54ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Η τιμώμενη χώρα, Βουλγαρία, συνάντησε την Πιερία

Χώρος φιλοξενίας των δρώμενων, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου

- Newsroom

«Τούτη η βραδιά είναι λαμπερή, είναι τιμητική όπως αρμόζει όταν συναντώνται πολιτισμοί δύο λαών στη σκιά του φωτοδότη Ολύμπου. Απόψε η Βουλγαρία με αναφορά την ιστορία και την τέχνη συναντά την Πιερία. Φίλοι από τη Βουλγαρία. Dobre doshli-καλώς ορίσατε» ήταν η προσφώνηση από τον παρουσιαστή της τελετής Περικλή Χατζηγιάννη, όπως γράφει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 το βράδυ στην εκδήλωση της δέουσας τιμής προς την τιμώμενη χώρα του 54ου Φεστιβάλ Ολύμπου, τη Βουλγαρία, αναδείχθηκαν οι κοινές καταβολές σε συσχέτιση με την αρχαία Μακεδονία, οι εικαστικές εκθέσεις των δημιουργών των δύο κοινωνιών, αλλά και η διάθεση συνεργασίας, φιλίας, ανάπτυξης και προοπτικής μέσω της δυναμικής του πολιτισμού.

Την τιμώμενη χώρα εκπροσωπήθηκε στην τελετή με αντιπροσωπεία πολιτικών, διπλωματών, αυτοδιοικητικών και τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού Ashot Kazarian.

Χώρος φιλοξενίας των δρώμενων, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

Δείτε φωτογραφίες: 

Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος σταχυολογώντας την απόφαση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. να τιμήσει φέτος τη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε: «Για μια ακόμα χρονιά σε αυτό τον ιερό τόπο που κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε φέτος μια πολύ φιλική χώρα, τη Βουλγαρία, τη δέκατη πέμπτη στη σειρά με πρώτη τη Γαλλία. Απλά να ξέρετε ότι τις πιο φιλικές χώρες τις αφήνουμε προς το τέλος.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συνάπτει σχέσεις με τις χώρες όχι μέσω συλλόγων αλλά πολιτειακές σχέσεις μέσω υπουργείων και για αυτό απόψε βρίσκεται μαζί μας ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας με την ακολουθία του. Βέβαια λυπούμαστε που δεν υπάρχει εκπροσώπηση από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά ευτυχώς την αναπληρώνουν επάξια οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων».

Ολοκληρώνοντας, πέρα του καλωσορίσματος, ο κ. Παπαχρήστος σχολίασε ότι λόγο αυτών των διεθνών πρωτοβουλιών του ΟΡ.ΦΕ.Ο. το κέρδος είναι αμφίδρομο, ενώ τόνισε ότι ο Φεστιβάλ Ολύμπου δεν αποτελεί εταιρεία διοργάνωσης θεαμάτων, κάτι που το κάνουν πολλοί, αλλά ως φορέας πέρα της διαπαιδαγώγησης και διασκέδασης προβάλλει προωθεί και αναπτύσσει την Πιερία.

Η Σοφία Μαυρίδου

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου καλωσόρισε τη Βουλγαρική αντιπροσωπεία, ενώ μετέφερε τις ευχές της περιφερειάρχη Αθηνάς Αηδονά και των στελεχών της Περιφέρειας, τονίζοντας: «Η συνάντησή μας δεν είναι μόνο μια συνάντηση πολιτισμού, αλλά είναι μια συνέργεια που έχει τουριστικό χαρακτήρα, που έχει επιχειρηματικό χαρακτήρα και αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

Ως συνδιοργανωτές υποστηρίξαμε την πρόταση ώστε η Βουλγαρία να αποτελεί την Τιμώμενη Χώρα του 54ου Φεστιβάλ Ολύμπου, γιατί πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας τα οφέλη και η προστιθέμενη αξία θα φανούν στο μέλλον.

Συγχαρητήρια σε όλους για την πρωτοβουλία με τη φίλη χώρα Βουλγαρία»

Ο υφυπουργός και ο γενικός πρόξενος

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ashot Kazarian ανέφερε: «Για εμένα είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι απόψε μαζί σας και ευχαριστώ τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για την τιμή στη χώρα μου. Ενός Φεστιβάλ με τόση ιστορία και παράδοση, αλλά και το σημαντικό είναι που το αναδείξατε σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή άλλων χωρών.

Καταφέρατε να μετατρέψετε αυτό το Φεστιβάλ σε γέφυρα που ενώνει τους πολιτισμούς. Σας συγχαίρω αλλά και σας ευχαριστώ που δίνεται στη Βουλγαρία την ευκαιρία να δείξει τις πολιτιστικές της αξίες που είναι πάρα πολλές».

Ο γενικός πρόξενος της τιμώμενης χώρας Anton Markov πέρα των ευχαριστιών και των συγχαρητηρίων για τη συνεργασία, είπε: «Καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα ωραίο, με πολλές εκδηλώσεις και γεμάτο πολιτισμό.

Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τους δημάρχους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου. Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ασφαλώς θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα».

