«Φιλίππεια 2025»: Στις 25 Ιουλίου στο Ωραιόκαστρο με παραδοσιακό γλέντι
Παραμονή της πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής Παλαιοκάστρου
Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του δήμου Καλαμαριάς του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ
Εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα τμήματα του δήμου Καλαμαριάς, αυτό της ανατολικής εισόδου και της συνοικίας του Φοίνικα, καθώς και του ανατολικού ορίου του Δήμου κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου έως και τον Θερμαϊκό κόλπο, προωθεί η διοίκηση του δήμου. Η προμελέτη του έργου που φέρει τον τίτλο «Αστική Ανάπλαση τμημάτων Ανατολικής Καλαμαριάς» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο.
Στο έργο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάπλαση των υφιστάμενων πάρκων, πλατειών και των υπολοίπων χώρων πρασίνου και των χώρων άθλησης της συνοικίας του Φοίνικα, η ανάπλαση των πεζοδρομίων, η μετατροπή συμβατικών οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, η εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους, καθώς και η δημιουργία μιας πράσινης, περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής, παράλληλης με την περιφερειακή τάφρο, που θα συνδέει το υγρό στοιχείο με τον αστικό ιστό.
Όπως ανέφερε η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου στόχος του έργου είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας, η δυνατότητα πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε σημαντικές υποδομές της περιοχής (αθλητικές εγκαταστάσεις Φοίνικα, Αγρόκτημα ΑΠΘ, Τερματικοί Σταθμοί Μετρό και ΟΑΣΘ, αθλητικό συγκρότημα Μίκρας, Σχολή Δικαστών κ.λπ.), η ενθάρρυνση των ήπιων μετακινήσεων μέσω δημιουργίας ενός κατάλληλου και ασφαλούς δικτύου για πεζούς και ποδηλάτες και της δημιουργίας οδών ήπιας κυκλοφορίας, η σύνδεση της περιοχής με το παραλιακό μέτωπο μέσω ενός πράσινου τόξου κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, η οποία αποτελεί και το ανατολικό όριο του δήμου Καλαμαριάς, “ώστε, τελικά, όλη αυτή η περιοχή της ανατολικής εισόδου και του Φοίνικα να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα”.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του δήμου Καλαμαριάς του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Όπως ανέφερε η κ. Αράπογλου η συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης φτάνει έως τη Σχολή Δικαστών και ταυτόχρονα τρέχει μία ακόμη μελέτη του δήμου που θα φτάνει ως την περιοχή της Χαράς, συνεχίζοντας τις αναπλάσεις και αλλάζοντας, εκτός από τον Φοίνικα και την Κρήνη. “Φιλοδοξούμε οι δύο μελέτες να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα ώστε να δημοπρατηθούν ως ενιαίο έργο. Είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί οι άδειες αφορούν αιγιαλό και παραλία. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, όχι μόνο θα αλλάξουμε το μέλλον του Φοίνικα αλλά θα δώσουμε και νέα ταυτότητα στην Κρήνη”.
Η περιοχή της ανάπλασης
Η περιοχή της ανάπλασης περιλαμβάνει το αθλητικό κέντρο του Φοίνικα, τα πάρκα “Ι. Βελλίδη” και “Β. Τζοβάνη”, την πλατεία “Ηλ. Χατζάκου”, τις οδούς Ικάρων, Δήμητρας, Αμφιτρίτης, Νικόλαου Στράτου, Οδυσσέως, Πραξιτέλους, Μουσχουντή, Θησέως, Πινδάρου, Δημοκρίτου και Κακουλίδη, την παλιά αγορά του Φοίνικα και κοινωνικές υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ πλησίον του πάρκου “Ι. Βελλίδη”, και το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, η Παιδική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης.
Η σημερινή κατάσταση της περιοχής είναι προβληματική. Τα πεζοδρόμια, σε πολλά σημεία είναι μικρά ή ανύπαρκτα και η διέλευση πεζών με προβλήματα όρασης, μειωμένης κινητικότητας, και ατόμων σε αμαξίδιο διακόπτεται, είναι ασαφής και αποσπασματική, με συνεχείς ανισοσταθμίες και έλλειψη ραμπών και οδηγών όδευσης τυφλών.
