Φυγή της κυβέρνησης προς τα εμπρός

Θετική ατζέντα κόντρα στο «γκρίζο» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ηρεμία και η γαλήνη που πρόσφερε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η διήμερη περιοδεία στο Άγιο Όρος, ίσως, να τον βοηθήσει να λάβει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον χειρισμό του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αποφάσεις που, όπως φαίνεται, θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα, αφού πρώτα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Πριν γίνουν όλα αυτά ο πρωθυπουργός με το που έφτασε στο Άγιο Όρος, σε μια κίνηση καλής θέλησης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει μέχρι το 2030 την αθωνική πολιτεία με έργα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που επιδιώκει την ηρεμία και την καθαρή σκέψη, για να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις. Το έκανε στο βουνό τα Χριστούγεννα του 2019, προτείνοντας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ίσως, το κάνει και τώρα μετά το διήμερο στην Αθωνική Πολιτεία, για να λύσει και τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτήν τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι: Η έκταση της υπόθεσης με βάση το περιεχόμενο της δικογραφίας, ο αρνητικός αντίκτυπος στην κοινή γνώμη, που φάνηκε από την πρώτη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΙ), όπου το 76% θεωρεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως πολιτικά μείζον θέμα, και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Και η πρώτη γραμμή άμυνας που χαράχθηκε μετά τις πρώτες αποκαλύψεις αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τις εξελίξεις. «Οι αποφάσεις για τη στάση μας στη Βουλή σχετικά με τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο από τον πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως η στάση της πλειοψηφίας θα βασίζεται «σε πραγματικά νομικά δεδομένα και στην αξιολόγηση του υλικού με βάση τη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης».

Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο Βουλής κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον τη σύσταση Προανακριτικής που θα κληθεί να διαλευκάνει όλες τις πτυχές και να βγάλει ολοκληρωμένο πόρισμα για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, τουναντίον», τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Προσθέτουν, πάντως, με νόημα ότι δεν πρέπει να δοθεί στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε επίπεδο τακτικής στη ΝΔ θα περιμένουν πρώτα να καταθέσει την πρόταση για Προανακριτική που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ και μετά θα τοποθετηθούν. Αν βασίζεται στη δικογραφία «χωρίς ακρότητες και τοξικότητα» είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει και ξεχωριστή πρόταση της ΝΔ.

Άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως με βάση το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και άρα η ΝΔ δεν πρέπει να υποκύψει στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που τελικό στόχο έχει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η γραμμή και η απάντηση προς το ΠΑΣΟΚ μιλά για «διαχρονική παθογένεια» στο ζήτημα των επιδοτήσεων και ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «τα στοιχεία που αναφέρονται στην περίοδο από το 2019 μέχρι να έρθει η Ευρωπαία εισαγγελέας δείχνουν ότι όχι απλά είναι «αστεία» η αντιπολιτευτική γραμμή, αλλά πως η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστημα, όπως και η βούληση του πρωθυπουργού να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα». Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων, ύστερα από σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους και το μπλοκάρισμα σειράς πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση θα ρίξει βάρος και στον λογαριασμό. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να μαζέψει μέσα σε ελάχιστο χρόνο το αστρονομικό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, που -σύμφωνα με την Κομισιόν- δόθηκαν με μαϊμού δηλώσεις, πλασματικά στρέμματα και αδιαφανείς διαδικασίες την περίοδο 2016-2023.
Η εντολή από τη μεριά της κυβέρνησης είναι σαφής: να βρεθούν όσοι έλαβαν ενισχύσεις, χωρίς να τις δικαιούνται. Έτσι, ξεκινούν άμεσα σαρωτικοί έλεγχοι σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9, μισθωτηρίων, τιμολογίων και δηλωμένων στρεμμάτων.
Στα ραντάρ του ελέγχου μπαίνουν πρόσωπα που, κατά τα άλλα, ήταν δικηγόροι, μηχανικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά παράλληλα δήλωναν χιλιάδες στρέμματα και βοσκοτόπια. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις περιφέρειες που έχουν δώσει τις περισσότερες αναφορές για απάτες -με πρώτη τη Κρήτη. Οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι όσοι έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά, όμως η λίστα θα περιλαμβάνει και άλλους.

Τα όπλα σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι η «Ειδική Ομάδα Ανακτήσεων», με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα έχει ως αποστολή να ξεσκεπάσει όσους δήλωναν αγρότες ή κτηνοτρόφοι, χωρίς να παράγουν τίποτα και λάμβαναν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επισκιάσει πλήρως την επικαιρότητα και επιχειρούν να εμπλουτίσουν την καθημερινή ατζέντα με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που λύνουν προβλήματα για τον μέσο πολίτη.
Φυγή προς τα εμπρός, λοιπόν, με θετική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη τέσσερις υπουργοί παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα θετικά αποτελέσματα της στρατηγικής κατά της οπαδικής βίας, τονίζοντας ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει εμμέσως η παρουσίαση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες -όπως είναι η βία στα γήπεδα ή οι παρατυπίες στις επιδοτήσεις των αγροτών- με σχέδιο και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Οι κινήσεις για τη φυγή προς τα εμπρός αφορούν θέματα, όπως η δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Με την προτεινόμενη ρύθμιση που παρουσιάστηκε, λύνεται η εκκρεμότητα με τη ζώνη Γ’ και παραμένει στα σημερινά όρια η δόμηση σε πάνω από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς.

Στη θετική ατζέντα εντάσσεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, με ρυθμίσεις οι οποίες, από τη μία, απλοποιούν και επιταχύνουν τις προσλήψεις, ψηφιοποιώντας πλήρως τη διαχείριση των συμβάσεων και, από την άλλη, απαντούν σε ανάγκες που έχει διαμορφώσει η ίδια η ζωή στον κόσμο της εργασίας, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών Ταμείων, ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έρχονται σε συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ωφεληθούν συνολικά περίπου 1.500.000 νοικοκυριά.
Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στο πεδίο της οικονομίας, αναδεικνύοντας ότι η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 8% για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια τον Μάιο, με ιδιαίτερα μεγάλη βελτίωση να σημειώνεται στην ανεργία τόσο των γυναικών όσο και των νέων, γεγονός που, όπως υπογραμμίζουν, δείχνει ότι δύο πληθυσμιακές ομάδες που ιστορικά είχαν μικρότερο μερίδιο στην απασχόληση έχουν τώρα όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.07.2025

Loader