πάλαι ποτέ προσφιλές εστιατόριο των Θεσσαλονικέων, με την αστική κουζίνα και το μεγαλόπρεπο διάκοσμο, από το 2022 γράφει νέα βραβευμένη ιστορία. Έχει φορέσει ξανά τα καλά του κι έχει ήδη κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, με διακρίσεις όπως το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και το αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards (2025). Ο χρόνος μπορεί να σταμάτησε αρχικά το 1994, οπότε κι έκλεισε για χρόνια – αφού διακρίθηκε πρώτα ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο – σήμερα, ωστόσο, έχει επανέλθει και κερδίζει καθημερινά, παλιούς και νέους πελάτες.
Πίσω από την αναβίωση του «Όλυμπος Νάουσα» βρίσκεται η συνεργασία δύο κορυφαίων δυνάμεων της ελληνικής φιλοξενίας: της Grivalia Hospitality και της TOR Hotel Group. Το εγχείρημα γεννήθηκε από την επιθυμία να επαναφέρουν στη ζωή ένα εμβληματικό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, σεβόμενοι το παρελθόν του και επαναπροσδιορίζοντάς το μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Το «Όλυμπος Νάουσα», έτσι, άλλοτε αγαπημένο στέκι επιφανών εκπροσώπων της πολιτικής, των τεχνών και της διανόησης, σήμερα κομμάτι του πολυτελούς πεντάστερου boutique ξενοδοχείου «ON Residence», είναι κάτι πέρα από ένα απλό εστιατόριο: είναι μια εμπειρία που ενώνει τη νοσταλγία με τη γαστρονομική και αισθητική αναγέννηση.
Η φιλοσοφία του εγχειρήματος βασίζεται στον σεβασμό στην παράδοση, αλλά και στην καινοτομία μέσα από την απλότητα. Με την πάροδο των τριών και πλέον ετών λειτουργίας, η φιλοσοφία αυτή ωρίμασε και σήμερα το «Όλυμπος Νάουσα» είναι ένας τόπος όπου το χθες, το σήμερα και το αύριο συνυπάρχουν δημιουργικά, προσφέροντας μια σύγχρονη, fine dining εμπειρία που αντανακλά τη νέα γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.
Το ιστορικό κτήριο, στο νούμερο 5 της Λεωφόρου Νίκης, δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’20, ανακαινίστηκε με σεβασμό και ευαισθησία. Διατηρήθηκαν τα αυθεντικά διακοσμητικά στοιχεία, τα μωσαϊκά και οι ξύλινες επενδύσεις, ενώ ο εσωτερικός σχεδιασμός ανανεώθηκε με σύγχρονα υλικά και φωτισμούς που αναδεικνύουν τον ιστορικό του χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό περιβάλλον, όπου η αίγλη του παρελθόντος συναντά τη διακριτική πολυτέλεια του σήμερα, με μια αρχοντιά που μοιάζει να απευθύνεται σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.
Η καρδιά του «Όλυμπος Νάουσα» χτυπά σε ρυθμούς ελληνικής αστικής κουζίνας, με έμφαση στη θεσσαλονικιώτικη παράδοση.
Στην ηγεσία της κουζίνας βρίσκεται ο Executive Chef Δημήτρης Τασιούλας, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης. Μαζί με την ομάδα του, δημιουργούν πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Για εκείνους, κάθε πιάτο είναι ένα ταξίδι, μια ιστορία που μιλά για εποχικότητα, ελληνική γη και αυθεντική γεύση. Η φιλοσοφία τους είναι καθαρή: σεβασμός στο προϊόν, έμπνευση από την εποχή, συνέπεια στην εμπειρία. Ο βραβευμένος σεφ προσεγγίζει τη γαστρονομία μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, «αποδομώντας και επανασυνθέτοντας» τη γαστρονομική παράδοση του τόπου.
Το μενού του «Όλυμπος Νάουσα» στηρίζεται στα καλύτερα ελληνικά υλικά, από φρέσκα ψάρια και κρέατα μικρών παραγωγών έως άγρια βότανα. Η φιλοσοφία είναι η ανάδειξη της ελληνικής γεύσης μέσα από σύγχρονες τεχνικές. Το μενού αλλάζει εποχιακά, ώστε να αντικατοπτρίζει την αυθεντική πρώτη ύλη κάθε περιόδου και κάθε πιάτο είναι ένα “κόσμημα”, που επαναπροσδιορίζει τις τοπικές γεύσεις - θα βρείτε τόσο κλασικά, ιστορικά πιάτα του παλιού μενού φερμένα στο σήμερα, όσο και νέες, δημιουργικές προτάσεις.
