Θεσσαλονίκη: Τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή αφήγηση και ηθική στον δημόσιο λόγο, στη Thisam 2025

Αύριο η έναρξη της Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ με το συνέδριο «Global Media and Culture»

Με επίκεντρο τις νέες προκλήσεις στα μέσα και την επικοινωνία ανοίγει αυτή την εβδομάδα, η αυλαία της 9η Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης - Thessaloniki International Media Summer Academy (THISAM) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην Αποβάθρα Α’ του Λιμανιού.

Οι εργασίες της Διεθνούς Ακαδημίας εκκινούν αύριο, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2025, με το συνέδριο «Global Media and Culture», το οποίο εστιάζει στη μετάβαση της παγκόσμιας επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή, σε πείσμα των σύγχρονων κυμάτων εθνικισμού και προστατευτισμού.

Οι δραστηριότητα των εργασιών της Thisam 2025 θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πρόκειται να συγκεντρώνει φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης από περισσότερες από δέκα χώρες.

thisam-2025-1920-x-1080-px.png

Νίκος Παναγιώτου: Στόχος η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημοσιογραφίας

«Το συνέδριο "Global Media and Culture" και η Θερινή Ακαδημία THISAM αποτελούν καρπό μιας δεκαετούς, διεθνούς συνεργασίας που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο παγκόσμιου διαλόγου για τη Δημόσια Διπλωματία, τα Μέσα Ενημέρωσης και την εκπαίδευση στα ζητήματα κρίσεων και
καινοτομίας, σημειώνει στο emakerdonia.gr ο Καθηγητής τμήματος Δημοσιογραφίας και μέλος της
συντονιστικής επιτροπής της Θερινής Ακαδημίας, Νίκος Παναγιώτου.

panagiotou.jpg?v=0

Στόχος και της εφετινής Ακαδημίας, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημοσιογραφίας. «Θέλουμε να προωθήσουμε τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και να φέρουμε κοντά επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας
δίκτυα κατανόησης και εμπιστοσύνης σε μια εποχή παγκόσμιων ανακατατάξεων», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Peace Journalism Lab, με τη στήριξη διεθνών ακαδημαϊκών και επαγγελματικών φορέων όπως η Deutsche Welle Akademie, το Temple University (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, και το Beijing Foreign Studies University. Η διοργάνωση υποστηρίζεται ενεργά από θεσμικούς και δημοκρατικούς φορείς όπως το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Konrad Adenauer Stiftung Greece & Cyprus, το Freedom House και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης.

«Global Media and Culture»: Η Επικοινωνία των Παγκοσμίων ΜΜΕ

Το συνέδριο «Global Media and Culture» έχει στόχο να συγκεντρώσει και να ανταλλάξει γνώσεις από ερευνητές όλων των επιπέδων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας επικοινωνίας. «Παρά το ισχυρό κύμα εθνικισμού και προστατευτισμού τα τελευταία χρόνια, η παγκοσμιοποίηση των μέσων και του πολιτισμού αποτελεί μια μη αναστρέψιμη υπορροή στην παγκόσμια κοινωνία. Η φύση της παγκόσμιας επικοινωνίας έχει μεταμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά με την εμφάνιση των ψηφιακών μέσων», σημειώνεται στην περιγραφή του συνεδρίου.

Οι κύριες θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν:

  • Την τεχνολογική, πολιτιστική και πολιτική διάσταση των παγκόσμιων ΜΜΕ
  • Τις αλλαγές στη διεθνή επικοινωνία τον 20ό και 21ο αιώνα
  • Τη δημόσια διπλωματία μέσω των κοινωνικών δικτύων
  • Τη διαχείριση επικοινωνίας σε παγκόσμιες κρίσεις

Κεντρικός Ομιλητής του συνεδρίου είναι ο καθηγητής Nico Carpentier, ειδικός στη θεωρία λόγου και την πολιτισμική πολιτική επικοινωνία, θα παρουσιάσει τη δική του θεωρητική και καλλιτεχνική προσέγγιση στις θεματικές του συνεδρίου.

global-media-andculture.jpg?v=0

«Unveiling Tomorrow’s Media» - Οι προκλήσεις στην επικοινωνία, κεντρική θεματική του διεθνούς συνεδρίου

Κεντρικός θεματικός άξονας της THISAM 2025, που ξεκινά επίσημα την Παρασκευή 4 Ιουλίου, είναι το «Unveiling Tomorrow’s Media: Προκλήσεις και Εργαλεία στην Επικοινωνία», με στόχο να αναδειχθούν οι ραγδαίες εξελίξεις στα ΜΜΕ και ο ρόλος της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του σύγχρονου επικοινωνιακού τοπίου.

Στο επίκεντρο της φετινής ακαδημίας βρίσκονται:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποιημένη δημοσιογραφία
  • Η mobile journalism, η εικονική (VR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR)
  • Ο ψηφιακός γραμματισμός και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
fragonikolopoulos.jpg?v=0

«Η Δημόσια Διπλωματία και η διεθνής επικοινωνία αποκτούν νέο νόημα στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας και μετασχηματισμών. Μέσα από το συνέδριο και τη THISAM, προάγουμε την κριτική σκέψη και τη δεοντολογία στη δημοσιογραφία, ενισχύουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση και χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στην επιστήμη, την κοινωνία και την πολιτική», αναφέρει από πλευράς του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών & Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & ΜΜΕ στο ΑΠΘ και κάτοχος της Εδρας Jean Monnet, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος.

«Είναι τιμή μας που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αυτή τη μοναδική συνάντηση διεθνών φωνών», προσθέτει.

Πρακτικά εργαστήρια, διαλέξεις και διαπολιτισμικός διάλογος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια (hands-on sessions) σε τομείς όπως η ψηφιακή αφήγηση, η δημοσιογραφία κρίσεων, το fact-checking και η δημιουργία περιεχομένου με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Παράλληλα, κορυφαίοι εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν διαλέξεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η ηθική της ψηφιακής εποχής, ο μετασχηματισμός των δημόσιων σχέσεων και ο ρόλος των ΜΜΕ στη δημοκρατία.

thisam1.jpg?v=0

Η Ακαδημία προωθεί ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών ανάμεσα σε νέους επαγγελματίες και ειδικούς από διαφορετικά επικοινωνιακά και πολιτισμικά πλαίσια.

Η επίσημη έναρξη της Θερινής Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο κτίριο του Momus, (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α’ Προβλήτα) με κεντρική ομιλία και καλωσόρισμα των συμμετεχόντων. Όπως σημειώνουν οι συντονιστές, καθηγητές Νικόλαος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, στόχος της THISAM είναι να συνδυάσει καινοτομία, δημοσιογραφική ηθική και ψηφιακές δεξιότητες σε ένα πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πλαίσιο.



Περισσότερες πληροφορίες: joursummerschool.frl.auth.gr

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Loader