Mπουγάτσα Δούκας: Από παππού σε εγγόνια, η γλυκιά παράδοση συνεχίζεται

Αυθεντική, χειροποίητη μπουγάτσα, από τη δεκαετία του ‘80

Η “Μπουγάτσα Δούκας”, είναι ανάμεσα στις γεύσεις της Θεσσαλονίκης που δεν χρειάζονται συστάσεις. Στην γωνία της Εθνικής Αμύνης που βρίσκεται απέναντι από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, από το 1981, όταν ο παππούς Θανάσης Πούλιος άνοιξε το πρώτο μικρό κατάστημα, μέχρι σήμερα, που στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά, η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να χάσει ποτέ τον λόγο για τον οποίο αγαπήθηκε: την αυθεντική, χειροποίητη μπουγάτσα με την παραδοσιακή γεύση, που την κάνει να ξεχωρίζει.

Η ιστορία της είναι βαθιά δεμένη με την πόλη. Ο παππούς, με καταγωγή από το Κιλκίς κι εμπειρία στα φημισμένα “Ξενοδοχεία Ξενία”, μετέφερε στην πρώτη του μπουγάτσα δύο πράγματα: τεχνική και αγάπη. Από εκεί γεννήθηκε η «Ελληνική Πίτα Άλφα», μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που γρήγορα ξεχώρισε. Με τις παραδοσιακές πίτες, το χειροποίητο φύλλο και τη φροντίδα στα υλικά, “κέρδισε” τους κατοίκους της περιοχής και τους φοιτητές της εποχής του ‘80 και του ‘90, τους ίδιους που σήμερα, συνεχίζουν να έρχονται εδώ με τα παιδιά τους. Δύσκολο είναι, άλλωστε, εάν έχεις μεγαλώσει με μία γεύση που αγάπησες, να την αποχωριστείς ή να την ξεχάσεις!

mpougatsa-doukas-2.jpg?v=0

Επενδύοντας στο φύλλο και σε νέες συνταγές

Η οικογένεια δημιούργησε, το 1985, την πρώτη βιοτεχνία μπουγάτσας και σφολιατοειδών, και το 1998, στην Αξιούπολη του Κιλκίς, χτίστηκαν οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ακόμη και σήμερα, εδώ παράγονται όλα τα προϊόντα, εδώ δοκιμάζονται νέες συνταγές και διατηρείται ζωντανή κι αναλλοίωτη, η τεχνογνωσία που περνάει από γενιά σε γενιά. Τρίτη γενιά, πλέον, τα αδέρφια Θανάσης και Ματίνα Δούκα, συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία της οικογενειακής παράδοσης, με το δικό τους τρόπο.

mpougatsa-doukas-3.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-4.jpg?v=0

Παράδοση, ποιότητα, συνέπεια

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, ωστόσο, η φιλοσοφία τους δεν άλλαξε ποτέ: η παράδοση, η ποιότητα και η συνέπεια, συνεχίζουν να είναι οι τρεις βάσεις της λειτουργίας, για αυτό το “μπουγατσοποιείο”, που μετρά μισό αιώνα ζωής. Οι σταθερές συνεργασίες τους με προμηθευτές, και οι αγνές πρώτες ύλες, προσεκτικά επιλεγμένες έτσι ώστε να έχουν άξονα τη μεσογειακή διατροφή, είναι κι αυτά που καθιστούν τη μπουγάτσα τους, εκτός από έναν γευστικό πειρασμό, ένα θρεπτικό και ισορροπημένο έδεσμα.

mpougatsa-doukas-5.jpg?v=0

Ο κατάλογος σήμερα συνδυάζει, εκτός από τις παραδοσιακές γεύσεις και νέες ιδέες. Οι κλασσικές, πατροπαράδοτες μπουγάτσες — κρέμα, τυρί, σπανάκι, κιμάς — παραμένουν φυσικά σταθερά κορυφαίες στις προτιμήσεις του κόσμου.

mpougatsa-doukas-6.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-7.jpg?v=0

