Ημερίδα για την Παιδεία- Α' Ενότητα: «Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα θεμέλια της Παιδείας»

Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της αντιπολίτευσης

- Newsroom

Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση αποτελούν τα θεμέλια της Παιδείας, καθώς εκεί τίθενται οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα στα σχολεία, με τη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών, μεγαλώνουν και γαλουχούνται οι πολίτες του αύριο. Εκεί διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και αναπτύσσουν τις προσωπικότητες τους.

Στην 1η θεματική ενότητα της ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα η εφημερίδα Μακεδονία και το emakedonia.gr, με θέμα: «Η Παιδεία και οι προκλήσεις της νέας εποχής», στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος για όσα έχουν ήδη γίνει, για όσα δρομολογούνται αλλά και για όσα πρέπει να επαναξιολογηθούν, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη προχώρησε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, σε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών του υπουργείου. (Υπενθυμίζεται ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα, λόγω έκτακτων και ανελαστικών υποχρεώσεων καθώς συνόδεψε τον Πρωθυπουργό, στο Καρπενήσι). Κατά την τοποθέτησή της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ψηφιακά εργαλεία που βρίσκονται στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών, στα εργαστήρια δεξιοτήτων που ενισχύονται συνεχώς, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και στα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης, στις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νέα χρονιά θα αρχίσει με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και τα λιγότερα κενά, με διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών τον Αύγουστο, με έμφαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα Παιδείας, βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης και άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. Όπως επεσήμανε, οι βασικοί πυλώνες του οράματος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία είναι: Δίκαιο σχολείο, με άρση των ανισοτήτων, σεβασμός στο περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, νέα κτίρια και οικονομική και ηθική στήριξη των εκπαιδευτών.

Τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία παρουσίασε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο κ. Κόπτσης επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Ο ίδιος ανέδειξε οκτώ βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί και αφορούν: την υποστήριξη των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τη διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση, την παροχή άριστων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την ψηφιακή μετάβαση των σχολικών μονάδων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από επιμόρφωση και ενδυνάμωση, την προσαρμογή στις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, τη σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα, την αγορά εργασίας και την κοινωνία και, την ευθυγράμμιση με τις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές και στόχους.

Τέλος, η Διευθύντρια Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα αναφέρθηκε στις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας με σκοπό την μετάβαση της εκπαίδευσης στη νέα, ψηφιακή εποχή.

Loader