Προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, προσωπικό για παράλληλη στήριξη, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, σχολικοί τροχονόμοι αποτελούν τα βασικά αιτήματα και τις ελλείψεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με γονείς, μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλέξης Γουσόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, «πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση της έγκρισης πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει σχεδόν τις ίδιες ώρες (και το ίδιο προσωπικό καθαριότητας) με την περσινή χρονιά, που δεν επαρκούσε ούτε για τη στοιχειώδη καθαριότητα των σχολείων. Συγκεκριμένα μόνο στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, που υπάρχουν 1.100 σχολεία (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 7.200 αίθουσες, και τουλάχιστον 1.100 γραφεία εκπαιδευτικών, τουαλέτες, διαδρόμους, αυλές), εγκρίθηκαν 4.793 ώρες καθαριότητας (μόλις 36 ώρες περισσότερες από πέρσι). Δηλαδή, μία καθαρίστρια έχει στη διάθεσή της κατά μέσο όρο 20-22 λεπτά για κάθε ένα χώρο και αν συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στη διάρκεια την μέρας, την ευθύνη της καθαριότητας την έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Αν το πούμε και με παράδειγμα από την καθημερινή πραγματικότητα των σχολείων, μία καθαρίστρια/ένας καθαριστής πλήρους απασχόλησης θα πρέπει σε ένα τυπικό 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, μέσα σε 6 ώρες να καταφέρει να καθαρίσει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα υπολογιστών, 1 τμήμα ένταξης, 1 γραφείο εκπαιδευτικών, 3 τουαλέτες, τους διαδρόμους και την αυλή. Δηλαδή κάθε 18 λεπτά να καθαρίζει ένα χώρο».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία:
▪ Στο Δήμο Θέρμης, με 65 σχολεία, εγκρίθηκαν 275 ώρες όταν το αίτημα του Δήμου είναι για 580 ώρες (δηλαδή τις διπλάσιες). Με άλλα λόγια, τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμος θα μπορεί να διαθέσει 92 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης (3 ώρες) αντί για 92 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου (6 ώρες).
▪ Στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, με 81 σχολεία, εγκρίθηκαν 52 πλήρους ωραρίου και 22 μερικής απασχόλησης (δηλαδή ούτε μία καθαρίστρια ανά σχολείο), όταν ο Δήμος ζήτησε 149 πλήρους ωραρίου και 39 μερικής απασχόλησης. Με άλλα λόγια, εγκρίθηκαν 404 ώρες καθαριότητας, όταν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών ζήτησε πάνω από 1.000 ώρες.
▪ Στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, με 60 σχολεία, εγκρίθηκαν 328 ώρες (όσες και πέρσι, που ήταν όμως μειωμένες σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2023-2024). Αριθμός που δεν οδήγησε στην ουσιαστική καθαριότητα των σχολείων και εξαιτίας του ότι σχεδόν τα ¾ του προσωπικού καθαριότητας εργαζόταν με μειωμένο ωράριο (3 ώρες ημερησίως).
- Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Παράδειγμα επιτυχούς διεκδίκησης αλλά και ενδεικτικό των ελλείψεων κρατικής χρηματοδότησης. Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου λειτουργούν 107 σχολικές μονάδες, εγκρίθηκαν μόλις 504 ώρες καθαριότητας από τις 920 ώρες που είναι απαραίτητες για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος Δήμος αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου προσλαμβάνονται σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, στο ύψος των αναγκών. "Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης διεκδίκησης των εργαζομένων, του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Γονέων, οι οποίοι, με τις παρεμβάσεις τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει σε σχέδια διαφορετικά από αυτά που απαιτούν οι ανάγκες των σχολείων. Παρά τη σημαντική αυτή κατάκτηση, που αναδεικνύει πως η κοινή δράση και η διεκδίκηση αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για ουσιαστικές λύσεις, πρέπει να επισημανθεί ένα σοβαρό ζήτημα.
Το επιπλέον προσωπικό καθαριότητας που προσλαμβάνει ο Δήμος με ίδιους πόρους χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ Σχολείων. Αυτό έχει ως συνέπεια τα σχολεία να μένουν ασυντήρητα ή κακοσυντηρημένα και, ακόμη χειρότερα, να ζητούνται υλικά και μπογιές από τους γονείς για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η μοναδική πραγματική λύση είναι η πλήρης χρηματοδότηση από την Πολιτεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών της καθαριότητας, ώστε τα σχολεία μας να είναι καθαρά και ασφαλή χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι και οι γονείς", επεσήμαναν τα μέλη της Ομοσπονδίας. - ▪ Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η περίπτωση της ΠΕ Κιλκίς. Εκεί, συνολικά και στους δύο Δήμους (Κιλκίς και Παιονίας) διατέθηκαν 117 ώρες καθαριότητας λιγότερες απ’ όσες ζήτησαν οι Δήμοι. Εγκρίθηκαν 376 ώρες, αντί για 493 ώρες που ζητήθηκαν, για πάνω από 110 σχολεία και 560 αίθουσες διδασκαλίας.
▪ Επίσης, ενδεικτικό ότι οι εγκρίσεις προσωπικού καθαριότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καλύπτουν ούτε της στοιχειώδεις ανάγκες, είναι όπως τόνισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας, το γεγονός ότι μια σειρά Δήμοι, με ίδιους πόρους ή μέσω των ανταποδοτικών τελών, αναγκάζονται να «συμπληρώσουν» τον απαιτούμενο αριθμό ωρών και προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες, που σε πολλές περιπτώσεις και πάλι δεν επαρκούν.
