- Newsroom
Επιβράδυνση καταγράφουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο τετράμηνο του έτους προκαλώντας σημαντική πτώση στα φορολογικά έσοδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων ανήλθαν σε 180,59 εκατ. ευρώ υποχωρώντας κατά 17,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 οπότε είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 218,27 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο η μείωση των εσόδων από την πώληση κατοικιών ανήλθε 22,68% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.
Αντίθετα δεν υπήρξαν μεταβολές στις εισπράξεις από φόρους γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών που έφτασαν 76,56 εκατ. ευρώ έναντι 76,86 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2024.
Οι υψηλές τιμές φρενάρουν τη ζήτηση
Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων οδηγεί σε υποχώρηση των συναλλαγών καθώς για ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα η απόκτηση στέγης είναι απαγορευτική με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η εικόνα επιβράδυνσης στις αγοραπωλησίες ακινήτων συνδέεται και με τη μειωμένη προσφορά καινούργιων διαμερισμάτων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ μια περαιτέρω άνοδος των τιμών των κατοικιών αναμένεται να επιφέρει σε κόπωση της εγχώριας ζήτησης στις περιοχές εκείνες όπου οι αξίες υπερβαίνουν τα επίπεδα που είναι προσιτά για τα νοικοκυριά και όπου τα ακίνητα προς πώληση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών.
Πάντως η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη ισχυρών παρεμβάσεων για μείωση του χρόνου και του κόστους μεταβίβασης ακινήτων, ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης που μπορούν να δώσουν ανάσα στην ολοένα και εντονότερη στεγαστική κρίση και να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η πορεία των τιμών
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές κατοικιών εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό. Ειδικότερα οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,8% από 10,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Την ίδια ώρα οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων σημείωσαν μείωση κατά 31,4% και περιορίστηκαν σε 356,8 εκατ. ευρώ, από 520 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024 ενώ η οικοδομική δραστηριότητα σε κατοικίες υποχώρησε κατά 49,7% και κατά 50,8% σε αριθμό αδειών και στη περιοχή της Αττικής οι ανάλογες μειώσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες (59,2% και 57,5%)