Επενδυτικό ράλι πάνω από 46 εκατ. ευρώ τρέχει η Alumil - Tι σχεδιάζει από το Κιλκίς μέχρι την Ινδία, την Αίγυπτο και την Κένυα, τι θα κάνει με το χυτήριο

Συζητήσεις με παίκτη παγκόσμιας εμβέλειας για το χυτήριο, βλέπει τζίρο πάνω από 700 εκατ. ευρώ έως το 2029, ποντάρει στην αυτοματοποίηση της παραγωγής και στο σκραπ - Τι είπε ο Γιώργος Μυλωνάς στη ΓΣ

Ανάπτυξη χωρίς όρια με επενδύσεις (εγχώριες και ξένες) άνω των 46 εκατ. ευρώ (ορίζοντας ολοκλήρωσης για πολλά projects το 2027) γνωρίζει η Alumil που κάνει το γύρο του κόσμου με τις αγορές της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Κένυας σε πρώτο πλάνο κι ενώ θα τρέξουν κι επενδύσεις σε Κιλκίς και Ξάνθη (για αυτοματοποίηση παραγωγής και διεύρυνση παραγωγικής δυναμικότητας).

Η εταιρεία συζητά με παίκτες επιπέδου… Champions League στον τομέα του αλουμινίου για το χυτήριο που διαθέτει (όχι για εξαγορά του), μειώνει δραστικά το δανεισμό της, διαβουλεύεται με ξένες τράπεζες για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας, δίνει βάση στην ανακύκλωση αλουμινίου (σκραπ), κλείνει τα αυτιά της στους δασμούς του Τραμπ με τον… ελέφαντα στο δωμάτιο για την ελληνική κατασκευαστική αγορά να αποτελεί το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το 2026.

Το τρέχον εξάμηνο οι πωλήσεις είναι αυξημένες 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι με τις εξαγωγές να αγγίζουν το 80% του τζίρου, την ώρα που η Alumil πατά γκάζι για τζίρο άνω των 700 εκατ. ευρώ έως το 2029 και EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων) 90 εκατ. ευρώ, τρέχοντας σε έναν… ατελείωτο επενδυτικό μαραθώνιο ανά την υφήλιο.

«Προτεραιότητα οι μέτοχοι»

«Προτεραιότητά μας είναι οι μέτοχοι της εταιρείας, αλλάξαμε τα συστήματα λογισμικού (ΕRP), κάτι που δεν ήταν εύκολο, πολλές φορές είχαμε παύσεις μέσα στη μέρα που δεν δούλευαν τα συστήματα. Τα στοιχεία που βλέπoυμε τα διασταυρώνουμε δύο φορές. Στις πωλήσεις (σε αξία και όγκο) θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα το εξάμηνο του 2025 (εφόσον η μητρική μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες αλλά προσβλέπουμε σε καλύτερο δεύτερο εξάμηνο). Περιμένουμε +15% στα ΕΒΙΤDA στο α’ εξάμηνο, Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αγορές του εξωτερικού κατά κύριο λόγο, περιμένουμε να πιάσουμε τα 9 εκατ. καθαρά κέρδη που είχαμε στο α’ εξάμηνο πέρσι. Στις τιμές του αλουμινίου έχουμε σταθερότητα για 2024 και 2025», επεσήμανε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

Το Ελληνικό, η Θέρμη, ο ΝΟΚ και η κάμψη στην οικοδομή μετά το 2026

«Στο Ελληνικό παίζει μπάλα η Alumil, στη Θέρμη όχι (μόνο το ¼ των σπιτιών έχει προϊόντα Alumil), δεν ασχολούμαστε με τα φθηνά πράγματα γιατί δεν προλαβαίνουμε, όχι γιατί δε θα έχουμε κέρδος, το ζήτημα με το ΝΟΚ δεν πιστεύουμε πως θα μας επηρεάσει, αυτά που είναι να πουλήσουμε θα τα πουλήσουμε, έχει υπάρξει κάμψη στην οικοδομή αλλά δε θα είναι έτσι για πάντα. Πολλοί φοβούνται μην τους πάρουν τις άδεις, είναι μία ανώμαλη κατάσταση, πχ τα ξενοδοχεία δεν έχουν σχέση με το ΝΟΚ, το θέμα με την Alumil είναι να προλαβαίνει να παραδίδει όσα έχει αναλάβει. Θεωρώ πως το θέμα με το ΝΟΚ θα κλείσει τέλη του 2025. Αργότερα θεωρώ πως θα υπάρξει κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και πέρα, το 2027 θα υπάρξει σοβαρή μείωση στην οικοδομή αλλά εμείς για άλλους λόγους θα έχουμε ισχυρά οικονομικά μεγέθη το 2027. Όλα είναι σχετικά, αυτή τη στιγμή γίνονται πολλά κρατικά έργα υποδομών, από το 2027 και πέρα δε θα έχουμε Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι οι εταιρείες θα στραφούν στην κατασκευή κατοικιών. Μακροπρόθεσμα λοιπόν δε φοβόμαστε το κομμάτι της κατοικίας, στην Ελλάδα η Alumil θα έχει κάμψη λόγω του σταματήματος των μεγάλων έργων και των πιο φθηνών κατασκευών, ετοιμαζόμαστε πάντως και για να λανσάρουμε πιο φθηνά προϊόντα εφόσον χρειαστεί», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει στις κατασκευές», πρόσθεσε.