Στην πράξη το Υπουργείο και η Κυβέρνηση «καλύπτουν» ένα 50%-75% των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας, την ίδια ώρα που καλύπτουν επίσης ένα 50%-75% σε αναλώσιμα και υλικά καθαριότητας.
Συγκεκριμένα, σε 3 από τους μεγαλύτερους Δήμους της περιοχής:
− Στο Δήμο Καλαμαριάς, εγκρίνονται οι ίδιες ώρες με πέρσι (333 ώρες). Ο Δήμος θα καλύψει επιπλέον 187 ώρες καθαριότητας, για να έχει συνολικά 80 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Δηλαδή, τι ισχυρίζεται το Υπ. Εσωτερικών; Ότι με 55 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου μπορεί να καλυφθεί η καθαριότητα των 60 σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς. Ή αλλιώς ότι κάποια μεγάλα σχολεία (π.χ. Γυμνάσια ή τα ΕΠΑΛ) μπορούν να έχουν προσωπικό πλήρους ωραρίου, αλλά τα περισσότερα θα έχουν μειωμένου ωραρίου προσωπικού (3 ώρες). Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες. Και οι επιπλέον προσλήψεις που γίνονται από το Δήμο, στην πραγματικότητα βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ίδιου του Δήμου και χωρίς αυτό το προσωπικό να έχει μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που θα απαιτούνταν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση αναρρωτικής ή άλλης άδειας.
− Στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Και εδώ εγκρίνονται οι ίδιες ώρες με πέρσι (1.043 ώρες). Ο Δήμος θα καλύψει επιπλέον 434 ώρες καθαριότητας (συγκεκριμένα επιπλέον 16 πλήρους απασχόλησης και 110 μερικής απασχόλησης). Στην πραγματικότητα το Υπουργείο καλύπτει είτε 160 από τα 200 και πλέον συνολικά σχολεία με πλήρους ωραρίου, είτε λέει και εδώ ότι μπορούν να καλυφθούν τα μισά σχολεία με προσωπικό καθαριότητα για 6 ώρες και τα άλλα μισά με 3 ώρες. Στην πραγματικότητα θα απαιτούνταν πάνω από 300 άτομα προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου, όπου ένα μέρος καλείται να το καλύψει ο Δήμος με δικά του έξοδα και ένα μέρος είτε θα καλυφθεί απ’ το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που διαθέτει, είτε θα καλύπτεται πλημμελώς κάνοντας τη ζωή των καθαριστριών λάστιχο για να προλάβουν.
− Ανάλογα και στο Δήμο Παύλου Μελά. Από το Υπουργείο Εσωτερικών για 87 σχολεία, εγκρίθηκαν 467 ώρες (που αντιστοιχούν σε 72 καθαρίστριες/στές πλήρους ωραρίου) και ο Δήμος για να καλύψει τις ανάγκες του προσλαμβάνει με ίδιους πόρους επιπλέον 45 καθαρίστριες/στές πλήρους ωραρίου.
Οι γονείς τονίζουν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω απο τις διεκδικήσεις τους και ζητούν απο την κυβέρνηση:
Να αυξήσει τις ώρες και το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με συμβάσεις πλήρους ωραρίου.
Να προσλάβει με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων καθαριότητά τους.
Τις Δημοτικές Αρχές και τα συλλογικά όργανα ΠΕΔ, ΚΕΔΕ να αναδείξουν το πρόβλημα και να ζητήσουν από την κυβέρνηση όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, διεκδικώντας να έχει μόνιμη σχάση εργασία.
Τις Δημοτικές Αρχές να προσλάβουν έγκαιρα όλο το απαραίτητο προσωπικό με πλήρες ωράριο για να είναι τα σχολεία καθαρά από την πρώτη μέρα και για όλες τις ώρες λειτουργίας τους και τέλος, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών (τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ), καθώς και τα Σωματεία των Καθαριστριών, να αναδείξουν το πρόβλημα και να διεκδικήσουν να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων.
Η Δήμητρα Τραγάκη, εκπροσωπος της Ά ΕΛΜΕ τόνισε ότι «οι σχολικοί καθαριστές πρέπει να είναι στα σχολεία όλη μέρα. Υπάρχουν σχολεία που έχουν καθαρίστρια για μόλις τρεις ώρες. Τα ΕΠΑΛ με εργαστηριακές αίθουσες για παράδειγμα έχουν τεράστιες ανάγκες. Πρέπει να είναι μόνιμοι και επαρκής για την ασφάλεια όλων». Η ίδια αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κατάργησης των σχολικών επιτροπών κάνοντας λόγο για «απελπισία καθώς πέρσι δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για καθαρίστηκα με αποτέλεσμα να ζητείται απο γονείς να αγοράσουν καθαριστικά!».
Η εκπρόσωπος των καθαριστριών Γεωργία Μητσοπούλου τόνισε πως αίτημα είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία, απόδοση των ΜΑΠ στο 100% και τόνισε ότι «συνάδελφοι θα πάρουν σύνταξη 200ων και 300ων και αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν».
Τέλος υπογράμμισε πως οι ίδιοι βάζουν απο την τσέπη τους χρήματα για τα ΜΑΠ τα οποία κάποιοι δεν τα έχουν πάρει ποτέ. «Για χρόνια βάζουμε πλάτη στο θέμα της σχολικής καθαριότητας με φιλότιμο με επιπλέον ώρες που δεν αμείβονται αλλά αυτό, πρέπει να σταματήσει».