Σταματούν να αγοράζουν καταναλωτές μοσχάρι από τα κρεοπωλεία, καθώς πλέον οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε απαγορευτικά επίπεδα. Σύμφωνα με κρεοπώλες παρατηρείται ότι πλέον αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες οι καταναλωτές και δυσκολεύονται ακόμα και για το πιο απλό και κάποτε φθηνό πιάτο που ήταν τα… μακαρόνια με κιμά.
Αυτή την στιγμή στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης το μοσχάρι πωλείται στα 16 με 17 ευρώ το κιλό, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι στα 14,50 ευρώ το κιλό που κάποτε ήταν στα 8,50 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα πιο τσουχτερές είναι οι τιμές σε σούπερ μάρκετ σε εκλεχτά κομμάτια κρέατος από χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν ετικέτες για μοσχαρίσιο κρέας από 15 ευρώ μέχρι και 34,50 ευρώ το κιλό για φιλέτο νεαρού μοσχαριού από την Ολλανδία. Στο ίδιο σούπερ μάρκετ, διακρίνεται ταμπελάκι με 18,50 ευρώ το κιλό για κότσι από μοσχάρι γάλακτος Ολλανδίας, νουά νεαρού μοσχαριού στα 19,40 ευρώ το κιλό και σπαλομπριζόλα στα 20,50 ευρώ το κιλό. Για τα κοτόπουλα οι τιμές κυμαίνονται στα 4,50 ευρώ έως 19,30 ευρώ το κιλό, για το χοιρινό κρέας από 5 έως 13,90 ευρώ το κιλό, ενώ για παϊδάκια η τιμή φτάνει έως 19 ευρώ το κιλό.
«Πλέον ο κόσμος παίρνει μια φορά την εβδομάδα μοσχάρι, ενώ παλιότερα έπαιρνε δυο και τρεις. Υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν μια φορά στις 15 ημέρες και άλλοι που το έκοψαν» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης. Ακόμα και για το κιμά δυσκολεύονται πολύ πλέον οι καταναλωτές και προχωρούν σε διαφορετικές λύσεις. «Έρχονται και ζητάνε μισό κιλό χοιρινό κιμά και μισό μοσχαρίσιο για να τους βγαίνει πιο φθηνά. Υπάρχουν πελάτες που ζητάνε κιμά ακόμα και για 3 ευρώ, ίσα ίσα να βάλουν στα μακαρόνια σε μετρημένες μερίδες. Είναι πραγματικά δύσκολα τα πράγματα» λέει ο κ. Κεσίδης.
Το τρελό ράλι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, οι τιμές σε όλα τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 10,6%. Ενώ μέσα σε έναν μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, σημειώθηκε 5,3% αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας, 3,4% στο αρνί και το κατσίκι και 1,6% στο χοιρινό.
Την ίδια ώρα σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για το μέλλον της κτηνοτροφίας, καθώς μέσα σε 5 χρόνια το 30% των αγελαδοτρόφων έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα. Το 2020 υπήρχαν 2.443 αγελαδοτρόφοι ενεργοί και φέτος ο αριθμός έχει συρρικνωθεί σε 1.724, με τους περισσότερους που τα παράτησαν να είναι νέοι ηλικιακά κτηνοτρόφοι. Είναι φυσικό να υπάρχει φόβος για την επόμενη ημέρα στην ελληνική κτηνοτροφία, διότι αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η μείωση αναμένεται να εξαφανιστούν οι αγελαδοτρόφοι.
Η Ελλάδα καλύπτει μόλις το 12% – 18% της ζήτησης για μοσχαρίσιο κρέας από εγχώρια παραγωγή και για όλο το υπόλοιπο ποσοστό που αγγίζει το 82% – 88%, προέρχεται από χώρες του εξωτερικού όπως τη Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και Γερμανία. Για αυτό τον λόγο είναι αναμενόμενο να επηρεάζεται η ελληνική αγορά από τις διακυμάνσεις στις τιμές που υπάρχουν στις χώρες του εξωτερικού.
Γιατί αυξήθηκε η τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας
Η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής σε συνδυασμό με την αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές, διαμορφώνουν το τρελό ράλι στις τιμές του κρέατος. Ωστόσο σε αυτό επηρεάζει και η ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση των βοοειδών κατά 30%, για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτή η οδηγία φέρεται να είναι ο κύριος λόγος που παρατηρείται να υπάρχει μεγάλη έλλειψη μοσχαριών σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που επηρεάζει τις τιμές και τη τσέπη του καταναλωτή.
Πρόκειται για μια οδηγία, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μειωθεί η εκπομπή μεθανίου έως το 2030 κατά 30%. Σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχει μεγάλη απελευθέρωση μεθανίου από τα βοοειδή, για αυτό προχώρησαν σε αυτή την απόφαση που αφορά όλους τους κτηνοτρόφους στην Ευρώπη.
«Είπαν πως τα βοοειδή επηρεάζουν την τρύπα του όζοντος και από το 2020 ξεκίνησε η μείωση της παραγωγής που μας οδήγησε σε αυτές τις επιπτώσεις» αναφέρει ο Σάββας Κεσίδης. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τιμές για Χριστούγεννα, γιατί ανεβαίνουν κάθε 10 ημέρες. Μόνο οι καταναλωτές μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές, γιατί αν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για το μοσχαρίσιο κρέας, δεν θα ανέβουν οι τιμές. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα σίγουρα ακόμη» προβλέπει ο κ. Κεσίδης.