Περίπου 200 τόνοι βρώσιμου ρυζιού σπαταλιόνται κάθε χρόνο από καλεσμένους σε γάμους που εύχονται στα ζευγάρια με το παραδοσιακό έθιμο στην εκκλησία. Μια μεγάλη ποσότητα ρυζιού που πήγαινε χαμένη και κατάληγε στο έδαφος και έπειτα στα σκουπίδια.
Αυτή την τακτική ανατρέπει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, που προχωρά σε μια καινοτομία και θα συσκευάσει «ρύζι γάμου». Οι κόκκοι ρυζιού που σπάνε στα δυο και καταλήγουν σε τροφές για ζώα ή πετιούνται, τους τελευταίους μήνες συσκευάζονται από τον Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας και δίνονται σε ειδικές συσκευασίες για γάμους.
«Το βρώσιμο ρύζι που κατά την επεξεργασία σπάει, ξεχωριζεται. Όλα αυτά τα χρόνια πηγαίνει για ζωοτροφές. Έτσι, μας ήρθε η ιδέα αντί να πετάμε το βρώσιμο προϊόν σε γάμους, να δίνουμε το σπασμένο ρύζι που μετά τον γάμο θα μπορεί να καταλήγει και πάλι σε ζωοτροφές» αναφέρει στο emakedonia.gr ο ο ορυζοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας.
Όπως σημειώνει ο κ. Γκατζάρας το προϊόν για τους γάμους το διαχειρίζεται μια εταιρεία που παρουσίασε την ιδέα σε διαγωνισμό στις Κάννες συγκεντρώνοντας βραβεία και διακρίσεις. «Από τον Μάιο αρχίσαμε και πουλάμε τις συσκευασίες με την ένδειξη ρύζι για γάμο. Είναι ακόμα αρχή, πιστεύουμε το επόμενο διάστημα θα μαθευτεί και θα καθιερωθεί. Ως προϊόν το διαχειρίζεται η εταιρεία που μας προσέγγισε και το παρουσίασε στις Κάννες. Μπορεί οποίος ενδιαφέρεται να το βρει και διαδικτυακά» σημειώνει.
Σαφώς, το σπασμένο ρύζι πωλείται πολύ φθηνότερα από ρύζι που συσκευάζεται ως βρώσιμο.
Οι παραγωγοί παλεύουν με τον αθέμιτο ανταγωνισμό
Αν και η Ελλάδα έχει επάρκεια στο ρύζι και το 80% της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό, η χώρα μας συνεχίζει να κάνει εισαγωγές από τρίτες χώρες.
«Στην Ελλάδα δεν καταναλώνουμε τόσο πολύ ρύζι όσο καταναλώνουν οι αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο φέρνουμε ρύζι από εξωτερικό γιατί το παίρνουν φθηνότερα. Αλλά μπορεί να είναι και ρυζια που εχουν αποθηκευτεί δυο χρόνια, μπορεί οι παραγωγοί έξω να χρησιμοποιούν φάρμακα που εμείς έχουμε σταματήσει εδώ και 15 χρόνια. Βρέθηκε κάδμιο σε ρύζι που είχε έρθει από το Πακιστάν. Κανονικά δεν έπρεπε να καταναλωθεί, πρέπει να γίνονται συνεχώς έλεγχοι» τονίζει ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας.
Αυτή την στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής μπορεί να βρει ένα πακέτο ρύζι 4 έως 5 ευρώ ανάλογα την ποικιλία. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των τιμών αυτών με αυτές που πωλούν οι παραγωγοί.
Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί πωλούν το ρύζι καρολίνα 0,45 €/κιλό, το νυχάκι, μπονέτ και parboiled 0,35 €/κιλό και το γλασέ: 0,32 €/κιλό. Ενώ το σπασμένο ρύζι 0,5 έως 0,15 €/κιλό.
Στο ράφι, το ρύζι καρολίνα πωλείται 4,46€ /κιλό, το νυχάκι 4,38€ /κιλό, το parboiled 5€/κιλό και το γλασέ 4,44€ /κιλό.
«Με τις τιμές που πουλάμε τώρα, οι τιμές στα ράφια θα έπρεπε να είναι 2-2,5 ευρώ. Ωστόσο, το προϊόν που πωλείται τώρα ίσως είναι από τα δυο προηγούμενα έτη που ήταν πολύ καλά για εμάς και πουλήσαμε σε πολύ καλες τιμές» αναφέρει ο κ. Γκατζάρας.