«Ελλάς-Γαλλία συμμαχία», το παλιό σύνθημα που μας εμπνέει ακόμα! Είναι άραγε έτσι;
Μέσα σε μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση με διαρκή προβλήματα στη γειτονιά μας -άντε τη λίγο μακρύτερη στη Μέση Ανατολή, που δεν λέει να ησυχάσει με συρράξεις και διαρκή πολεμικά γεγονότα, ζούμε μία κρίση στη φίλη και σύμμαχο Γαλλία.
Ο νέος «πλανητάρχης» απειλεί να μας βάλει δασμούς -και εμείς απειλούμε να το ανταποδώσουμε, οι δύο κεντρικές δυνάμεις της Ένωσης (Γαλλία και Γερμανία) αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα περάσει δύσκολα.
Η εθνική γιορτή της Γαλλίας, που ονομάζεται, επίσης, «14η Ιουλίου» και «Ημέρα της Βαστίλης», γιορτάζεται στις 14 Ιουλίου κάθε έτους. Θεσπίστηκε ως ετήσια εθνική εορτή τον Ιούλιο του 1880, για να τιμήσει την άλωση της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, σημείο καμπής της Γαλλικής Επανάστασης και σύμβολο του τέλους της απόλυτης μοναρχίας, καθώς και τη γιορτή της Ομοσπονδίας στις 14 Ιουλίου 1790, σύμβολο της ένωσης του έθνους. Στην εβδομάδα της εθνικής της γιορτής (14 Ιουλίου του 1789 και 14 Ιουλίου του 1790) ζει μία κρίση που θυμίζει τα δικά μας 10 χρόνια πριν.
Τώρα οι περικοπές στον προϋπολογισμό -και πιθανόν οι δασμοί από τον πλανητάρχη, θα οδηγήσουν σε μία κρίση που θα προκαλέσει(;) πολιτικές αλλαγές; Οι Γάλλοι ζηλωτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός από την πρόσκαιρη πιθανή νίκη τους θα σκεφτούν άραγε τι τελικά έγινε στην Ελλάδα; Θα μου πείτε καμία χώρα και καμία χρονική περίοδος δεν είναι η ίδια. Θα δούμε και εμείς και αυτοί.
Και η Γερμανία ζει μία δική της κρίση. Σε ακανθώδες ζήτημα έχουν εξελιχθεί για τη γερμανική κυβέρνηση οι διορισμοί δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Σήμερα, ωστόσο, η υποψηφιότητά για μία από τις πιο σημαντικές έδρες στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει εκτροχιαστεί μετά από ενδοκυβερνητική διαφωνία της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών. Η διαμάχη, όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, βλάπτει τον ιστό των δημοκρατικών θεσμών της Γερμανίας. Και, φυσικά, μοιάζει με το θέμα των γάμων που προέκυψε σε εμάς με τους Γερμανούς ζηλωτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να το σκέφτονται.
Πέρασαν 10 χρόνια από το «μεγαλειώδες δημοψήφισμα» σε εμάς και καλύτερα να μην το θυμόμαστε.
Δυστυχώς, μέσα στην κρίση που ζούμε, τα κόμματα μας (προφανώς όχι όλα και, φυσικά, όχι με την ίδια ένταση) θέλουν να μετατρέψουν τη Βουλή σε δικαστήριο. Αφού δεν κατάφεραν μερικοί να στήσουν «λαϊκά δικαστήρια», όπως την εποχή των πλατειών, θέλουν να ασχολείται η Βουλή με διώξεις και διαρκείς επιτροπές.
Σοβαρά φυσικά θέματα. Και η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ που δείχνει πώς λειτουργεί το Κράτος -δυστυχώς από καταβολής του, με βελτιώσεις, φυσικά, στην πορεία του. Μόνο η ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής θα μας σώσει!
Ας προσανατολιστούμε σε αυτό! Όπως η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να νομοθετεί, έτσι η νομοθετική δεν μπορεί να δικάζει! Όσο ωραίο και να είναι το σόου, δεν θα βγάλει πουθενά!
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025