Θεσσαλονίκη: Ένα νέο πάρκο τσέπης «γεννιέται» στην Άνω Πόλη

Έτοιμο στα τέλη Ιουλίου - Σε διάστημα δέκα μηνών δημιουργούνται συνολικά έντεκα - «Ανάσες» στις γειτονιές

«Πράσινα» σημεία στις πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης, δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας ανάσες δροσιάς μέσω των «πάρκων τσέπης», αξιοποιώντας ελεύθερους δημοτικούς χώρους.

Αυτή την περίοδο, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ενός νέου τέτοιου πάρκου στην οδό Μπουμπουλίνας στην Άνω Πόλη, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Βασίλη Διαμαντάκη, αναμένεται να παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής, στα τέλη Ιουλίου.

Όπως σημειώνει στο emakedonia.gr ο αντιδήμαρχος, το εν λόγω πάρκο έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη σε μια περιοχή που στερείται ελεύθερων χώρων και πρασίνου, και τονίζει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, έστω και μικρής κλίμακας, βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις γειτονιές. «Ακόμη και ένας χώρος 200 τετραγωνικών μέτρων, αποτελεί μια μικρή όαση για τους πολίτες που μπορούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ξεκούρασης, να κάνουν έναν περίπατο ή να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τη δημιουργία τέτοιων μικρών πάρκων», αναφέρει ο κ. Διαμαντάκης.

parko-tsepis.png?v=0

Το πάρκο στην οδό Μπουμπουλίνας στην Άνω Πόλη, το οποίο οργανώνεται σε χώρο με επικλινές έδαφος, θα διαθέτει θάμνους και χαμηλού ύψους φυτά, διαδρόμους και γκαζόν, θα είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και θα φροντίζεται από το δήμο. Επίσης σε αυτό θα τοποθετηθούν παγκάκια και ίσως και ένα με δύο κιόσκια για να κάθονται οι επισκέπτες του. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πάρκο τσέπης που δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την παράδοση του πρώτου στην Άνω Τούμπα, στη συμβολή των οδών Αμφιπόλεως και Δημητσάνας, χορηγία της P&G, τον περασμένο Μάιο. 

Έντεκα νέα πάρκα τσέπης σε δέκα μήνες

Το πάρκο στην οδό Μπουμπουλίνας είναι ένα από τα πολλά που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 11 νέων πάρκων τσέπης μέσα στους επόμενους 10 μήνες. Όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, ήδη υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τα περισσότερα από αυτά, ενώ αναζητούνται και οι κατάλληλοι χώροι σε διάφορες γειτονιές της πόλης, πάντα με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δημοτικά οικόπεδα χωρίς άλλες δεσμεύσεις.

Η χρηματοδότηση των έργων γίνεται αποκλειστικά μέσω χορηγιών, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη. Χορηγοί όπως η ΔΕΗ, που έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία 6 έως 7 πάρκων και η Τράπεζα Πειραιώς (άλλα 3), αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση τους και το κόστος. Τα περισσότερα εκ των νέων πάρκων θα δημιουργηθούν κυρίως στις περιοχές της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, όπως επεξηγεί ο αντιδήμαρχος, ενώ υπάρχουν επίσης και άλλες μικρότερες χορηγίες που θα καλύψουν τη δημιουργία ενός ή δύο ακόμη χώρων πρασίνου.

«Τα πάρκα δημιουργούνται μέσα στις γειτονιές, ανάμεσα σε οικοδομές, προσφέροντας ουσιαστική ανάσα πρασίνου στους κατοίκους. Έτσι, για παράδειγμα, επωφελούνται άμεσα οι κάτοικοι πέντε – δέκα πολυκατοικιών. Η χρηματοδότηση προέρχεται από εταιρείες, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τον Δήμο, καθώς δεν επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός. Όσα περισσότερα τέτοια έργα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε, τόσο το καλύτερο», σημειώνει ο κ. Διαμαντάκης.

parko-tsepis.jpg?v=0

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και σύντομη για την κατασκευή ενός πάρκου τσέπης: ο Δήμος εντοπίζει και παραχωρεί τον χώρο στον εκάστοτε χορηγό, ο οποίος αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή του πάρκου μέσω εργολάβου της επιλογής του. Ο δήμος παραλαμβάνει το έργο «με το κλειδί στο χέρι», αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη φροντίδα, τον καθαρισμό και τη συντήρησή του, συμπεριλαμβανομένου του ποτίσματος.

