Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένα άτομο για πυρκαγιά στον δήμο Θέρμης
Παράλληλα του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.609,37 ευρώ
Μαρτυρίες αγανάκτησης στο emakedonia.gr από πολίτες που περιμένουν ώρες για να προμηθευτούν ένα φάρμακο υψηλού κόστους
Στην ουρά από τις 7 η ώρα το πρωί άνθρωποι ηλικιωμένοι και βαριά ασθενείς, ελάχιστα καθίσματα σε κλιματιζόμενο χώρο και αναμονή ακόμα και στο πεζοδρόμιο που ξεπερνά κατά μέσο όρο τις δύο και τρεις ώρες: αυτή είναι η καθημερινότητα εκατοντάδων ασφαλισμένων στο φαρμακείο ΕΟΠΠΥ Τούμπας, επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Είμαι καρκινοπαθής, πριν δύο εβδομάδες έκανα χειρουργείο και κάθομαι μέσα στη ζέστη, σε ένα παγκάκι, ήδη μία ώρα» σημειώνει στο emakedonia.gr η 72χρονη Μ., η οποία τονίζει πως την έστειλαν σήμερα στο συγκεκριμένο φαρμακείο από το Θεαγένειο, για ένα φάρμακο που χρειάζεται να ξεκινήσει αύριο το πρωί.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται και στέκονται εδώ πέρα, έχουν προβλήματα υγείας. Εμείς, για να καταλάβετε, μένουμε στην άλλη άκρη της πόλης», συμπληρώνει ο 75χρονος Β., σύζυγος της 72χρονης, εξίσου καρκινοπαθής.
«170 νούμερα έχει μπροστά από εμένα και είμαι εδώ μία ώρα. Πολλοί κουράζονται να περιμένουν και φέυγουν», αναφέρει ο 60χρονος Κ.
Η εικόνα που περιγράφουν οι ασφαλισμένοι δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς καθημερινά εκατοντάδες πολίτες που συρρέουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ για να προμηθευτών τα αναγκαία φάρμακα για τους ίδιους ή για μέλη της οικογένειας τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαντλητικές συνθήκες. Σύμφωνα με περισσότερες μαρτυρίες:
«Από τη Νάουσα ήρθαμε για να πάρουμε φάρμακα για τον πατέρα μου. Κράτος είναι αυτό; Είναι δυνατόν να τυραννάνε έτσι τον κόσμο;», λέει ο Σ., κουβαλώντας όχι μόνο το βάρος της ταλαιπωρίας αλλά και της απόστασης.
Αναφορικά με την διάρκεια αναμονής η 55χρονη Σ. σημειώνει τα εξής: «έβγαλα νούμερο ηλεκτρονικά στις 12 η ώρα και περιμένω ήδη 1:30 ώρα τώρα. Αν βγάλεις νούμερο περιμένεις τουλάχιστον 2 ώρες. Από τις 7 η ώρα το πρωί έχει ουρά ενώ ανοίγουν στις 8».
Μάλιστα, άλλος ασθενής αναφέρεται και στις πιθανές ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων τονίζοντας πως πρώτα πήρε τηλέφωνο για να ενημερωθεί για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου που χρειάζεται να λάβει. «Μου είπαν πως έχουν το φάρμακο μου και έτρεξα να το πάρω, γιατί μου έχει τύχει να έρθω και να μην το βρω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Περίπου 3 ώρες είμαι εδώ, τώρα επιτέλους θα με εξυπηρετήσουν. Έχει πολύ ζέστη τώρα δεν είναι καλό να βρίσκομαι εδώ πέρα το μεσημέρι αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πα΄ρω το φάρμακό μου. Συνήθως πηγαίνω στον Εύοσμο, γιατί μένω στην Ηλιούπολη, αλλά και εκεί το ίδιο γίνεται καθώς είναι ανοιχτά μόνο την Τετάρτη και την Πέμπτη», επισημαίνει ο 60χρονος Κ.
Ο ίδιος θέτει ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί πολλούς ασφαλισμένους: γιατί, ενώ τα νοσοκομεία εκδίδουν συνταγές για διάστημα μηνών, δεν δίνεται η δυνατότητα να παραλάβουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους συγκεντρωμένα, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των συνεχών επισκέψεων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου, υπάρχουν μόλις δύο παγκάκια για να εξυπηρετήσουν δεκάδες άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι ή ασθενείς με βαριά νοσήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ασθενείς που χρειάζονται κάθε μήνα φάρμακα, τις πρωινές ώρες οι ουρές που σχηματίζονται είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι περισσότεροι περιμένουν όρθιοι, ακουμπισμένοι σε τοίχους , κρατώντας στα χέρια τους ένα χαρτάκι με αριθμό προτεραιότητας. Στον εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο υπάρχουν περίπου δέκα καρέκλες.
«Έχω στείλει email με φωτογραφίες για να δουν πώς είναι πραγματικά η κατάσταση. Ζήτησα κάποια στιγμή ένα στέγαστρο, γιατί έρχονται μέχρι και καρκινοπαθείς μέσα στη ζέστη, και είπαν ότι δεν γίνεται να φτιάξουν. Ο κόσμος δεν μπορεί καν να παρκάρει, αφήνουν τα αυτοκίνητά τους με αλάρμ και περιμένουν 2 ώρες», εξηγεί στο emakedonia.gr, ένας 60χρονος πατέρας, ο οποίος επισκέπτεται το συγκεκριμένο φαρμακείο κάθε μήνα εδώ και έξι χρόνια για να λάβει φάρμακα για τον γιο του. «Ένα δράμα είναι η κατάσταση, είμαστε τριτοκοσμική χώρα», συμπληρώνει αγανακτισμένος.
Η υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους είναι διαθέσιμη από τα μέσα Ιουνίου και αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, όπως όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αδυναμία μετακίνησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από τον ασφαλισμένο, και τα φάρμακα αποστέλλονται χωρίς χρέωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην πράξη η πρόσβαση στο σύστημα αυτό παραμένει περιορισμένη, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης, είτε λόγω κριτηρίων που δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος των ασθενών.
Ανάμεσα στους παριστάμενους, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων, είτε επειδή δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί, είτε επειδή έχουν βιώσει λάθη και καθυστερήσεις. «Εγώ δεν γνωρίζω από τον τρόπο παράδοσης, αλλά ξέρω κόσμο που το χρησιμοποίησε και του έστειλαν άλλα φάρμακα. Αναγκάστηκε να τα πληρώσει από την τσέπη του», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος καρκινοπαθής.
«Το δικό μας φάρμακο θέλει ψυγείο, επομένως επιμένουμε να μην χρησιμοποιούμε την παράδοση στο σπίτι. Λειτουργεί μόνο για περιορισμένες καταστάσεις», εξηγεί ο ένας συνοδός ασθενούς ενώ μία ασφαλισμένη τονίζει πως φοβάται να ζητήσει με αυτόν τον τρόπο τα φάρμακά της, γιατί δεν γίνεται να καθυστερήσει την λήψη τους.
Παράλληλα του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.609,37 ευρώ
Τα μαθήματα που παρέχονται σχετίζονται με διαφορετικά επιστημονικά πεδία
Η κόντρα που ξέσπασε προ ημερών συνεχίστηκε σήμερα με αφορμή την πρόταση του δήμου Θέρμης για τη ΔΕΘ και τη δήλωση του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών περί εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων
To σχόλιο της δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών