Επειγόντως… γκάζια από τον ιδιωτικό τομέα για να τρέξει το Thess INTEC ζήτησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της 50ης Επετειακής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, δεσμευόμενος πως εφόσον δεν προλάβει το έργο τις αυστηρές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης (έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ) που εκπνέει το 2026, το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνδράμει με δικά του κονδύλια για την ολοκλήρωσή του.
Την ίδια στιγμή, σκιαγράφησε ένα δυστοπικό παγκόσμιο γεωοικονομικό σκηνικό. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας καλείται να μετασχηματίσει άμεσα το παραγωγικό της μοντέλο, ανταποκρινόμενη στις νέες αβέβαιες συνθήκες με το έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο (εισάγουμε παραπάνω από όσα εξάγουμε) να ταρακουνά συθέμελα την ελληνική οικονομία.
«Εμβληματικό έργο το Thess INTEC, να επιταχύνουν οι εμπλεκόμενοι, το κράτος έκανε το καθήκον του»
Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρικάκος, στάθηκε ιδιαίτερα στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, Thess INTEC. «Είναι ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο διεθνών προδιαγραφών, που έχει όλες τις προοπτικές να εξελιχθεί σε κορυφαίο κόμβο καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας», επεσήμανε, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς, με διπλωματική αβρότητα, επιτάχυνση στην υλοποίησή του.
«Το Δημόσιο έκανε το καθήκον του και συνεχίζει να το κάνει, κινηθήκαμε γρήγορα, παραχωρήσαμε δωρεάν την έκταση 700 στρεμμάτων, εντάσσοντας το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και διασφαλίζοντας χρηματοδότηση 33 εκατ. Τώρα είναι απαραίτητο και οι εμπλεκόμενοι με το έργο να επιταχύνουν τις ενέργειές τους, κινούμενοι με ανάλογη ταχύτητα», σημείωσε, αναλαμβάνοντας μία σημαντική δέσμευση.
«Δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε εθνικούς πόρους, του υπουργείου ανάπτυξης, για να υλοποιηθεί το έργο εφόσον δεν προλάβει το Thess INTEC να ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αβεβαιότητα παντού
«Ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Η παγκόσμια συγκυρία είναι κρίσιμη. Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει πλέον κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και έχει εξαπλωθεί παντού», τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης, κρούοντας καμπανάκια.
«Ενίσχυση παραγωγικότητας, εξαγωγών, ανταγωνιστικότητας»
«Η Ευρώπη οφείλει να αναπροσαρμοστεί και να δει με νέα οπτική την ασφάλειά της και τη βιώσιμη πρακτική της, να στηριχθεί περισσότερο στις δικές της δυνάμεις. Μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο, η απάντηση είναι η ενίσχυση της παραγωγής και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Η αποφασιστική ενίσχυση της παραγωγικότητας, των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας είναι όρος ύπαρξης για την Ελλάδα» τόνισε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Παραγωγή γαλλίου, ενίσχυση άμυνας
«Τρέχουμε 72 στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις, που καλύπτουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας: από την παραγωγή γαλλίου -μιας κρίσιμης πρώτης ύλης για τις τεχνολογίες αιχμής, που θα καλύψει το σύνολο αναγκών της ευρωπαϊκής οικονομίας- έως την ανασυγκρότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Διότι και η αμυντική βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παραγωγικού μας μετασχηματισμού», σημείωσε.
«Να αντιμετωπίσουμε το εμπορικό έλλειμμα, κατεπείγουσα η ανάγκη για παραγωγικό μετασχηματισμό»
«Όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη παραμένει σταθερό, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ μεγάλα προβλήματα σύντομα. Το έλλειμμα αυτό ήταν η μία από τις δύο αιτίες που η Ελλάδα χρεοκόπησε», ανέφερε, εστιάζοντας στο χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
«Η ανάγκη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον κατεπείγουσα. Και όταν μιλάμε για παραγωγικό μετασχηματισμό, μιλάμε για καινοτομία και για περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις», υποστήριξε, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την κινητοποίηση επενδυτικών πόρων που θα «ξεκλειδώσουν» με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Επενδύσεις πάνω από 4 δις
Μέσα στην επόμενη διετία, δηλαδή το 2025 και το 2026, θα τρέξουν πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που προβλέπεται να κινητοποιήσουν πόρους που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ:
• 1 δισ. ευρώ αφορά ενισχύσεις μέσω επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου
• 1,3 δισ. ευρώ μέσω της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
• 500 εκατ. ευρώ από το εργαλείο DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
• Και πάνω από 1 δισ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή
«Μια από τις σημαντικές αλλαγές του αναπτυξιακού νόμου, είναι ότι διπλασιάζεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από τα 10 στα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο ενίσχυσης για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις», επεσήμανε.
«Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε Μακεδονία, Θράκη»
«Θέτουμε στο επίκεντρο την περιφέρεια. Βγήκαν ήδη τα τρία πρώτα καθεστώτα: Η μεταποίηση, οι μεγάλες επενδύσεις και το τρίτο είναι γεωγραφικά προσδιορισμένο για τις παραμεθόριες περιοχές, άρα και για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και για περιοχές που το εισόδημα είναι κάτω από το 70% του εθνικού μέσου όρου. Με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ το καθένα.