«Να περιορίσει τις εξαγωγές σκραπ η Ευρώπη»

«Η Ευρώπη μέχρι το 2024 έτρεχε με -30% στην κατανάλωση αλουμινίου, είχε χαμηλή βιομηχανική κατανάλωση ενώ έχει πέσει και το κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τώρα βλέπουμε για το 2025 μία αύξηση κατανάλωσης αλουμινίου (πρώτες ύλες) στην Ευρώπη 1,5% και του χρόνου 2,5% σε κατασκευές, αυτοκίνητα, βιομηχανία. Από το χυτήριο αυτή τη στιγμή δε βγάζουμε λεφτά σαν εταιρεία, αυτή τη στιγμή συζητά η Ευρώπη να βάλει φόρο στις εξαγωγές σκραπ (εμείς προτείνουμε 25%) για να τις περιορίσει, είμαι υπέρ αυτής της λύσης, αν γίνει αυτό θα ανεβούν τα κέρδη του χυτηρίου. Η αντικειμενική αξία του χυτηρίου είναι τεράστια, για να το κάνεις μόνο θες 70 εκατ. ευρώ, το σκραπ θα μείνει, η ανακύκλωση μετάλλων ήρθε για να μείνει ενώ και τα πράσινα μέταλλα θα ανέβουν στο μέλλον», τόνισε.

«Δεν έχουμε κανένα ζόρι να ξεπουλήσουμε το χυτήριο»

«Με την αναταραχή και την ανωμαλία λόγω Τραμπ όλοι αναβάλουν τις αποφάσεις τους. Συζητάμε με μεγάλο παγκόσμιο παίκτη (σε επίπεδο εμπορικής συμφωνίας) του αλουμινίου για να επενδύσει στο χυτήριο και να αυξήσει την παραγωγική του δυναμικότητα (όχι να το αγοράσει, ούτε να πάρει ποσοστό) και να τον κάνουμε εμείς παραγωγή για τις ποσότητες που θέλει (αυτός θα μας δίνει το βασικό υλικό και θα πουλάει τις παραγόμενες ποσότητες), αυτό θα φέρει και άλλα έσοδα στην εταιρεία. Η Ευρώπη θα χρειαστεί σκραπ στο μέλλον, οπότε θα μας βοηθήσει η αύξηση της δυναμικότητας του αλουμινίου, εφόσον καταλήξουν οι συζητήσεις με τον επενδυτή. Είναι πολύ βασικό που υπάρχει το χυτήριο (55.000 τόνους παράγει, χρειαζόμαστε σαν εταιρεία 35.000 τόνους, οι εξαγωγές μας γίνονται με φασόν στο εξωτερικό), άσχετα με το αν το αγοράζουν ή όχι. Το πιο σοβαρό θέμα για εμάς είναι πως θα μειώνουμε τα χρηματοοικονομικά κόστη και ας έχουμε μειώσει πολύ το δανεισμό μας, το χυτήριο έχει μία αξία την οποία δεν πρόκειται να παραβλέψουμε, η Alumil δεν έχει κανένα ζόρι να ξεπουλήσει», ανέφερε.

Αισιοδοξία για τις συζητήσεις με Cepal - «Δε φοβόμαστε τους δασμούς του Τραμπ γιατί πουλάμε ακριβά προϊόντα στις ΗΠΑ»

«Για ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο χυτήριο πλέον δε χρειάζεται να ρωτάμε τη Cepal (τον servicer, διαχειριστή δανείων) η οποία είχε δανειοδοτήσει την Alumil, γίνονται συζητήσεις, είναι συνεργάσιμοι, θεωρώ πως θα καταλήξουμε κάπου. Πρέπει να τελειώσει η ιστορία με τους δασμούς, υπάρχει τεράστια αναστάτωση παγκοσμίως, στις ΗΠΑ δεν πουλάμε αλουμίνιο αλλά κατασκευές και κουφώματα (γενικά ακριβά προϊόντα), δεν ανησυχούμε για αυτό το λόγο για τους δασμούς, πουλάμε ακριβά προϊόντα και οι δασμοί δεν θα παίξουν κάποιο τρομερό ρόλο. Το ακριβό ευρώ δεν είναι καλό, αυτός που θα την πληρώσει θα είναι ο τουρισμός, όχι τόσο η βιομηχανία», τόνισε.