Ο χρόνος κατασκευής κάθε πάρκου, αφού ξεκινήσουν οι εργασίες, υπολογίζεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος και τις προδιαγραφές του χώρου. «Σε κάθε χώρο ο χορηγός που αναλαμβάνει την κατασκευή, βάζει ότι στοιχεία επιθυμεί, ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του. Γκαζόν, φυτά, δέντρα, παγκάκια και κιόσκια, είναι όλα των χορηγών, ενώ σε κάποιους χώρους που ο φωτισμός θεωρείται ελλιπής, τοποθετεί και φώτα» εξηγεί ο κ. Διαμαντάκης.

Το κόστος και τα χαρακτηριστικά των πάρκων

Το κόστος κάθε πάρκου τσέπης ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος, τα υλικά και τον εξοπλισμό που επιλέγονται. Οι περισσότερες κατασκευές πάρκων τσέπης κυμαίνονται μεταξύ 25.000 και 50.000 ευρώ, ωστόσο κάποιες πιο απαιτητικές παρεμβάσεις, όπως αυτή που σχεδιάζεται στην Τριανδρία, ενδέχεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 100.000 ευρώ, όπως λέει ο αντιδήμαρχος.

Τα πάρκα δεν είναι όλα ίδια. Ορισμένα διαθέτουν περισσότερα φυτά και λουλούδια, άλλα εστιάζουν σε καθιστικούς χώρους με παγκάκια, φωτισμό ή ακόμα και κιόσκια. Για παράδειγμα, το πάρκο στην Τούμπα έχει φυτευτεί με 450 διαφορετικά είδη φυτών και βοτάνων, ενώ στο νέο πάρκο της Άνω Πόλης, λόγω του κατηφορικού εδάφους, θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές προδιαγραφές διαμόρφωσης.

Τα δέντρα που φυτεύονται είναι ώριμα, ηλικίας άνω των πέντε ετών, ώστε να προσφέρουν αμέσως σκιά και τα περισσότερα πάρκα διαθέτουν αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

«Ανάσες» στις γειτονιές

Ο δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη έλλειψη πρασίνου και ανοιχτών δημόσιων χώρων. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των νέων πάρκων τσέπης θα κατασκευαστεί στη Β’ και Γ’ Δημοτική Κοινότητα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Διαμαντάκης, δηλαδή σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και άλλες γειτονιές που στερούνται ελεύθερων χώρων πρασίνου.

«Αντίθετα, περιοχές όπως το Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα που διαθέτει πάρκα στη Νέα Παραλία, ή το Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα με το πάρκο του Ξαρχάκου και το πάρκο της ΧΑΝΘ, καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων για χώρους πρασίνου και δεν υπολογίζονται στο σχεδιασμό», υποστηρίζει.

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι μικρές αυτές πράσινες παρεμβάσεις, αν και δεν αντικαθιστούν ένα μεγάλο πάρκο, αποτελούν ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ειδικά όταν τοποθετούνται μέσα σε γειτονιές που δεν έχουν άλλο κοντινό χώρο πρασίνου.

«Όταν ένας τέτοιος χώρος βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις κατοικίες, διευκολύνει ιδιαίτερα τους κατοίκους, που διαφορετικά θα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να απολαύσουν λίγη φύση. Σε γειτονιές που δε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πάρκο, επιλέγουμε να κάνουμε περισσότερα μικρά πάρκα τσέπης, που καλύπτουν τοπικές ανάγκες και βελτιώνουν αισθητά τη ζωή στις γειτονιές», λέει ο κ. Διαμαντάκης χαρακτηριστικά.

Loader