Την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερις λιμενικούς και να μπουν για πρώτη φορά μέσα σε αλιευτικό σκάφος είχαν παιδιά Δημοτικού Σχολείου από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο μαζί με τους συνοδούς τους στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας. Η δράση έγινε με πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου Νέας Μηχανιώνας στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό.
«Όπως κάθε παιδί το ενδιαφέρον τους είναι μεγάλο για τη θάλασσα, φυσικά για να κάνουν μπάνιο», δήλωσε η κοινωνική λειτουργός Φιλίνα Σδούγκου.

Λιμενικό Σώμα: 106 χρόνια ιστορίας
Οι μικροί μαθητές γνώρισαν τη λειτουργία και την ιστορία του Λιμενικού Σώματος. «Το Λιμενικό είναι ένα παρακλάδι του Πολεμικού Ναυτικού και ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια, το 1919», ανέφερε ο Ανθυπασπιστής Παύλος Τσούμπρας.
Πρόκειται για ένα Στρατιωτικό Σώμα με Αστυνομικά καθήκοντα. Συγκεκριμένα, πεδίο δράσης του Λιμεναρχείου της Ν. Μηχανιώνας είναι από την περιοχή των Νέων Επιβατών μέχρι την Ηράκλεια. Το Σώμα εντάσσεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης.

«Όπως η αστυνομία προστατεύει τους πολίτες στην στεριά, η πυροσβεστική σώζει τους πολίτες και περιουσίες από την φωτιά και τις πλημμύρες, έτσι και το Λιμενικό Σώμα και σώζει και προστατεύει τους ανθρώπους στη θάλασσα», ανέφερε ο Σημαιοφόρος Γρηγόρης Κρομμύδας.
«Σε περίπτωση πολέμου εντασσόμαστε στο Πολεμικό Ναυτικό», υπογράμμισε η Επικελευστής ΛΣ Πασχαλίνα Μπρέντα και συμπλήρωσε πως «το καλοκαίρι η δράση είναι αυξημένη, με την αστυνόμευση στη θάλασσα, την έρευνα και τη διάσωση από πνιγμούς».
Στη συνέχεια, οι λιμενικοί εξήγησαν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η θάλασσα στα παιδιά και έδειξαν τρόπους ορθής χρήσης των ναυτικών σωσιβίων. Τους προέτρεψαν, ακόμα, να επιλέγουν παραλίες οι οποίες διαθέτουν ναυαγοσώστη.

Αλιείς για μία μέρα – Μέσα στο αλιευτικό «Χαράλαμπος»
Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στο αλιευτικό «Χαράλαμπος». Μέσα στο καράβι τους υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της μηχανότρατας Δημήτρης Καρδιόλακας και με τη βοήθεια της οικογένειας του και ανθρώπων από την περιοχή μίλησε στα παιδιά για τα τρία είδη αλιείας, την παράκτια, τη μέση και την υπερπόντια.
Τα παιδιά έμαθαν πως ξεκινάει ένα αλιευτικό ταξίδι, για τον ρόλο της ιχθυόσκαλας και πως οι ιχθυέμποροι πουλούν τα ψάρια τους σε όλη την Ελλάδα. Ενημερώθηκαν επίσης, για τη νομοθεσία που σταματάει την αλιευτική δραστηριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες για την προστασία των ψαριών. Ο κ. Καρδιόλακας ενημέρωσε τους μικρούς «ψαράδες» και για την αλιεία σκουπιδιών από το βυθό της θάλασσας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Η δράση στέφθηκε με επιτυχία, με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά με στοχευμένες ερωτήσεις, μαθαίνοντας στο τέλος να ράβουν και ένα δίχτυ με τις λεγόμενες «σαίτες», οι οποίες μοιράστηκαν ως δώρο στα παιδιά.

Το «παρών» στη πολύ ενδιαφέρουσα, εκπαιδευτική δράση για μικρούς και μεγάλους έδωσε ο Πλωτάρχης Ευάγγελος Μπαμπάνης μαζί με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Θεόδωρο Τζέκο και εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου και του Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας.
Η δράση έκλεισε καλλιτεχνικά με τα παιδιά να ζωγραφίζουν όσα έμαθαν, με τη βοήθεια της εικαστικού Ελένης Τσιαξερλή.