Θεσσαλονίκη: Τοξικό το νέφος από τη φωτιά στη Σίνδο - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Συνεχίζεται εδώ και επτά ώρες η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στον υπαίθριο χώρο εταιρείας ανακύκλωσης

- Newsroom

Συνεχίζεται εδώ και επτά ώρες η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στον υπαίθριο χώρο εταιρείας ανακύκλωσης, στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, σε υπαίθριο χώρο εταιρείας ανακύκλωσης.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των υλικών, που καίγονται.

Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, ενώ συνδράμουν εκσκαπτικά μηχανήματα, τα οποία ρίχνουν χώμα στις παρυφές της εστίας, προκειμένου να την οριοθετήσουν. Νωρίτερα ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ελικόπτερο. 

Από την πρώτη στιγμή μαύροι πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήχησε το 112, με σύσταση σε όσους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Τοξικό το νέφος που εκλύεται από τη φωτιά στη ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ3 ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος το νέφος, που εκλύεται από τη φωτιά στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου είναι τοξικό.

«Εκλύονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι καθώς επίσης κι άλλες ενώσεις, που είναι τοξικές. Αυτό, που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι καταπατώνται στοιχειώδη μέτρα. Υπάρχουν προδιαγραφές, να πάρουν ορισμένα μέτρα, να γίνει διαχωρισμός ώστε τα πιο τοξικά σε είναι σε ξεχωριστό μέρος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Όπως τονίζει στο emakedonia.gr o πνευμονολόγος και ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης, το φαινόμενο δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για ένα κοινό είδος ρύπανσης αν και η συγκεκριμένη είναι λίγο πιο τοξική. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρά και τις πόρτες τους είτε βρίσκονται σε κλειστό χώρο είτε σε όχημα και οι πεζοί να φορούν μάσκα.

Επισημαίνει επίσης πως συνίσταται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες κ.α.), οι αλλεργικοί στις χημικές ουσίες, οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

Πολύ αποτελεσματικά τα φίλτρα αέρα

Ο καθηγητής στο Τμήμα Χημικών στο ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφωνεί πως το πιο κρίσιμο είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους οι ευπαθείς ομάδες και προσθέτει πως αν έχουν φίλτρα αέρα, από τις εποχές της πανδημίας ενδεχομένως, να τα χρησιμοποιήσουν γιατί είναι πολύ αποτελεσματικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Τονίζει μάλιστα πως είναι σημαντικό όποιος νιώθει δυσφορία να καλέσει το ΕΚΑΒ.

Ο καθηγητής προσθέτει πως μεσοπρόθεσμα πρέπει να παρακολουθηθεί η ποιότητα του άερα στην περιοχή όπως και τα τοξικά προϊόντα της καύσης που θα βρίσκονται στο έδαφος

Σε ό,τι αφορά στη χρήση των αιρκοντίσιον, σημειώνει πως αυτή είναι ασφαλής, ειδικά εάν η συσκευή διαθέτει πρόγραμμα ανακύκλωσης αέρα.

Τέλος, αν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο σήμερα, αύριο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στην περιοχή.

Loader