Πολλά δένδρα κατά μήκος των οδών είτε είναι σε κακή κατάσταση, είτε το ριζικό τους σύστημα έχει προκαλέσει καταστροφές στα πεζοδρόμια. Ο φωτισμός των οδών είναι ενεργοβόρος και ανομοιόμορφα κατανεμημένος, αφήνοντας αρκετά τμήματα ανεπαρκώς φωτισμένα.
Η κυκλοφορία των οχημάτων και η στάθμευση δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και οργανωμένη, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές όπως ποδηλατόδρομοι, ούτε χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.
Οι παρεμβάσεις
Σύμφωνα με την προμελέτη οι εργασίες ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• διεύρυνση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού (νέες δαπεδοστρώσεις, νέα κράσπεδα, οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες πεζοδρομίων, ελεύθερες οδεύσεις ελάχιστους πλάτους 1,50μ., φυτοδόχοι, παρτέρια κ.λπ.),
• μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας ως λύση ώστε να προωθηθούν οι ήπιες μορφές μετακίνησης (πεζοί και ποδηλάτες), να τονιστεί ο χαρακτήρας της γειτονιάς στις περιοχές κατοικίας και να ενισχυθεί το πράσινο.
• αναδιαμόρφωση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, πάρκων και πλατειών (νέες δαπεδοστρώσεις, διαμορφώσεις, διαδρομές, παρτέρια κ.λπ.),
• διαμόρφωση χώρων εναλλακτικών δραστηριοτήτων, άθλησης και παιχνιδιού σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Φοίνικα, τις παιδικές χαρές κ.λπ.,
• αναδιαμόρφωση και μετατροπή υφιστάμενων οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας σύμφωνα και με τη συγκοινωνιακή μελέτη,
• κατασκευή ποδηλατόδρομου,
• νέες φυτεύσεις σε όλα τα πεζοδρόμια και τους ελεύθερους χώρους,
• εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού και χωροθέτηση των υφιστάμενων κάδων απορριμμάτων,
• εγκατάσταση των απαραίτητων δικτύων με τις απαραίτητες συνδέσεις και προσαρμογές στα υφιστάμενα (φωτισμός, όμβρια, ύδρευση, άρδευση) και
• εγκατάσταση ευφυών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της λειτουργικότητας (σηματοδότες, διαβάσεις, σημάνσεις, φωτισμός).
Το γήπεδο του Φοίνικα
Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Φοίνικα, προβλέπεται η διαμόρφωση του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου πέριξ των εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η καθαίρεση της περιμετρικής περίφραξης, η οποία αποκλείει οπτικά το χώρο και περιορίζει την εύκολη πρόσβαση σε αυτόν, η κατασκευή νέας περίφραξης γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, και την ενοποίηση των υπόλοιπων «ανοικτών» χώρων των εγκαταστάσεων με τους κοινόχρηστους χώρους των οδών περιμετρικά.
Επίσης όλα τα υφιστάμενα κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση - εκτός του κλειστού γηπέδου και των κερκίδων – θα γκρεμιστούν και η στέγαση των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου θα γίνει σε διαθέσιμους χώρους κάτω από τις κερκίδες.
Περιμετρικά της νέας περίφραξης του γηπέδου ποδοσφαίρου προβλέπεται η κατασκευή κουλουάρ για τρέξιμο και χώροι με υπαίθρια όργανα γυμναστικής και υπαίθρια τραπέζια πινγκ-πονγκ, σε συνδυασμό με χώρους πρασίνου, καθιστικούς χώρους και ράμπες πρόσβασης από τα περιμετρικά πεζοδρόμια προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη στους δρόμους και στα πάρκα θα τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός (καθιστικά μεταλλικά ή από ανακυκλώσιμα υλικά), νέα παιχνίδια στην παιδική χαρά στο πάρκο “Ι. Βελλιδη” όπου θα υπάρχουν και δημόσιες τουαλέτες, ανασχεδιασμός των στάσεων αστικής συγκοινωνίας, νέα σύγχρονα φωτιστικά κ.ο.κ.
Παραμονή της πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής Παλαιοκάστρου
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά (dad@oasth.gr), είτε αυτοπροσώπως
Με κάθε μεγαλοπρέπεια οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη και θα κορυφωθούν το Σάββατο
«Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις παραλίες της Γερακινής και των Καλυβών. Γενικότερα, όμως, το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη Χαλκιδική»