Η νέα χρονιά θα αρχίσει με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και τα λιγότερα κενά, με διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών τον Αύγουστο, με έμφαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε η υπουργός Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της ημερίδας της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την Παιδεία. Η υπουργός, η οποία συνοδεύει σήμερα τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Καρπενήσι, έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η συζήτηση για το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο έχει μήνες διαβούλευσης μπροστά της και «θα πρέπει να είναι ειλικρινής», διαβεβαιώνοντας ότι δεν επηρεάζει τους σημερινούς μαθητές λυκείου. Υπό συζήτηση θα τεθεί το ζήτημα Εθνικού Απολυτηρίου, αλλά και η αναβάθμιση της τράπεζας θεμάτων, καθώς και η ουσιαστική σύνδεση με τα ανώτατα ιδρύματα, «έτσι ώστε το Λύκειο να αποκτήσει ξανά την παιδαγωγική του αυτονομία» και να προσφέρει ένα απολυτήριο κύρους και προοπτικής.
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η εκπαίδευση «είναι σίγουρα το πιο ισχυρό εργαλείο αλλαγής» και ο στόχος του Υπουργείου είναι «να μετατραπεί το σχολείο σε ένα ζωντανό οργανισμό μάθησης» όπου η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο το οποίο προωθεί τη συμμετοχή, τη γνώση, αλλά και τις ίσες ευκαιρίες και πρόσθεσε ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 374 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τα ψηφιακά εργαλεία
Συνολικά 36.264 αίθουσες έχουν εξοπλισθεί με διαδραστικούς πίνακες, ενώ το «ψηφιακό σχολείο» εξυπηρετεί καθημερινά 1,3 εκατομμύρια μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς με 56 υπηρεσίες «όχι απλά για να διδάσκουμε αλλιώς, αλλά για να προσπαθήσουμε να μαθαίνουμε αλλιώς και να σκεφτόμαστε διαφορετικά, προετοιμάζοντας τα παιδιά για έναν κόσμο που αλλάζει από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο».
Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι έχουν επενδυθεί 30 εκατ. ευρώ για τάμπλετ και σετ ρομποτικής σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ενώ δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων STEM. Η υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη καινοτομία το ψηφιακό φροντιστήριο, μέσω του οποίου σχεδόν ένας στους δύο μαθητές έχουν πρόσβαση σε δημόσια, δωρεάν μαθήματα. Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.500 ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα τα οποία παρέχονται και στη νοηματική γλώσσα με υποτιτλισμό σε άμεσο χρόνο, ενώ δίνεται πρόσβαση σε επαναληπτικές ασκήσεις, προσομοιώσεις, διαγωνίσματα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ασύγχρονης υποστήριξης. «Θέλουμε ένα σχολείο δημόσιο που να στηρίζει όλους τους μαθητές με ισότητα, αξιοπρέπεια και ποιότητα» τόνισε η κ. Ζαχαράκη.
Εργαστήρια δεξιοτήτων
Η υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα εργαστήρια δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Αυτή τη στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του σχολείου σε ένα χώρο δεξιοτήτων, προσανατολισμού και ελευθερίας σκέψης. Επενδύουμε στους ανθρώπους, σε νέο περιεχόμενο και νέους τεχνολογικούς ορίζοντες. Συνολικά 180.000 μαθήτριες και μαθητές καλλιεργούν κάθε χρόνο τη δημιουργικότητα, τη συνέργεια, τη συνεργασία, την κοινωνική ευαισθησία μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων». Όπως είπε πάνω από 2.000 γυμνάσια και λύκεια συμμετέχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές που ποικίλουν από την επιχειρηματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη και φτάνουν στην ενσυναίσθηση. Πάνω από 180.000 μαθητές της τρίτης γυμνασίου συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Χαρακτήρισε πολύ καίριο τον τομέα της ειδικής αγωγής, αναφέροντας ότι έχουν γίνει διορισμοί εκπαιδευτικόων και βοηθητικού προσωπικού και πρόσθεσε ότι με τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΔΑΣΥ επιδιώκεται η γρήγορη διάγνωση «ώστε τα παιδιά μας τα οποία φοιτούν στα ειδικά σχολεία να απολαμβάνουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση η οποία θα έχει όρους ποιότητος και καθημερινής αίσθησης ασφάλειας στα σχολεία τα οποία τους φιλοξενούν».
