- Newsroom
Το στίγμα της φετινής σεζόν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική δίνει ο πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων στην Καλλιθέα της Κασσάνδρας και Γραμματέας της ΣΕΤΚΕ, Γιώργος Θωμασούλης, με τις πληρότητες να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης του 85% σε μία βραχύβια σεζόν, 65 ημερών:
«Οι προηγούμενοι δυο μήνες όσο αφορά τις κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα σε σχέση με πέρσι ήταν ελαφρώς χαμηλές. Προς τα τέλη Ιουνίου είδαμε μια αύξηση, η οποία αυτή τη στιγμή ενισχύεται. Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αγγίζουν το 85%. Υπάρχουν καταλύματα που έχουν ακόμη κενά. Θεωρούμε ότι θα καλυφθούν και ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας που θα απογειώσει στο 100% τις κρατήσεις, η σεζόν και φέτος θα διαρκέσει βαριά 65 ημέρες», επισημαίνει στο Halkidiki Politiki.
Όπως αναφέρει, οι Έλληνες κάνουν έντονη την εμφάνιση τους τα Σαββατοκύριακα, ενώ σταθεροί «πελάτες» είναι οι οδικοί τουρίστες: «Οι περισσότεροι Έλληνες έρχονται τα Σαββατοκύριακα μέχρι να πάρουν και αυτοί τις άδειές τους για παραπάνω ημέρες. Βούλγαροι και Σέρβοι είναι σταθεροί πελάτες, χωρίς ωστόσο να λείπουν και από τη λίστα Γερμανοί, Σουηδοί, Γερμανοί κ.α.».
Μειωμένα εισοδήματα
Παράλληλα προβληματίζει και η οικονομική στενότητα: «Βλέπουμε ότι οι επισκέπτες ξένων χωρών προσπαθούν να ξοδέψουν όσα λιγότερα χρήματα γίνεται σε σχέση με πέρσι. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι και στη χώρα τους υπάρχει μια αστάθεια που τους οδηγεί σε περιορισμούς».
«Αντίπαλος» τα Airbnb
Ο ίδιος κάνει λόγο και για τη στροφή των τουριστών προς τα Airbnb, γεγονός που φέρνει αναταραχή στα ενοικιαζόμενα: «Παλιότερα δεν υπήρχαν τα Airbnb. Τώρα που ολοένα αυξάνονται ο κόσμος τα προτιμάει, γιατί μέσα σε ένα τέτοιο μπορούν να μείνουν έως και 10 άτομα, χωρίς να υπάρχει έλεγχος και μειώνοντας αυτομάτως τα έξοδα. Είναι ένας λόγος που τα Airbnb κρατάνε τις διαθεσιμότητες ενοικιαζομένων και ξενοδοχείων σε χαμηλότερα επίπεδα πλέον».
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Και καταλήγει: «Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν ίδια φορολογικά μέτρα και στα παραπάνω. Ότι ισχύει για τις επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, να ισχύουν και στα Airbnb. Δεν γίνεται να χτίζονται ολόκληρες επιχειρήσεις με αυτά, υπονομεύοντας το συμφέρον των υπολοίπων. Βλέπουμε ακόμη Airbnb από άλλες χώρες που δεν έχουν ενεργό αφμ, ούτε προσφέρουν φόρο εδώ στη χώρα, όμως έχουν κύκλο εργασιών που γίνονται εδώ και τα χρήματα πηγαίνουν στη πατρίδα τους πίσω. Όλο αυτό είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός, γιατί εμείς έχουμε να κάνουμε με κόστη που μας επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία και το κράτος, σε αντίθεση με αυτούς που απολαμβάνουν την ασυλία μέσα στην ανωνυμία».