«Σύμφωνο φιλίας» μεταξύ Βρετανίας - Γερμανίας για άμυνα και παράτυπη μετανάστευση

Λονδίνο και Βερολίνο θα συνεργαστούν επίσης για να αυξήσουν τις εξαγωγές όπλων και θα αναπτύξουν νέα οπλικά συστήματα

- Newsroom

Η Βρετανία και η Γερμανία υπέγραψαν σήμερα ένα «σύμφωνο φιλίας» που προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά τον αμυντικό τομέα και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στο Λονδίνο.

Η «Συνθήκη του Κένσινγκτον» χαρακτηρίστηκε «ιστορικής σημασίας» από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μετά την υπογραφή της στο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου δέχτηκε τον Γερμανό καγκελάριο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Με την ευκαιρία αυτή ο Στάρμερ χαιρέτισε τη «στενή σχέση» των δύο χωρών «σε αυτήν την περίοδο μεγάλης αστάθειας στον κόσμο».

Ο Μερτς ανακοίνωσε ότι η Συνθήκη περιλαμβάνει και μια συμφωνία για την απλοποίηση της διαδικασίας στα σύνορα για τους μαθητές που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών. Το να επιτρέψουμε «στη νέα γενιά» να αποκτήσει γνώσεις και να γνωριστούν οι νέοι μεταξύ τους είναι «μια καλή βάση» για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Γερμανίας, σημείωσε.

Λονδίνο και Βερολίνο θα συνεργαστούν επίσης για να αυξήσουν τις εξαγωγές όπλων, όπως των τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer και των αεροσκαφών Typhoon, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Γερμανία πρόκειται επίσης να δεσμευτεί ότι θα ποινικοποιήσει τη διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τροποποιώντας τον σχετικό νόμο, μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή της.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν επίσης η υποστήριξη των δύο χωρών στην Ουκρανία. Όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, Γερμανία και Βρετανία θα χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των αμερικανικών όπλων που υποσχέθηκε στο Κίεβο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερμανία έχει προτείνει να αγοράσει δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Το σύμφωνο φιλίας ανοίγει τον δρόμο για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, ιδίως για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και για επιχειρήσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να συνεργαστούν για την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, 2.000 χιλιομέτρων. Το βεληνεκές αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που διαθέτουν σήμερα οι γαλλοβρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow.

Μια γερμανική κυβερνητική πηγή είπε, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Μερτς, ότι «δεν πρέπει να υποτιμάμε» πόσο έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Βρετανία μετά την «τραυματική» εμπειρία του Brexit.

Η συμφωνία θα σημάνει επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεταφορές.

Loader