Τα κονδύλια αυτά θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνα που ήδη δώσαμε για τη μεταποίηση στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εγκρίθηκαν 67 επενδυτικά σχέδια, τα οποία ενισχύονται με 97 εκατομμύρια ευρώ, είτε επιχορήγησης είτε φορολογικών απαλλαγών. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν εγκριθεί 55 επενδυτικά σχέδια στους δύο κύκλους ενίσχυσης της μεταποίησης και του τουρισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 111 εκατομμυρίων ευρώ. Η δημόσια στήριξη περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 41,2 εκατ. ευρώ, καθώς και φορολογικές απαλλαγές ύψους 22,6 εκατ. ευρώ», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα αναπτυξιακά σχέδια θα αξιολογούνται σε 90 μέρες.
«Θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο το καθεστώς για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και το καθεστώς για νέες τεχνολογίες και εξωστρέφεια», υποστήριξε.
«Όχι μόνο τουρισμός»
«Το 80% που πληρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, για προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, πηγαίνει στον τουρισμό», υποστήριξε καθιστώντας σαφές πως πως ο τουρισμός δε θα λάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα ήταν λογικό, από εδώ και στο εξής, με την αντίληψη του παραγωγικού μετασχηματισμού, να δίναμε πάλι τη μερίδα του λέοντος στον τουρισμό, γιατί θα ήμασταν παντελώς ανακόλουθοι. Ο τουρισμός είναι σημαντική δραστηριότητα επιχειρηματικότητας ή υπηρεσιών, παράγει εισοδήματα και απασχόληση, όμως δεν είναι μονοκαλλιέργεια για την ελληνική οικονομία», τόνισε.
«Να δοθούν περισσότερα κονδύλια στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας»
«Το 2024, οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στα €49,9 δισ., παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 2,1% σε σχέση με το 2023. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις διεθνείς αγορές από συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα και στην Ουκρανία και η επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ, που εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας το κόστος και ενισχύοντας την αβεβαιότητα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, θέτοντας το δυσμενές διεθνές πλαίσιο που καλούνται να λειτουργήσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ζητώντας ταυτόχρονα περισσότερα κονδύλια από το νέο αναπτυξιακό για το επιχειρείν της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μηδενικοί δασμοί στις ΗΠΑ από την ΕΕ, 10% στην ΕΕ από τις ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, πρότεινε για να λυθεί ο δασμολογικός γρίφος με τις ΗΠΑ, να προτείνει η Κομισιόν μηδενικούς δασμούς στην Αμερική και να δεχτεί δασμούς 10% από τις ΗΠΑ.
Ιστορικά υψηλά για τις ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις, θετικές προσδοκίες για το 2025
«Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η πορεία των αγορών δημιουργεί προσδοκίες για το 2025, αν και παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως η εξέλιξη των επιτοκίων, η σταθερότητα των τιμών και οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες. Την περίοδο 2018-2022 η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου αγοράς εξαγωγών στην ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική στροφή της χώρας προς ένα βιώσιμο και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο», σημείωσε, «ακτινογραφώντας» τις εξαγωγές.
«Στον ΣΕΒΕ, προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, και ιδίως των μικρομεσαίων, ώστε ολοένα και περισσότερες εταιρείες που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού», υποστήριξε.
Logistic center δυτικά - «Πυλώνας ανάπτυξης για τη Νοτ. Ευρώπη»
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στο logistic center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, το οποίο «θα πάρει το δρόμο του το 2026», όπως είπε.
« Ο ΣΕΒΕ πρότεινε και εγκρίθηκε η δημιουργία του Thessaloniki Logistics Center, ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου σε στρατηγική τοποθεσία, με προτεινόμενο χώρο εγκατάστασης το στρατόπεδο Γκόνου, στη δυτική πλευρά της πόλης. Το έργο αυτό θα λειτουργήσει ως κόμβος συγκέντρωσης, αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων και θα αποτελέσει καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας. Η δημιουργία ενός τέτοιου σύγχρονου logistics hub θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, θα ενδυναμώσει τις επιχειρηματικές συνεργασίες και θα ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής μας ως πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε.
«Κοινωνικές κατοικίες στη Σίνδο»
Ο κ. Διαμαντίδης ζήτησε στα 700 στρέμματα έκτασης στη Σίνδο που κατέχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο να χτιστούν κατοικίες και να διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο (300-350 ευρώ) σε φοιτητές (πέριξ των 2.500) κι εργαζόμενους στη ΒΙΠΕ.
«Σταθερός και ασφαλής διαμετακομιστικός κόμβος»
«Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως εμπορευματικός κόμβος υπεραξίας, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και την ανεπτυγμένη υποδομή της. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο, με την αναβάθμιση του 6ου προβλήτα και τη σύνδεσή του με τις αγορές των Βαλκανίων, μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερός και ασφαλής διαμετακομιστικός κόμβος», υποστήριξε.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας, Θράκης), ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, η υφυπουργός εργασίας, Άννα Ευθυμίου και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.