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
Η κ. Ζαχαράκη ανατέθηκε και στα προγράμματα επιμόρφωσης στην τεχνητή νοημοσύνη, με συνολικό προϋπολογιμσό 73 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά 2.500 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πιστοποιημένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα και ο στόχος είναι 200.000 εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν μέχρι το 2026 σε δεξιότητες όπως η ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της εξατομικευμένης μάθησης. Πάνω από 50.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων μόνο στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου του 2025, ενώ από τη νέα χρονιά αρχίζει ένα νέο πρόγραμμα για 150.000 εκπαιδευτικούς με έμφαση στα προγράμματα σπουδών και στις τεχνολογίες.
Επαγγελματική εκπαίδευση
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε η κ. Ζαχαράκη στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στα 60 κέντρα σε όλη τη χώρα, που προσφέρουν 130 σύγχρονες ειδικότητες, καθώς και στα επαγγελματικά λύκεια. «Είναι μια εθνική επένδυση, που ξεπερνά τα 204 εκατ. ευρώ124 εκατομμύρια σε εξοπλισμό και 80 εκατομμύρια σε 22 νέες μονάδες και σε 47 παραρτήματα» είπε η κ. Ζαχαράκη.
Κτιριακό πρόγραμμα
Αναφερόμενη στο θέμα των κτηριακών υποδομών, είπε ότι με το Εθνικό Πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται σημαντικά εκατοντάδες σχολικές δομές. «Ξεκινάμε με 430 το καλοκαίρι. Ήδη γίνονται βαφές, προσβάσεις και ράμπες, αναβαθμίζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητα των σχολείων». Όπως είπε, 27 σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές πολιτικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας ότι «επιμένουμε πάρα πολύ στην αύξηση του προϋπολογισμού» ενώ αναφέρθηκε και στα 74 νέα μεταπτυχιακά αριστείας που διοργανώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Yale. Επίσης τόνισε ότι οι φοιτητές εστίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν σε πρόγραμμα κοιντοικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους. «Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ κεντρικό ρόλο ούτως ή άλλως στο κομμάτι το φοιτητικό με τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, με τα πολύ ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ακόμη και το στοιχείο της διασύνδεσης μεταξύ των Πανεπιστημίων και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Τον Αύγουστο θα έχουμε διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, είναι ιδιαίτερη αίσθηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πραγματικά ευελικιστούμε ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με την καλύτερη δυνατόν προετοιμασία, με κανονικότερα κινένα αλλά και με πιο καλή, όπως πάντα και συστηματική δουλειά έτσι ότι θα μπορεί να αποδώσει προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που είναι δίπλα στα παιδιά διευθυντριών και διευθυντών των καθηγητών, των δασκάλων τους, αλλά και όλων του σύστηματους εκπαίδευσης. Ευχαριστώ για τη διεθνής εκπαίδευσης, όπως επίσης και τους δήμους και την περιφέρεια αλλά και τους ανθρώπους των μέσων που βοηθούν να αναδείξουμε καθημερινά ζητήματα που ίσως πρέπει να θεραπεύσουμε, να βελτιώσουμε και εμείς να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι ώστε να έχουμε όλες οι συμμετοχές σε αυτό το κοινό στόχο όπως είπα και στην αρχή, να δώσουμε στα παιδιά αυτήν γνώση αλλά και πίστη στον εαυτό τους για να αλλάξουν τον κόσμο.