Αυτή τη στιγμή, ξεχωρίζουν δημιουργίες που συνδυάζουν βαθιές ρίζες με δημιουργική ελευθερία, όπως ο «Ντολμάς Θαλασσινών» (με καβούρι και σάλτσα αχινού), το λαχταριστό «Μαντί Πολίτικο» (ραβιόλι με μανιτάρι) και ο Μουσακάς με rib eye Black Angus, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τα τσιγαριαστά χόρτα στις σαλάτες και τις οφτές πατάτες στα ορεκτικά.
Βασισμένα, τέλος, σε τοπικές, ολόφρεσκες πρώτες ύλες, ξεχωρίζουν το πελαγίσιο λαβράκι, ο μπακαλιάρος, το αγιορείτικο χταπόδι και τα γεμιστά.
Το μενού συμπληρώνουν οι προτάσεις στα κάρβουνα (αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσιο φιλέτο Black Angus, αστακός) και τα γλυκά που «θυμίζουν μητέρες και γιαγιάδες», όπως η πάστα νουγκατίνα, η πορτοκαλόπιτα και το cheesecake, αποδομένα με μια επιπλέον νότα καλής μαγειρικής.
Η κάβα του εστιατορίου είναι αντάξια της αίγλης του, περιλαμβάνοντας προσεκτικά επιλεγμένες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες. Παράλληλα, υπάρχει μια ευφάνταστη λίστα κοκτέιλ που ανανεώνεται εποχιακά. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους και στον χώρο του ON Rooftop bar, είτε πριν, είτε μετά το δείπνο.
Η ανταπόκριση του κοινού είναι εξαιρετικά θετική. Παλιοί θαμώνες επιστρέφουν με συγκίνηση, συνεισφέροντας μάλιστα και στην αναβίωση των συνταγών με τις μαρτυρίες τους, ενώ νέοι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα εστιατόριο που συνδυάζει αυθεντικότητα και φινέτσα. Η φιλοσοφία ότι «το φαγητό συνδυάζεται με το κέφι» έχει επιστρέψει δυναμικά, καθιστώντας το “Όλυμπος Νάουσα” αγαπημένη επιλογή για επαγγελματικά δείπνα και οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια.
Η επιστροφή ανθρώπων που είχαν δειπνήσει στο παλιό «Όλυμπος Νάουσα», ωστόσο, είναι αυτό που η ομάδα θεωρεί ως το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» στο όλο εγχείρημα. Για τους ίδιους, άλλωστε, η καθημερινή λειτουργία σε αυτόν τον ιστορικό χώρο είναι, όπως λένε, «προνόμιο και ευθύνη, μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον».
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες γαστρονομικές εμπειρίες, όπως θεματικά μενού, συνεργασίες με βραβευμένους σεφ και οινικές βραδιές. Στόχος είναι το «Όλυμπος Νάουσα» να συνεχίσει να εξελίσσεται, διατηρώντας πάντα την ψυχή του αυθεντικού και την πορεία του προς τις κορυφαίες διακρίσεις.
Tip 1: Το «Όλυμπος Νάουσα» ανοίγει τις πόρτες του καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή), από τις 07.00 έως τις 10.30 για πρωινό κι από τις 13.00 έως τις 23.00 για εστιατοριακά γεύματα.
Tip 2: Μπορείτε να κάνετε κράτηση για το «Όλυμπος Νάουσα» στο 2310 275715, στο email info@olymposnaoussa.gr και διαδικτυακά, εδώ.
Tip 3: Μέσω της ιστοσελίδας του εστιατορίου, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε δώρο ένα γεύμα, σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715
Η αρτοποιία … αλλιώς, στην Προξένου Κορομηλά
Στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos
Κάτω από το φως του φεγγαριού, η μαγεία των γιορτών ζωντανεύει
Μπουκιές με ιστορία, γεύση και συναίσθημα