Παύλος Μαρινάκης: Με το «παρών» το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να παραστήσει τον Πόντιο Πιλάτο αλλά δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για το μεταναστευτικό
Ο νέος υπουργός τονίζει πως έχει ζητήσει την επανεξέταση όλων των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται στους αιτούντες άσυλο, ενώ επανέφερε το ζήτημα της διατροφής στις δομές
- Newsroom
Σε νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, δίνοντας έμφαση στη μείωση των επιδομάτων και στην αναθεώρηση των συνθηκών φιλοξενίας στις δομές. Όπως δήλωσε, έχει ζητήσει την επανεξέταση όλων των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται στους αιτούντες άσυλο, ενώ επανέφερε το ζήτημα της διατροφής στις δομές, σημειώνοντας ότι οι παροχές δεν θα πρέπει να παραπέμπουν σε συνθήκες ξενοδοχείου.
Παράλληλα, έκανε λόγο για αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά τη διαδικασία ασύλου και την κράτηση όσων απορρίπτεται το αίτημά τους. Επισήμανε ότι το υπουργείο δρομολογεί μέτρα ώστε να μην αποτελεί η Ελλάδα εύκολη διέξοδο για μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα από τη Λιβύη, όπου -όπως ανέφερε- η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι μεταναστευτικές πιέσεις αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι στόχος είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής σε διακινητές και υποψήφιους μετανάστες ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από τη Βουλή σειρά μέτρων, όπως η προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους έρχονται από τη Λιβύη, η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας και η ενίσχυση των επιχειρησιακών μέτρων αποτροπής.
Εν αρχήν, η αναστολή για τρεις μήνες (τουλάχιστον) της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες αυτοί να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι και να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα π.χ. στο ΚΥΤ της Μαλακάσας.
Προς τούτο, οι μετανάστες δεν θα «μετασταθμεύουν» στην Κρήτη, αλλά θα οδηγούνται απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί θα διαμοιράζονται σε δομές, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού.
Πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα ισχυρό αντικίνητρο για να κάνουν το ταξίδι από το Τομπρούκ, ιδίως όταν πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή.
Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας τουλάχιστον κλειστής δομής και στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή και τοπικών αξιωματούχων της Κρήτης.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού», επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα σήκωσε και το γάντι που του πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα τεκταινόμενα με τη Λιβύη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία επί Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε συμφωνία για ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης, πλην όμως η ευκαιρία παρήλθε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για το μεταναστευτικό
Δήλωση του πρώην Προέδου, μετά την τοποθέτηση σχετικά και της Κατ. Σακελλαροπούλου
Ποιες νομοθετικές διατάξεις εντάσσονται
Ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος έκλεισε με υπερτετραπλάσιο του στόχου, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,343 δισ. ευρώ