Οι χαιρετισμοί

Από την πλευρά των φορέων υποστήριξης του 54ου Φεστιβάλ Ολύμπου χαιρέτησαν στην εκδήλωση.

Γιάννης Ντούμος, δήμαρχος Κατερίνης: «Ο Δήμος Κατερίνης στέκεται διαχρονικά αρωγός και συνοδοιπόρος στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη συμβολή του θεσμού στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη διερεύνηση της εξωστρέφειας του τόπου μας.

Η αποψινή εκδήλωση αναδεικνύει τον επιστημονικό διάλογο και τη διεθνή συνεργασία. Η παρουσία διακεκριμένων αρχαιολόγων των δύο χωρών καθώς και οι παράλληλες εκθέσεις αναβαθμίζουν περαιτέρω το κύρος του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Θερμά συγχαρητήρια. Καλώς ορίσατε φίλοι από τη Βουλγαρία».

Ευάγγελος Γερολιόλιος, δήμαρχος Δίου-Ολύμπου: «Οι γέφυρες που χτίζονται πάνω στον πολιτισμό είναι στέρεες γέφυρες. Γιατί εδράζονται στα καλύτερα συναισθήματα μας, αυτά της ψυχής, του μυαλού και της καρδιάς μας. Ο πολιτισμός είναι το μέσο και το εργαλείο ώστε να έρθουμε κοντά, αλλά να φανεί και το συναίσθημα πάνω στην ψυχή μας. Όλα αυτά το Φεστιβάλ τα κάνει πράξη.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει ακόμα πολλές ψηλότερες κορυφές να κατακτήσει, πολλά μονοπάτια να βαδίσει. Μέσα σε αυτή την ωραία διαδρομή θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι.

Καλωσορίσατε φίλοι μας από τη Βουλγαρία».

Κωνσταντίνος Πίτσιας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας: «Κύριε Πρόεδρε του ΟΡ.ΦΕ.Ο.. Συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας για το έργο που επιτελείται. Το Επιμελητήριο Πιερίας ήταν και ασφαλώς συνεχίζει να είναι δίπλα σε όσα σχεδιάζει και υλοποιεί το Φεστιβάλ Ολύμπου.

Καλωσορίζουμε τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας καθώς και την αντιπροσωπεία των γειτόνων μας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία».

Οι αρχαιολογικές ομιλίες-οι εκθέσεις

Ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχαιολόγων με την τιμητική προσηγορία «Δημήτρης Παντερμαλής» για την αρχαία Μακεδονία και με αναφορά το Δίον και την Ηράκλεια -Σιντική.

Η Ελένη Παπαγιάννη, καθηγήτρια Αρχαιολογίας AΠΘ, Διευθύντρια Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Δίου ανέπτυξε το θέμα “Δίον και Μακεδονικό βασίλειο”, ενώ ο Lyudmil Vagalinski, καθηγητής Αρχαιολογίας του National Archaeological Institute with Museum, Sofia, Bulgaria παρουσίασε την ομιλία “Ηράκλεια Σιντική-Μια νέα συμβολή στην ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας”.

Παράλληλα εγκαινιάστηκαν οι εικαστικές εκθέσεις. Του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας «Εν Κινήσει» και της Αναστασίας Ηλιάσκου και Αθηνάς Τσιρίκα «Παραμόρφωση-Μεταμόρφωση» ενώ από πλευράς Βουλγάρων οι δημιουργίες "Μυστικά και Μυστήρια από την Ηράκλεια Σιντίκη- Ταξίδι στο Χρόνο" του Μουσείου Ιστορίας Πετριτσίου καθώς και "Εικονογραφικοί Θησαυροί" από τη Δημοτική Πινακοθήκη Φιλιππούπολης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική από την Κρατική Όπερα Plovdiv της Βουλγαρίας σε καλλιτεχνική διεύθυνση της υπεύθυνης της Όπερας και πιανίστριας Tsentomir Tzoneva σε απόδοση ακουσμάτων από σύνολο τεσσάρων τενόρων, ενώ στη συνέχεια παραχωρήθηκε από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. δεξίωση προς τιμή των γειτόνων μας.

Μεταξύ των προσώπων της Βουλγαρικής αντιπροσωπείας, ο Πρόξενος Nikolai Karaivanov, η Νομάρχης του Βίντιν Ani Arutonian και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πετριτσίου Dimitar Cholev.

Την εκδήλωση τίμησαν δια εκπροσώπων οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος (απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή) και Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Στον αρχαιολόγο Lyudmil Vagalinski το διοικητικό μέλος-ταμίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Ροδή Ναβροζίδου απένειμε το «Λεύκωμα των 50 χρόνων Φεστιβάλ Ολύμπου» ενώ τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης και υποδοχής επισήμων, στελεχών και καλλιτεχνών από την Βουλγαρία έφερε επάξια σε πέρας το επίσης διοικητικό μέλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Μάτα Κούρτη.

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας των εκθέσεων: 10:00-13:30 και 18:30-21:00

Διάρκεια μέχρι την 25 Αυγούστου 2025.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Loader