Πάση θυσία στόχος είναι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, Thess INTEC, να λάβει σάρκα και οστά με τις διεργασίες να εντείνονται για να μπουν τα θεμέλια της καινοτομίας στην έκταση των 700 στρεμμάτων στην Περαία ενώ η καταλυτική παρέμβαση και δέσμευση Θεοδωρικάκου την περασμένη Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη «κλειδώνει» και με πολιτική βούλα την υλοποίηση του έργου.
Ο υπουργός ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως θα χρησιμοποιηθούν και εθνικά κονδύλια για να ολοκληρωθεί το πάρκο, εφόσον δεν προλάβει το Thess INTEC τις ασφυκτικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης (έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια 33 εκατ. ευρώ για το έργο που περιμένουν να εκταμιευθούν με κίνδυνο να χαθούν αν δεν τηρηθούν οι χρόνοι) το οποίο «κλείνει» τις πύλες του το 2026, με τις προοπτικές παράτασης να διαφαίνονται χλωμές.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμφίβολα αποτιμάται θετικά η δέσμευση του υπουργού ο οποίος βέβαια κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον ιδιωτικό τομέα να τρέξει, αφού το «Δημόσιο έκανε το καθήκον του», μία παραίνεση με νόημα καθώς πολλές φορές ο πρόεδρος και εμπνευστής του Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης έχει κάνει λόγο, σε μεγάλο βαθμό όχι άδικα, για ατέρμονη γραφειοκρατία που πήγε πίσω το όλο project που παλεύει να μπει στις ράγες από το 2022, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής…
Πάντως, από εδώ και πέρα όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους, καθώς από τη μία πλευρά ο ιδιωτικός τομέας καλείται να επιταχύνει και να γίνουν οι θεωρητικές για την ώρα επενδύσεις, πράξη, ενώ από την άλλη το κράτος χρειάζεται να γκρεμίσει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν μείνει για να κερδίσoυν η Θεσσαλονίκη και η ελληνική οικονομία από την άνθιση της καινοτομίας που θα στρώσει το έδαφος για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Πλέον εντός του καλοκαιριού, το πάρκο μένει να λάβει την τυπική αλλά καθοριστική τελική άδεια ίδρυσης (κανείς δε βάζει βέβαια το χέρι του στη φωτιά, δεδομένης της αθάνατης γραφειοκρατίας). Μόνο με αυτή την άδεια θα μπορεί να ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Στη συνέχεια στόχος είναι να φορτσάρουν οι μπουλντόζες για να αρχίσει το κύριο κομμάτι των εργασιών (ανέγερση κτιρίων), με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας του πάρκου τα τέλη του 2027.
Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώροι πρασίνου, εστίασης, παιδικός σταθμός, πίστα για αυτόνομα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (!) αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC με την πρωτοπορία να ρίχνει τον σπόρο, σπέρνοντας ανάπτυξη, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Τρεις ζώνες
Η περιοχή παρέμβασης οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα ενώ έχουν καθοριστεί τρεις ζώνες όρων δόμησης:
– Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνονται το συνεδριακό κέντρο, οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις
– Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής, στην οποία περιλαμβάνονται η ξενοδοχειακή εγκατάσταση και το θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο)
– Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου, κατά μήκος του βορείου παράκτιου τμήματος του ακινήτου
Ξεκίνημα με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ και βλέπουμε…
To Thess INTEC στηρίζει την αναπτυξιακή του στρατηγική και στις κτιριακές υποδομές αλλά και στην προσέλκυση τμημάτων διεθνών, καινοτόμων επιχειρήσεων από το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αγγλία και την Αμερική.
Οι επενδύσεις, σε πρώτη φάση, εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ. Μένει βέβαια να τις δούμε..
Το ισραηλινό fund JTLV, σε συνεργασία με την Innovation Base Camp, εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, καλοβλέπουν το εγχείρημα συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξή του. Οι Ισραηλινοί, που έχουν έρθει πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, έχουν υπογράψει προσύμφωνο με την «ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE» το οποίο προβλέπει την απόκτηση, από την πλευρά τους, δικαιώματος για να κτίσουν έως 70.000 τ.μ. σε βάθος 10ετίας αποκτώντας το δικαίωμα (option) για επιπλέον 40.000 τ.μ., από το σύνολο των 250.000 τ.μ. της χτισμένης έκτασης του Thess INTEC.
Εάν το deal oλοκληρωθεί και επικυρωθεί με υπογραφές, εκτιμάται πως μόνο οι Ισραηλινοί, θα επενδύσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ στο Thess INTEC, με σημερινές τιμές.
Υπό αυτό πρίσμα, χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στο πάρκο.
ΕΚΕΤΑ, Ινστιτούτο Καρλσρούης και έρχονται κι άλλοι
Τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων projects στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.
Υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ενταγμένο και το «ΕΚΕΤΑ 2.0», το μεγάλο πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Πρόσφατα, έπεσαν οι υπογραφές στο συμβόλαιο αγοράς δικαιώματος επιφανείας, από το ΕΚΕΤΑ, στο πάρκο τεχνολογίας. Στην πρώτη φάση, εντός του Thess INTEC προβλέπεται να αναπτυχθούν από το ΕΚΕΤΑ, 11.000 τ.μ. ερευνητικών υποδομών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 5.000 τ.μ., εδραιώνοντας ένα κομβικό σημείο συνάντησης ερευνητικής γνώσης και επιχειρηματικής καινοτομίας.
Πέρα από το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν και άλλες επιχειρήσεις έστω και σε πρώιμο στάδιο, ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών. Διακηρυγμένος στόχος του Thess INTEC είναι να «παντρέψει» ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, που δουλεύουν πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες, σε πληθώρα κλάδων.
Το Thess INTEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (υπό το άγρυπνο βλέμμα του Innovation Base Camp) με το deal να αφορά προηγμένες τεχνολογίες σε τομείς όπως: Health Tech, Clima Tech, Kινητικότητα/Mobility, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Α.Ι., Προηγμένα Υλικά και Βιώσιμες Μεθόδους Ανάπτυξης.
Το έργο βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 35 εκατ. προέρχονται από την ένταξη του project στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα 15 εκατ. θα είναι ίδια συμμετοχή της εταιρείας.
Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τις αρχικές φάσεις των οικοδομικών εργασιών, δίχως να συνυπολογίζεται η κατασκευή του ξενοδοχείου που έχει προβλεφθεί στο πάρκο και, των κατοικιών που ενδεχομένως θα γίνουν, για τη φιλοξενία ορισμένου αριθμού εργαζομένων.
Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.