«Όχι νέες κατασκευές στη ΔΕΘ» επιμένει η οργανωτική επιτροπή για το δημοψήφισμα

Κίνδυνος όσο είναι σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα- Θετικό κλίμα από το ΔΙΠΑΕ για την παραχώρηση έκτασης στη Σίνδο

Επιμένει στην πρότασή της για τη ΔΕΘ η οργανωτική επιτροπή του δημοψηφίσματος, ότι δηλαδή θα πρέπει να διατηρηθούν μόνο έξι κτίρια και να μην κτιστεί κανένα νέο στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου και να μεταφερθούν οι βαριές οχλούσες εκθέσεις στη Σίνδο. 

Η συλλογή των υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος συνεχίζεται (έχουν συγκεντρωθεί 18.000 υπογραφές) και όπως είπαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής το ερώτημα παραμένει το ίδιο, χωρίς καμιά τροποποίηση, μετά την αλλαγή στάσης του δημάρχου και του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Στ. Αγγελούδη, ότι τάσσεται κατά του real estate και προκρίνει την διατήρηση μόνο των δύο από τα πέντε μεγάλα περίπτερα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ήρθε και η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού ότι θα επανεξεταστούν τα δεδομένα, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της πόλης να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κονταξάκης καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ και μέχρι πρότινος πρόεδρος συλλόγου αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Επιτροπής, η διεθνής πρακτική είναι να προστατεύονται και να επαναχρησιμοποιούνται τα ιστορικά κτίρια και όχι να ανεγείρονται νέα στη θέση τους. Στη ΔΕΘ υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια του κινήματος του μοντερνισμού που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να διατηρηθούν, κι εκεί να φιλοξενηθούν οι εκθέσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν κάποιες φωτορεαλιστικές εικόνες που έδειχναν πώς μπορούν να αποκατασταθούν τα κτίρια αυτά και να είναι ενταγμένα σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Πρόκειται για εργασία των αρχιτεκτόνων Βεατρίκης Δεμερτζίδου και Χουάν ΚάνόοΓκονθάλες που ειδικεύονται στην αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων του μοντερνισμού.

deth-anaplasi-yfistamena-periptera1.jpeg
deth-anaplasi-yfistamena-ktiria2.jpg

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε ότι οι μέχρι σήμερα υπαναχωρήσεις είναι στα λόγια, κι ότι η διατήρηση μόνο των δύο από τα πέντε μεγάλα κτίρια της πρότασης ανάπλασης «δεν ικανοποιεί το αίτημα να μην καταστραφούν τα αξιόλογα κτίρια». Ο κ. Τρεμόπουλος έκανε μια αναδρομή στην περίοδο που η Θεσσαλονίκη διεκδικούσε την EXPO2008 και για αυτό είχε μελετήσει την πρόταση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο. «Η Σίνδος όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί» είπε, διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα πρέπει να μικρύνει ο χώρος (σε σχέση με την πρόταση της EXPO2008) και να επανακοστολογηθεί. Στο ερώτημα αν η Οργανωτική Επιτροπή είχε επαφή με το ΔΙΠΑΕ για να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να διαθέσει την εν λόγω έκταση στη Σίνδο, αναφέρθηκε ότι έγιναν κάποιες ανεπίσημες επαφές κι ότι «καταρχήν το βλέπουν θετικά, όταν το θέμα συζητήθηκε στη Σύγκλητο το κλίμα ήταν θετικ» και ότι ενδεχομένως περιμένουν ανταλλάγματα εκ μέρους της κυβέρνησης, για παράδειγμα την ανέγερση φοιτητικών εστιών.

organotiki-epitropi-deth.jpeg

Η Ρία Καλφακάκου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, τόνισε ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών με στόχο ένα μεγάλο ανοικτό πάρκο και ήπιες εκθέσεις στο κέντρο και μεταφορά των οχλουσών στη Σίνδο. «Η λογική γκρεμίζω και ξαναχτίζω είναι παρωχημένη διεθνώς» είπε. «Θελουμε να είναι δημόσιο το πάρκο και δημόσια η χρηματοδότηση. Να μην παραδοθούν οι εγκαταστάσεις σε ΣΔΙΤ ή ιδιωτική εκμετάλλευση». Η ίδια εκτός από μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το Δημοψήφισμα είναι και μέλος της Κίνησης Πολιτών και μία από τους πενήντα πολίτες που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ (που έχει επικυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα). Όπως είπε οι διακηρύξεις περί μείωσης του δομημένου χώρου «είναι λόγια, όσο είναι σε ισχύ το ΠΔ». Σημειωτέον ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα. «Πρέπει να καταργηθεί το ΠΔ που δεν προβλέπει πράσινο αλλά τον χαρακτηρίζει ελεύθερο και αδόμητο χώρο. Το ΠΔ προβλέπει ότι το εκθεσιακό κέντρο θα είναι κλειστό όχι ανοικτό και προσβάσιμο. Έχει όλα τα αντίθετα από όσα ζητάμε».

Loader