Για την επένδυση 4 εκατ. στην Κένυα (αποθήκες, βαφείο, hub), επεσήμανε πως είναι μία νευραλγική αγορά για την Αφρική ενώ συνδυάζεται και με την επένδυση ύψους 7 εκατ. στην Αίγυπτο (τη χαρακτήρισε αγορά στρατηγικής σημασίας, «αυξάνει τον πληθυσμό της κατά 2 εκατ. το χρόνο, η ενέργεια δε είναι τζάμπα») για την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Την ίδια στιγμή, μπαίνει στο στόχαστρο και η Νότια Αφρική. «Έχει μεγάλη αξία για εμάς η Νότια Αφρική, θα επανασυστήσουμε εταιρεία εκεί, το κέντρο μας όμως εξακολουθεί να είναι η Κένυα», ανέφερε.

«Μεγαλύτερο κοινό για τη μετοχή, εφόσον εξαγοραστεί από τον όμιλο Εuronext το χρηματιστήριο»

«Θα έχουμε μεγαλύτερο κοινό για τη μετοχή της εταιρείας εφόσον το Χρηματιστήριο εξαγοραστεί από τον όμιλο Euronext, θα προσελκύσουμε νέο κοινό στη μετοχή, θα αυξηθεί η εμπορευσιμότητα. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις και με ελληνικές τράπεζες και με ξένες για τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων της εταιρείας, απλά πρέπει να έχουν λόγο να το κάνουν, στο εξωτερικό το χρήμα είναι πιο φθηνό, ξένες τράπεζες είναι πολύ θετικές να μας δώσουν δάνεια για τα επενδυτικά μας πλάνα σε Αίγυπτο και Κένυα», ανέφερε.

Ανάπτυξη χωρίς όρια

Για την επόμενη τετραετία (έως το 2029, χωρίς να μπαίνει στο business plan η Ινδία), έθεσε σαν στόχο για EBITDA τα 90 εκατ. ευρώ και για τζίρο πάνω από 700 εκατ. ευρώ. «Όσο εμείς ενισχύουμε τις πωλήσεις, ισχυροποιούμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης δεν υπάρχει όριο στην ανάπτυξή μας (χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να κάνουμε και επενδύσεις), στην Ινδία μας ζητούν προσφορές για 1.000 έργα, μπορούμε να δώσουμε μόνο για 2, είμαστε σε Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, φάγαμε ξύλο για να μπούμε εκεί. Συζητάμε με μεγάλη ξένη τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις (πέριξ των 10 εκατ. για αποθήκες, βαφείο, ακαδημία) στη Βομβάη της Ινδίας που θα γίνει γρήγορα και θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε μεγαλύτερες ποσότητες αλουμινίου. Θα γίνει και άλλη μεγάλη επένδυση για γραμμή διέλασης αλουμινίου», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται και διαβουλεύσεις με μεγάλο fund (δε θα μπουν στην Alumil, θα βάλουν λεφτά για κοινές επενδύσεις).

Επένδυση 10 εκατ. στην Ξάνθη για τριπλασιασμό παραγωγής, εν αναμονή του Αναπτυξιακού για επένδυση στο Κιλκίς

Για τις επενδύσεις (πέριξ των 15 εκατ.), προς την κατεύθυνση της αυτοματοποίησης (ρομποτικά συστήματα που εξοικονομούν 120 άτομα, «δε θα απολύσουμε κανέναν, θα πάνε αλλού», δεσμεύτηκε ο κ. Μυλωνάς), στο εργοστάσιο του Κιλκίς, επεσήμανε πως περιμένουμε να μπούμε και στον Αναπτυξιακό Νόμο. «Θέλουμε να αυτοματοποιηθούμε και να γίνουμε εταιρεία υψηλής παραγωγικότητας, θέλουμε να τριπλασιάσουμε την παραγωγική δυναμικότητα στην Ξάνθη (10 εκατ. επένδυση). Η επένδυση στην Ξάνθη θα ολοκληρωθεί μετά το 2027», υποστήριξε.

ΑΙ στην πράξη, hub το Κιλκίς

«Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη στην πράξη, οι αποδόσεις των επενδύσεων θα φανούν στην πράξη τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι ένα αυτοματοποιημένο εργοστάσιο, αν είχαμε πιο πολλά κεφάλαια θα τα κάναμε νωρίτερα αλλά το αλουμίνιο είναι ακριβό. Θέλουμε το Κιλκίς να γίνει hub, το πιο σημαντικό με όλες αυτές τις επενδύσεις είναι πως δεν αυξάνουμε το δανεισμό, μάλιστα ο λόγος δάνεια/EBITDA θα μειωθεί», τόνισε.

Μέρισμα από το 2026

Παράλληλα, προσδιόρισε για το 2026 την διανομή μερίσματος στους μετόχους (για το ύψος του ανέφερε πως θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με τις τράπεζες).

Η Alumil, την τελευταία πενταετία ( 2020-2024), απογείωσε τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 89% – από τα 241 εκατ. ευρώ, σε 455 εκατ. και τα ΕΒΙΤDA διπλασιάστηκαν, αφού από τα 24,9 εκατ. του 2020, άγγιξαν το 2024 τα 50,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 455,1 εκατ., αυξημένος κατά +13% έναντι εκείνου του 2023 ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων/EBITDA, αυξήθηκα

Loader