Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Νέα φορο-κίνητρα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Προσαυξημένες εκπτώσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υιοθετούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση πριν γίνει υποχρεωτική – Τι προβλέπει το άρθρο 212 του νομοσχεδίου για τον Τελωνειακό Κώδικα

- Newsroom

Φόρο-εκπτώσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πριν το μέτρο γίνει υποχρεωτικό προβλέπει το άρθρο 212 του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα παρέχονται τα ακόλουθα φόρο-μπόνους:

1. Η αρχική δαπάνη για την προμήθεια του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού αποσβένεται πλήρως το ίδιο φορολογικό έτος, προσαυξημένη κατά 100% και

2. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή, αποστολή και αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, για το πρώτο ημερολογιακό έτος εφαρμογής, εκπίπτουν προσαυξημένες κατά 100% από τα ακαθάριστα έσοδα.

Τα κίνητρα ισχύουν για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το φορολογικό έτος 2025 και εξής ενώ εξαιρούνται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν ενταχθεί στο το προηγούμενο καθεστώς των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για να «κλειδώσουν» οι επιχειρήσεις τα φορολογικά κίνητρα θα πρέπει:

  • Να έχουν υποβάλει δήλωση για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.). ή της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της ΑΑΔΕ το αργότερο 2 μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών.
  • Η έναρξη χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης πραγματοποιείται μέσα στο ίδιο διάστημα, δηλαδή 2 μήνες πριν ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος.

Η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν χρονοδιαγράμματα, εξαιρέσεις και τεχνικές προδιαγραφές.

Με βάση το νέο πλαίσιο ο πάροχος εκδίδει το τιμολόγιο και το αποστέλλει ταυτόχρονα στον εκδότη, στον παραλήπτη και στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο και έτσι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει ένα ακόμη εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής και της έκδοσης πλαστών τιμολογίων καθώς θα έχει άμεση και πλήρη εικόνα για τον τζίρο και τον αναλογούντα ΦΠΑ. Η τιμολόγηση θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των πιστοποιημένων παρόχων με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι ήδη έχουν εκδοθεί πάνω από 2,33 δισ. ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω του νέου συστήματος.

Loader