Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: «Πράσινο φως» μόνο για τη Νομική του UNIC
Τα επόμενα βήματα εξετάζουν το University of Keele και το CITY
HOSPITALITY FORWARD 2025-2026: ΑΚΜΗ και Ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos υποδέχθηκαν στη Χαλκιδική τους νέους σπουδαστές του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, που διαμορφώνει την επόμενη γενιά επαγγελματιών στον κλάδο του πολυτελούς τουρισμού
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα HOSPITALITY FORWARD που δημιουργήθηκε το 2023 από τον Όμιλο Sani/Ikos, τον Νο1 ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα με διεθνή ανάπτυξη και έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους πολυτελούς φιλοξενίας στη Μεσόγειο, και την Ανώτερη Σχολή ΑΚΜΗ, τον μεγαλύτερο διεθνή Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα.
Στόχος του HOSPITALITY FORWARD είναι να δημιουργήσει μία ισχυρή «γέφυρα» ανάμεσα στην εκπαίδευση και την απασχόληση στον τουριστικό τομέα, με εξειδίκευση στον τουρισμό πολυτελείας. Το πρόγραμμα αποτελεί μία στρατηγική πρωτοβουλία των ιδρυτών των δύο Ομίλων ΑΚΜΗ και Sani/Ikos Group κ.κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου και Ανδρέα Ανδρεάδη και διανύει φέτος την τρίτη χρονιά, μετά από δύο πολύ επιτυχημένους κύκλους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει μία δυναμική και επιτυχημένη καριέρα στον συναρπαστικό κλάδο της φιλοξενίας, ως εργαζόμενοι στα πολυτελή resorts του Ομίλου Sani/Ikos σε όλη την Ελλάδα.
«Γέφυρα» μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης
Κατά τη διάρκεια του φετινού Hospitality Forward Induction Event, που πραγματοποιήθηκε στα ξενοδοχεία Ikos Oceania και Sani Resort στη Χαλκιδική, 365 νέοι πρωτοετείς σπουδαστές Μαγειρικής και Ξενοδοχειακών της Ανώτερης Σχολής ΑΚΜΗ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο της Φιλοξενίας μέσα από μια διαδραστική διήμερη διοργάνωση στις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Δεκάδες στελέχη και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από διαφορετικές θέσεις ευθύνης των resorts, όπως HR, Culinary Departments, F&B, Front Office, HouseKeeping, παρουσίασαν την ταυτότητα, τις αξίες και τη φιλοσοφία του Ομίλου αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι σπουδαστές κατά την πρώτη τους επαγγελματική σεζόν, που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2026.
Στην εμπειρία που αποκομίζουν οι σπουδαστές του προγράμματος αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαστεργίου, Corporate Executive Chef, Sani Resort, μέλος της Culinary Committee του Oμίλου, υπογραμμίζοντας πως «οι στόχοι που έχουμε είναι πολύ υψηλοί. Η καλλιέργεια προσόντων όπως η νοοτροπία ότι προέχει ο πελάτης και οι ανάγκες του, η πειθαρχία και η ομαδικότητα αποτελούν ζητούμενα που κατακτώνται από τους σπουδαστές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα Hospitality Forward». Όπως τόνισε, «ο μέσος όρος του δείκτη ικανοποίησης, παγκοσμίως, των πελατών άλλων ξενοδοχείων είναι στο 60%, ενώ στα ξενοδοχεία του Ομίλου αγγίζει το 90%».
Εξειδίκευση στον πολυτελή τουρισμό, δίπλα στους κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου
«Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι σπουδαστές απολαμβάνουν μία εβδομάδα πλήρους προσομοίωσης, των μελλοντικών εργασιακών τους συνθηκών όπου εκπαιδεύονται σε όλα τα στάδια: από την παραλαβή των προϊόντων, μέχρι τη μαγειρική και το στήσιμο του εστιατορίου. Επιπλέον, για μία ημέρα οι σπουδαστές αναλαμβάνουν το service στα εστιατόρια του ξενοδοχείου, υπό την καθοδήγησή μας», συμπλήρωσε ο Corporate Executive Chef των Ikos Resorts και μέλος της Culinary Committee του Oμίλου, Θάνος Κάππας.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τοζακίδης, Sani Gourmet Manager, μέλος της Culinary Committee του Oμίλου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο συναρπαστικό ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου που προσφέρει ο καταξιωμένος θεσμός Sani Gourmet Festival, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο.
«Έχοντας ήδη λάβει τις βάσεις του Hospitality από εμάς, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, για παράδειγμα, με την ομάδα του καταξιωμένου Ιταλού σεφ και γαστρονόμου Massimo Bottura, όταν ήρθε να μαγειρέψει στην κουζίνα του Elia, στο Porto Sani. Πρόκειται για βιωματική εμπειρία ανεκτίμητης αξίας και ένα από τα πιο βασικά εχέγγυα που μπορούν να έχουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Τοζακίδης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Forward προσφέρει 150 επιπλέον ώρες βιωματικής εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, πέρα από το εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, πλήρως χρηματοδοτούμενες από τον Όμιλο Sani/Ikos. Συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση υψηλού επιπέδου με την πρακτική εμπειρία στα βραβευμένα θέρετρα-πρότυπα του Ομίλου Sani/Ikos, «γεφυρώνοντας» έτσι το χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης σε εξειδικευμένο προσωπικό, που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους στοχεύουν σε μία καριέρα με προοπτική, είτε ως Σεφ, είτε ως Στελέχη Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών, στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας, έναν κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα στην Ελλάδα και προσφέρει σημαντικές προοπτικές καριέρας.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Hospitality Forward αποκτούν εξειδίκευση στο luxury tourism και όλα τα απαραίτητα soft skills που αναζητά ο κλάδος, προσωπικό onboarding manager για την ομαλή ένταξή τους, αναβαθμισμένη εμπειρία διαμονής, σίτιση και μετακίνηση, bonus απόδοσης 1.500 ευρώ με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και συμβόλαιο εργασίας από το 1ο εξάμηνο στα πολυτελή resorts του Ομίλου Sani/Ikos.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 16/11/2025
Τα επόμενα βήματα εξετάζουν το University of Keele και το CITY
Προσήχθησαν ένας εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του σχολείου
Συνολικά, υποβλήθηκαν 62 αιτήσεις βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων
Η διαδικασία υλοποιείται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις διατάξεις του ΤΠΑ 2021 – 2025