ΠΚΜ: Έγινε η τρίτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου «UrbCitizenPower»

Στο επίκεντρο της συνάντησης, παρουσιάστηκε ως Καλή Πρακτική η εφαρμογή “4mycity”, που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμαριάς

- Newsroom

Με τη διοργάνωση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η τρίτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης/Regional Stakeholders’ Group (RSG) του έργου “UrbCitizenPower” (Empower citizens for agency as driver for change in cities).

Το έργο UrbCitizenPower στοχεύει στην ενδυνάμωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν οι ίδιοι δράση σε τρέχοντα και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 48 μήνες (έως 31/03/2028). Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ εταίρους από επτά Περιφέρειες ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Δανία).

Στην τρίτη συνάντηση του έργου UrbCitizenPower έλαβαν μέρος, εκτός από τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας που ήταν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετέχει στο έργο ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής, εκπρόσωποι από Δήμους της ΠΚΜ (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων- Μενεμένης) καθώς από ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς (όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οργανισμός Infinity Greece, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Τοπίου, η Ανατολική Α.Ε., το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η εταιρεία InCommOn).

Κατά την έναρξη της τρίτης συνάντησης της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης, τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τους στόχους της συνάντησης, με αναφορά στις ενέργειες και δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου καθώς και στις καλές πρακτικές που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του έργου Interreg Europe.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, παρουσιάστηκε ως Καλή Πρακτική η εφαρμογή “4mycity”, που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμαριάς. Ακολούθησε συμμετοχικό εργαστήριο με στόχο την καταγραφή των αναγκών και τον εντοπισμό των ευκαιριών για το πώς οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στον αστικό σχεδιασμό. Οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για το πώς η Πρωτοβουλία για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus μπορεί να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην τοπική διακυβέρνηση και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, με παραδείγματα καλών πρακτικών και πιθανών συνεργειών.

Η Περιφερειακή Ομάδα Υποστήριξης του UrbCitizenPower ανανέωσε το ραντεβού της για το τέταρτο εξάμηνο του έργου. Τα μέλη της ομάδας υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για τη διαρκή αναζήτηση και καταγραφή κι άλλων καλών πρακτικών και δυνατοτήτων συνεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου.

Loader