Για πρώτη φορά έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Τιγκράν Χαμασιάν, ο αρμένιος πιανίστας που συνδέει τις ανατολίτικες ρίζες του με την σύγχρονη μουσική. Ο καλλιτέχνης θα έρθει για μια συναυλία στη Μονή Λαζαριστών στις 7 Ιουλίου με ένα πρόγραμμα με συνθέσεις από όλο το ρεπερτόριό του, από τα… κλασικά του και το άλμπουμ «Call Within» μέχρι την τελευταία του δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε πέρυσι το «The Bird Of A Thousand Voices» αλλά και ακόμα νεότερα τραγούδια. Στην Ελλάδα έχει ξαναπαίξει στο παρελθόν αλλά μόνο σόλο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που έρχεται με μπάντα.
Ο ίδιος μιλώντας στο emakedonia.gr σημειώνει πως το πρόγραμμα θα είναι περισσότερο progressive ροκ και όχι τόσο τζαζ, είδος για το οποίο έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως. «Δεν νομίζω ότι το να κατηγοριοποιήσω τη μουσική μου αποκλειστικά στην τζαζ είναι ακριβές για αυτό που κάνω γιατί αναμειγνύω είδη. Υπάρχει σαφώς πολύς αυτοσχεδιασμός αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο τζαζ» λέει χαρακτηριστικά.
«Ο πατέρας μου είναι ένας μεγάλος ροκ φαν, ο θείος μου ήταν φαν της τζαζ οι παππούδες μου της κλασικής οπότε υπήρχαν πολλές διαφορετικές μουσικές επιρροές όταν ήμουν παιδί. Όλα αυτά είναι μέρος της μουσικής μου. Επίσης, αγαπώ πολύ την ηλεκτρονική μουσική - πολύ συγκεκριμένους καλλιτέχνες-, την μεταλ και προφανώς παραδοσιακές μουσικές από όλο τον κόσμο. Ίσως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη μουσική μου ως αρμένικη progressive πανκ τζαζ».
Η μίξη των διαφόρων ειδών μουσικής είναι μια διαδικασία με την οποία ασχολείται σε όλη του τη ζωή. Ο ίδιος τονίζει πως «η παραδοσιακή μουσική είναι μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης και γνώσης, - δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον, είναι τέλεια έτσι όπως είναι. Για να κάνεις την δική σου μουσική που να παραπέμπει στην παράδοση είναι μια πολύ σύνθετη και βαθιά διαδικασία. τόσο βαθιά που ο κόσμος ούτε μπορεί να το φανταστεί. Η παραδοσιακή μουσική είναι η πολιτιστική μας κουλτούρα, όλοι έχουν στους πολιτισμούς τους και είναι στα γονίδια μας. Το θέμα είναι να την κατανοήσουμε και να την αποδεχτούμε όπως είναι. Οι περισσότεροι την χρησιμοποποιούν χωρίς να καταλαβαίνουν την αξία της, για λόγους δημοφιλίας ενδεχομένως. Αλλά αν θέλεις να κάνεις κάτι ειλικρινές πρέπει να την καταλάβεις».
Ο μουσικός εξηγεί πως η παραδοσιακή μουσική έγινε δημοφιλής στην Αρμενία πολύ πριν την πανδημία. «Ήταν τόσο μεγάλη η δημοφιλία της που κάποια στιγμή έφτασα σε ένα σημείο που πραγματικά σιχάθηκα, ήταν υπερβολικό. Γιατί η παραδοσιακή μουσική δεν είναι για την σκηνή, είναι για τελετουργίες. Και όταν γίνεται περισσότερο σε σκηνή, αυτό μειώνει την αξία της. Κάθε παραδοσιακό τραγούδι γράφτηκε για κάποιο λόγο, για κάποιο τελετουργικό. Θα την ακούσω σε σκηνή μόνο αν εκτιμώ πολύ τον μουσικό και ξέρω ότι θα βάλει τον κόσμο του μέσα σε αυτό» εξηγεί.
Ο κ. Χαμασιάν σημειώνει επίσης πως ανυπομονεί να παίξει στην Ελλάδα, «Αν και δεν παίζω συχνά δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συναισθηματική σύνδεση με το κοινό. Είμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά, έχουμε διαφορετικές κουλτούρες μεν αλλά δεν είμαστε μακριά. Νομίζω ότι οι αρμένικες μελωδίες “μιλάνε” περισσότερο στο ελληνικό κοινό παρά ας πούμε στο γερμανικό ή το γαλλικό, αν και σε αυτές τις χώρες βρίσκονται μάλλον οι περισσότεροι θαυμαστές μου. Παρόλαυτά είναι διαφορετικό είδος ακρόασης, καταλαβαίνουν την μουσική μου με διαφορετικό τρόπο».
Στο αν νιώθει πως η μουσική του συνδέει την Ανατολή με την Δύση ο ίδιος απαντάει «εξαρτάται από το τι εννοούμε Δύση γιατί αυτό αλλάζει ανάλογα το σημείο αναφοράς».
Και προσθέτει πως «η μουσική έχει μεγάλη δύναμη να μας κάνει να έχουμε μια πνευματική εμπειρία. Γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχει μουσική σε όλες τις θρησκείες. Η μουσική είναι σημαντικό μέρος σε όλες τις κοινωνίες, σε όλες τις τελετουργίες. Έχει μεγάλο αποτύπωμα στο σώμα, στους ανθρώπους, στη ζωή, είναι παντού. Νομίζω κάθε τέχνη γι’ αυτό υπάρχει, για να ανυψώνει την πνευματικότητα έστω και για μια μικρή στιγμή. Οι μουσικοί πρέπει επίσης να το σκέφτονται αυτό γιατί έχουν ευθύνη, είναι οι "μοναχοί", οι "γκουρού" αν θέλετε, που θα κάνουν τους ακροατές να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία».
Για τον ίδιο η Τέχνη είναι πάντα ένας πνευματικός τόπος όπου οι άνθρωποι συνδέονται και η μουσική έχει γράψει το δικό της κεφάλαιο σε αυτό. «Μπορεί κάποιος να πάει σε μια συναυλία και να έχει κακή διάθεση ή οτιδήποτε και αυτή να φτιάξει με την μουσική, να τον κάνει να θέλει να αγκαλιάσει τους άλλους. Πιστεύω ότι η χρήση της μουσικής για εμπορικούς σκοπούς την κάνει να χάνει την αξία και τους στόχους της» καταλήγει.
Ο καλλιτέχνης έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα και δύο ημέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου θα παίξει στην Αθήνα. Παρόλαυτά θα καταφέρει να έχει ένα απόγευμα ελεύθερο στη Θεσσαλονίκη και «σίγουρα θα δει όσο πιο πολλά μπορεί».
Ο Τιγκράν Χαμασιάν καλοκαίρι θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ ολοκληρώνει και το επόμενο άλμπουμ του που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
INFO:
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
Δευτέρα 7 Ιουλίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 33€
Είσοδος: 38€