Οι πίτες, προσφέρονται σε πολλές διαφορετικές ζύμες: χωριάτικη, σφολιάτας, πίτσας, κρουασάν ή brioche. Ανάμεσα στα σχετικά νέα προϊόντα τους, ξεχωρίζει η αυθεντική, φτιαγμένη στο χέρι, παραδοσιακή κουρού. Πρόκειται για μία γεύση που όσοι την αγαπούν, την αγαπούν πραγματικά και που εδώ θα βρείτε σε μία εκδοχή της, που θα σας ξυπνήσει μνήμες.

mpougatsa-doukas-8.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-9.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-10.jpg?v=0

Τα δύο αδέρφια έχουν εμπνευστεί, επίσης, την περίφημη σκέπαστη πίτσα σε ζύμη κρουασάν, τη μπιφτεκόπιτα, τη σπέσιαλ πίτα με διπλό λουκάνικο και μια σειρά σφολιατών, που ανανεώνονται συχνά και καλύπτουν κάθε προτίμηση σε γεύση. Ακόμη και η vegan μπουγάτσα — ένα προϊόν που ξεκίνησε πειραματικά — έφτασε να γίνεται πραγματικά ανάρπαστη σε περιόδους νηστείας.

mpougatsa-doukas-11.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-12.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-13.jpg?v=0
mpougatsa-doukas-14.jpg?v=0

Καφέδες, γάλατα, χυμοί, όλα είναι διαλεγμένα για να δένουν αρμονικά με το άριστο προϊόν που θα επιλέξετε να απολαύσετε.

Η ημέρα στο μπουγατσοποιείο

Καθημερινά, στη γωνία αυτή της Εθνικής Αμύνης, σε μία γειτονιά όπου μεγάλωσαν συνεχόμενα γενεές, θα συναντήσετε την ίδια, γνώριμη εικόνα.

mpougatsa-doukas-15.jpg?v=0

Από τις 05:30 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, εργαζόμενοι, φοιτητές, οικογένειες, άνθρωποι της περιοχής, τουρίστες, σταματούν για μια φρέσκια μπουγάτσα και έναν καφέ στο χέρι ή στα τραπεζάκια του καταστήματος. Στα εξωτερικά τραπεζάκια, διαδραματίζονται μικρές συναντήσεις της γειτονιάς, μικρές στάσεις περαστικών για μία απολαυστική … μπουγάτσα Μακεδονίας, που από άλλους επιλέγεται ως πρωινό αναντικατάστατο κι από άλλους ως σχεδόν κύριο γεύμα και κάτι λαχταριστό, που θα πάρουν και μαζί τους φεύγοντας.

mpougatsa-doukas-16.jpg?v=0

Βασικός άξονας κι επίκεντρο, τα πρόσωπα που περιβάλλουν τη “Μπουγάτσα Δούκας” καθημερινά, τα οποία οι ιδιοκτήτες καλούν να “ξαναδοκιμάσουν την παράδοση”, που πρωτοξεκίνησε ο παππούς τους! Γιατί όταν η τελευταία τιμάται, δεν μπορεί παρά να αγαπηθεί κι από όσους τη δοκιμάζουν!

Tip 1: Η “Μπουγάτσα Δούκας” λειτουργεί καθημερινά, από 05:30 έως 16:00.

Tip 2: Μπορείτε να παραγγείλετε τα αγαπημένα σας προϊόντα, ψητά ή κατεψυγμένα και μέσω e-food, Box και Wolt.

Tip 3: Όλες οι ζύμες και οι γεμίσεις, παράγονται αποκλειστικά στη βιοτεχνία της οικογένειας. Η επιχείρηση προμηθεύει επίσης καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και catering σε πολλές πόλεις. Εάν ενδιαφέρεστε να τροφοδοτήσετε και το δικό σας κατάστημα με τα προϊόντα της βιοτεχνίας ή να μάθετε από την τεχνογνωσία των ανθρώπων της όσο ανοίγετε το δικό σας χώρο με είδη μπουγάτσας και παραδοσιακών πιτών, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα στοιχεία επικοινωνίας!

Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 34, Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 264078
Facebook
Instagram

Loader