Θεσσαλονίκη: Στη Γερμανία εκδίδεται 32χρονος Σέρβος που κατηγορείται για εμπλοκή σε κλοπή 1,25 εκατ. ευρώ
Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί προ 15ημέρου με ευρωπαϊκό ένταλμα στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ δεν χτυπούν κάρτα όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, με διάφορες αφορμές, ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν μια ειδική επαγγελματική και κοινωνική κατηγορία σε σχέση με τις υπόλοιπες, κάτι σαν το Άγιον Όρος ας πούμε.
Άλλωστε, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και η αθωνική πολιτεία διαθέτουν αρκετούς βαθμούς αυτονομίας, χάρη στο αυτοδιοίκητο, διαφορετικής διαβάθμισης βεβαίως στη μια και στην άλλη περίπτωση.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή την περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου συνέβη το εξής: πριν από λίγο καιρό ο πρύτανης του ιδρύματος είχε την... ατυχή ιδέα να επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή την ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να ελέγχεται το ωράριο των διοικητικών υπαλλήλων.
Ναι, είναι αυτό που νομίζετε. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ δεν χτυπούν κάρτα όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και όπως οι περισσότεροι συνάδεφλοί τους στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Σου λένε, αφού δεν χτυπούν κάρτα οι καθηγητές, γιατί να χτυπάμε εμείς; Τι παραπάνω έχουν αυτοί; Με αυτές τις σκέψεις αρνούνται, προς το παρόν, να εφαρμόσουν το μέτρο, με το επιχείρημα ότι “ο πρύτανης δεν έχει την αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση καθώς αρμόδια γι' αυτό είναι η Σύγκλητος”.
Θαυμάσια, θα πείτε. Και τι λέει η Σύγκλητος; Μέλη της Συγκλήτου λοιπόν δεν τάσσονται βεβαίως εναντίον της εφαρμογής του μέτρου, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει προηγουμένως να δοθεί αναγκαίος χρόνος ώστε να ενημερωθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και να εκπαιδευτούν (!) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Λες και πρόκειται για κάτι που πρώτη φορά εφαρμόζεται σε αυτόν τον πλανήτη.
Τι γίνεται σε μας
Με αφορμή αυτά τα ωραία του ΕΜΠ φρόντισα να μάθω τι συμβαίνει στα δικά μας πανεπιστήμια, στο Αριστοτέλειο και στο Μακεδονίας.
Όπως με διαβεβαίωσαν οι πλέον αρμόδιοι, και στα δύο ιδρύματα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα, μόνο που οι διοικητικοί υπάλληλοι την ενεργοποιούν από τον υπολογιστή τους ο οποίος όμως βρίσκεται στο πανεπιστήμιο.
“Δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν από το σπίτι τους, ούτε από το κινητό τους”, με διαβεβαίωσαν. Επειδή, όμως, είμαι φύσει περίεργος το έψαξα λιγάκι παραπάνω και έμαθα ότι πράγματι αυτό είναι το καθεστώς μόνο που, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η ψηφιακή κάρτα ενεργοποιείται από άλλον υπάλληλο.
Μάλιστα, όπως μου λένε, σε ορισμένες υπηρεσίες, ορίζονται συγκεκριμένες βάρδιες ανά εβδομάδα, υπαλλήλων που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενεργοποιούν την κάρτα των υπολοίπων, μέσω φυσικά των υπολογιστών τους, αφού γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης.
Και υπάρχει, βεβαίως, και η κατηγορία των λεγόμενων εργολαβικών υπαλλήλων, αυτών δηλαδή οι οποίοι προσλαμβάνονται δήθεν ως φύλακες ή καθαρίστριες και στη συνέχεια “μετατάσσονται” στα γραφεία ως διοικητικοί υπάλληλοι.
Αυτοί, όπως μου λένε, δεν έχουν υποχρέωση να χτυπάνε κάρτα, αλλά ούτε και μπορούν αφού τυπικά εργοδότης τους δεν είναι το πανεπιστήμιο, αλλά κάποιος εργολάβος. Αυτά συμβαίνουν λοιπόν, στα δικά μας πανεπιστήμια, αξιότιμα μέλη των πρυτανικών αρχών, έτσι, για να έχετε κι εσείς μια εικόνα.
Ένας κύκλος έκλεισε...
“Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Γ´ Αντιπρόεδρο Κυριάκο Κυριάκο”. Αυτή η χθεσινή ανακοίνωση αιφνιδίασε πολλούς καθώς ο Κυριάκος υπηρέτησε την ομάδα για 26 χρόνια από διάφορα πόστα “με αφοσίωση και επαγγελματισμό”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.
Ωστόσο, για τους παροικούντες την Τούμπα η αποχώρηση του Κυριάκου ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Όπως μου εξήγησε άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα διοικητικά παρασκήνια, ο ίδιος ήθελε καιρό τώρα να αποχωρήσει, καθώς θεωρούσε ότι ο κύκλος του στην ομάδα είχε κλείσει.
Δεν ξέρω πόσο συνετέλεσαν σε αυτό τα τελευταία γεγονότα, με την αναταραχή που προκάλεσε η εμφάνιση του Τέλη Μυστακίδη, με τις προστριβές μεταξύ Ερασιτέχνη και ΠΑΕ για το γήπεδο και την απάντηση από πλευράς Ιβάν Σαββίδη του οποίου ο Κυριάκος υπήρξε στενός συνεργάτης του, όλα τα χρόνια που ο Ιβάν κάνει κουμάντο στην ΠΑΕ.
Δεν ξέρω επίσης εάν έπαιξε ρόλο εκείνη η καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, συνεδρίαση του Ερασιτέχνη στην οποία ο Κυριάκος, εκπροσωπώντας την ΠΑΕ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και από αλλού κεφάλαια, πέραν όσων θα διαθέσει ο Ιβάν, για να ανακατασκευαστεί το γήπεδο. Διότι από τότε άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ.
