Η έντονη λειψυδρία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την υπεράντληση υδάτων από τους αγρότες της Ελλάδας και της Τουρκίας στερεύει ανησυχητικά τον ποταμό Έβρο. Εξαιτίας της έλλειψης νερού, στο ύψος του Τυχερού έχουν έρθει στην επιφάνεια μεγάλες αμμονησίδες και συγχρόνως η στάθμη του έχει χαμηλώσει επικίνδυνα.
Τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγροτική και κτηνοτροφική αλυσίδα είναι εμφανή με τα πρώτα νεκρά ψάρια (γλυκού νερού) να εντοπίζονται πριν από περίπου έναν μήνα, εξαιτίας της ροής αλμυρού νερού μέσα στο Αινήσιο του Δέλτα.
Φέτος, το φαινόμενο παρατηρήθηκε πιο νωρίς χρονικά σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Νίκο Μουσουνάκη, ο οποίος ανέφερε στο emakedonia.gr «την περασμένη χρονιά υπήρξαν απώλειες αλόγων και ψαριών, ενώ πριν τρεις μέρες καταγράφηκε και ο πρώτος φετινός θάνατος αλόγου».

Νεκρά ψάρια μέσα στο Δέλτα – Πως επηρεάζει το κλείσιμο του φράγματος από την Τουρκία
Ένα κομμάτι του ποταμού Έβρου κοντά στο Δέλτα έχει ξεραθεί εξαιτίας της λειψυδρίας με αποτέλεσμα να έχει γίνει χερσαίο. Έτσι, «η νέα κοίτη που έχει δημιουργηθεί μπαίνει μέσα στην Τουρκία», εξήγησε ο κ. Μουσουνάκης.
«Δεν υπάρχει ίχνος ψαριού μέσα, η θάλασσα έχει εισχωρήσει μέχρι το τούρκικο φράγμα και το νερό έχει μετατραπεί σε 100% θαλασσινό», επεσήμανε.
Το σύνορο με την Ελλάδα είναι η χερσαία κοίτη του ποταμού, ωστόσο το κομμάτι που ανήκει στην Τουρκία, οι Τούρκοι το φράσουν για να ποτίσουν τις δικές τους καλλιέργειες, με αποτέλεσμα το γλυκό νερό να μην φτάνει μέσα στο Δέλτα.
Εγκλωβισμένα άλογα σε 200.000 στρέμματα – Κίνδυνος μόλυνσης του νερού
Περίπου 150-200 άλογα, τα οποία είναι οικόσιτα αλλά έχουν περιέλθει σε άγρια μορφή, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένα, σε 200.000 στρέμματα, με την ανάγκη τους για νερό να φτάνει τους 3,5 τόνους την ημέρα.
Ο πρώτος φετινός θάνατος αλόγου εξαιτίας της λειψυδρίας καταγράφηκε πριν τρεις μέρες, όπως μετέφερε στο emakedonia.gr o πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη πιθανότητα θανάτου και άλλων αλόγων, αν δεν βρεθεί λύση με τη μεταφορά γλυκού νερού.

Τα εγκλωβισμένα άλογα ανήκαν σε ιδιώτη, ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί μέσα στο Αινήσιο του Δέλτα, σύμφωνα με τον κ. Μουσουνάκη. Με το πέρας του χρόνου πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο κοπάδια, αυτό που βρίσκεται εντός και ένα εκτός του Δέλτα.
Το κοπάδι που βρίσκεται εκτός αριθμεί περίπου 400 άλογα.
Σε δεινή θέση αλιείς, κτηνοτρόφοι και αγρότες
Όπως μετέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου οι αλιείς πέρσι ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση, όπως και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάστηκαν τα ζώα που είναι μέσα στο Αινήσιο να τα σταβλίσουν έξω από αυτό. Φέτος, οι αλιείς (εσωτερικού νερού) λόγω της έλλειψης ψαριών εντός του Δέλτα δεν μπορούν εδώ και έναν μήνα να συντηρηθούν.

Έντονο είναι το πρόβλημα της ανασφάλειας και των αγροτών καθώς δεν γνωρίζουν μέχρι πότε θα υπάρχει διαθέσιμο νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και αν θα μπορέσουν να πάρουν τη φετινή σοδειά τους. Από τις Φέρες μέχρι και την Ορεστιάδα εντοπίζεται το πιο σοβαρό πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών.

Φέτος, τη μεταφορά γλυκού νερού εντός του Δέλτα έχει αναλάβει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσπάθειες από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που είναι υπεύθυνος φορέας για το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς. «Με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής στο Αινήσιο προστέθηκαν 5 τόνοι νερού σε διάστημα μίας εβδομάδας, την περασμένη Τρίτη και Παρασκευή», συμπλήρωσε ο κ. Μουσουνάκης. Ωστόσο, αυτό είναι μία σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες των αλόγων.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι δεδομένης και της ανόδου της θερμοκρασίας και του καλοκαιρινού καύσωνα που αναμένεται σε όλη την χώρα.