Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο 30 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Αύριο η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για την έγκρισή του- Απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία- Η στάση της αντιπολίτευσης

Στα τέλη του μήνα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της έγκρισης λήψης δανείου ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δανεισμός, όπως αναφέρεται και στην ημερήσια διάταξη της Δημοτικής Επιτροπής που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 13:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει ως σκοπό την εκτέλεση έργων του δήμου. Αφού εγκριθεί η σύναψη αλλά και οι όροι χρηματοδότησης της σύμβασης, την τελική απόφαση καλείται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγές από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο δανεισμός 30 εκ. ευρώ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο επενδυτικό σχεδιασμό του δήμου που αγγίζει τα 80 εκ. ευρώ και έχει σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πρόκειται να χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία έχουν ήδη ώριμες μελέτες και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις».

Μεταξύ των έργων που περιλαμβάνονται στην σχετική λίστα είναι: η ανακατασκευή και η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην Ικτίνου (41ο Δημοτικό Σχολείο, 28ο Νηπιαγωγείο, 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο), η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Βουτυρά, η αποκατάσταση του οδοστρώματος στις δημοτικές κοινότητες και την Τριανδρία, η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και λεωφορειολωρίδων, παρεμβάσεις για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του Πρασίνου της πόλης, μελέτες για την αποκατάσταση των δημοτικών θεάτρων (Άνετον, Κήπου και Βαφοπούλειο), η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στη Συγγρού, η αναβάθμιση του συστήματος κυκλοφοριακής και οδικής σήμανσης, ανέγερση νέου κτηρίου παιδικού σταθμού και κοινωφελών λειτουργιών στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, κ.α.

Για να εγκριθεί το ζήτημα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή απαιτείται η θετική ψήφος 29 δημοτικών συμβούλων. Η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» που διοικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο από 26 συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει το «πράσινο» φως θα πρέπει να το υπερψηφίσουν τουλάχιστον άλλοι τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ένας είναι ο Δρόσος Τσαβλής, επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι Εμείς» ο οποίος συμμετέχει στην διοίκηση του δήμου.

Πληροφορίες του emakedonia.gr θέλουν, δημοτικούς συμβούλους παρατάξεων να «βλέπουν» θετικά το ζήτημα και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν... ανταρσίες κατά τη σχετική ψηφοφορία.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη. 

Πληροφορίες του emakedonia.gr θέλουν τον επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» Σπύρο Πέγκα να μην είναι αρνητικός, ωστόσο όπως επισημαίνουν κύκλοι της παράταξης θα ληφθεί απόφαση αφού πρώτα ακούσουν τα επιχειρήματα της διοίκησης.

Στο μεταξύ, χθες, συνεδρίασε η δημοτική ομάδα της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συμβούλων και αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ακόμα και εντός της ημέρας.

Loader