Εκείνη η τοποθέτηση της ΠΑΕ, δια του Κυριάκου, άνοιξε την “κερκόπορτα” για να μπει ο Μυστακίδης στο παιχνίδι. Το τι ακριβώς συνέβη για να κλείσει αυτός ο κύκλος, ίσως φανεί στην πορεία. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο Κυριάκος Κυριάκος αφήνει πολύ θετικό αποτύπωμα στην Τούμπα κι αυτό είμαι βέβαιος ότι του το αναγνωρίζει ο κόσμος του ΠΑΟΚ.
Τον Κυριάκο περισσότερο τον γνώρισα από μια άλλη ιδιότητά του, αυτήν του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του 2019.
Παρολίγο, μάλιστα, να καταλάβει εκείνος τη μοναδική έδρα που κέρδισε το κόμμα του, αλλά την πήρε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος είχε λάβει 175 περισσότερους σταυρούς.
Αναρωτιέμαι εάν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του στην Τούμπα, θα ανοίξει εκ νέου ο κύκλος της πολιτικής. Άλλωστε, η απόσταση ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μόλις γράμμα.
...ένας νέος ανοίγει
Πάντως, η αποχώρηση του Κυριάκου Κυριάκου είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των διοικητικών αλλαγών που εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην ΠΑΕ.
Το κενό του αναλαμβάνει να το καλύψει, εν μέρει, ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας, ο Αντρέ Βιεϊρίνια ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες θα λειτουργεί στο εξής ως σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη σε ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο. Έτσι, μόλις δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο 39χρονος πλέον Αντρέ μετακομίζει από το τερέν στα γραφεία.
Η εξέλιξη αυτή είχε σχεδόν προαναγγελθεί καθώς ο Ιβάν είχε δηλώσει ότι τον ήθελε στην ομάδα με κάθε τρόπο.
Να του ευχηθούμε καλή δύναμη καθώς η περίοδος αυτή είναι κομβική για τον ΠΑΟΚ ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω θα γιορτάσει φέτος την εκατοντάχρονη ιστορία του.
Ενεργειακό ασυμβίβαστο
Η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.) εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ανάθεσης της υλοποίησης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συστήματα Θέρμανσης & Ηλιακό Θερμοσίφωνα» σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Απέστειλε, μάλιστα, και επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει τα προγράμματα αυτά σε εταιρείες ενέργειας.
Έψαξα λιγάκι να βρω τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Διαπίστωσα ότι το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί και πως, από το 2026 η κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να δώσει αυτά τα προγράμματα στις τρεις, τέσσερις μεγάλες εταιρείες – παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης είναι προφανείς. Κατ' αρχάς η δημιουργία μιας ολιγοπωλιακής αγοράς η οποία θα λειτουργήσει σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού, αλλά και σε βάρος των χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, για τους οποίους τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν σωσίβιο τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σημαντικό μέρος του σημερινού εισοδήματός τους. Θα πληγούν επίσης και πολλοί άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες (βλέπε υδραυλικοί), μικρομεσαίοι προμηθευτές και έμποροι και γενικώς η τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Αντιθέτως με τις προφανείς επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, διερωτάται κανείς ποια θα είναι τα οφέλη των πελατών - καταναλωτών. Απ' ό,τι κατάλαβα, το σχέδιο προβλέπει οι πάροχοι ενέργειας να χρηματοδοτούν τις δαπάνες του “Εξοικονομώ”, π.χ. τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, την αλλαγή κουφωμάτων, ενεργοβόρων συσκευών κ.λπ., και ο ιδιοκτήτης θα τα αποπληρώνει σε βάθος χρόνων, μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι δέσμιος της ίδιας εταιρείας και των τιμολογίων της για κάμποσα χρόνια.
Πέραν αυτού, υπάρχει και κάτι ακόμη που μου κάνει εντύπωση. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, εξ αντικειμένου, ενδιαφέρονται να υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις ώστε να αυξάνεται ο τζίρος και τα κέρδη τους. Πως είναι, επομένως, δυνατόν να αναθέσεις σε μια τέτοια επιχείρηση την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο, δηλαδή στην εξοικονόμηση ενέργειας; Αλήθεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο τι λέει για όλα αυτά;
Χωρίς απώλειες
Δεν έκρυβε εκπλήξεις η χθεσινή ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο Δικαστικό Συμβούλιο για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν και οι 154 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο Καραμανλής), συν άλλοι τρεις από τους συνολικά τέσσερις ανεξάρτητους που ήταν στην αίθουσα, σύνολο 157. Κατά της παραπομπής Καραμανλή, με το δικό τους σκεπτικό, ψήφισαν οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο, πιθανότατα από τον τέταρτο ανεξάρτητο.
Τα υπόλοιπα κόμματα ως γνωστόν είχαν αποχωρήσει πολύ νωρίς από τη διαδικασία. Αυτό μάλλον ωφέλησε το κυβερνών κόμμα καθώς, με παρόντες μόνον 164 στην αίθουσα, θα ήταν δύσκολο σε κάποιον από τους 154 κυβερνητικούς βουλευτές να αποσκιρτήσει, ακόμη και εάν το επιθυμούσε.
Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί προ 15ημέρου με ευρωπαϊκό ένταλμα στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων
Δείτε τον χάρτη που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
«Να αφήσουμε στην άκρη διαφωνίες και αντιπαραθέσεις και να λειτουργήσουμε σε κλίμα συναίνεσης» κάλεσε του δημότες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Μείωση και στα τροχαία ατυχήματα το Α’ Εξάμηνο του 2025 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024