Θεσσαλονίκη: Οι τιμές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα - Προβληματισμός στην αγορά λόγω μπλόκων (πίνακες)

Η εικόνα της φετινής αγοράς στα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Οι πρώτες γιορτινές αγορές έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά να βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καταναλωτών και επαγγελματιών. Οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων, τόσο στο κέντρο όσο και στις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, έχουν γεμίσει εδώ και εβδομάδες με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες, τα παραδοσιακά γλυκά που πρωταγωνιστούν στο γιορτινό τραπέζι.

Πίσω, ωστόσο, από το εορταστικό σκηνικό, η αγορά κινείται με επιφυλακτικότητα, καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις διαμορφώνουν ένα σύνθετο τοπίο για επαγγελματίες και καταναλωτές.

Οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης

Ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Αντώνης, μιλώντας στο emakedonia.gr, σκιαγραφεί την εικόνα της φετινής αγοράς, εξηγώντας ότι οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι μεσοσταθμικά αυξημένες κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρσι.

«Στα κλασικά μελομακάρονα οι τιμές κυμαίνονται από 14 έως 17 ευρώ το κιλό. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα, και ειδικά με γνήσια κουβερτούρα, ξεκινούν από τα 16 ευρώ και φτάνουν τα 18 με 20 ευρώ το κιλό. Οι κουραμπιέδες διαμορφώνονται από 15 έως 18 ή και 20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα των πρώτων υλών», αναφέρει.

Αντίστοιχα, η κλασική βασιλόπιτα, το τσουρέκι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης,  κοστίζει από 14 έως 18 ευρώ το κιλό. Οι πιο «υπερπαραγωγή» επιλογές, με επικάλυψη σοκολάτας, γεμίσεις, ζαχαρόπαστα ή καλλιτεχνικά σχέδια, κυμαίνονται από 15 έως και 21 ευρώ το κιλό.

ΠροϊόνΤιμή ανά κιλό
Μελομακάρονα (κλασικά)14€ - 17€
Μελομακάρονα με σοκολάτα16€ - 20€
Κουραμπιέδες15€ - 20€
Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (κλασική)14€ - 18€
Βασιλόπιτα με επικάλυψη/γέμιση/σχέδια15€ - 21€

Αυξημένο κόστος για ποιοτικό προϊόν

Όπως επισημαίνει ο κ. Αντώνης, οι αυξήσεις αυτές είναι συνέπεια των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο ενεργειακό κόστος.

«Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε βάλει πλάτη. Το ρεύμα συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η σοκολάτα έχει ανέβει δύο έως δυόμισι φορές σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει σημαντικά και, πλέον, δεν είναι απεριόριστες. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αμείλικτος: όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο ανεβαίνουν και οι τιμές. Το καλό και ποιοτικό προϊόν τείνει να γίνει είδος πολυτελείας», τονίζει.

melomakarona-glyka.jpg?v=0

Παρόλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι οι τιμές στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σε λογικά επίπεδα, σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρεται. «Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία είναι γειτονιές. Γνωρίζουμε τους πελάτες μας εδώ και χρόνια και θέλουμε το γιορτινό τους τραπέζι να είναι γεμάτο. Με μια μικρή έρευνα αγοράς, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές, τόσο σε μικρά συνοικιακά καταστήματα όσο και σε μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης», προσθέτει.

Πολλές επιλογές για κάθε γούστο

Η βασιλόπιτα παραμένει ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των ημερών, ωστόσο οι επιλογές δεν περιορίζονται στο κλασικό τσουρέκι. Όπως εξηγούν οι επαγγελματίες, τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και το πανετόνε -ένα είδος γλυκού ψωμιού με φρούτα, σοκολάτα και διάφορες γαρνιτούρες- ενώ στα ράφια βρίσκει κανείς κέικ, σιροπιαστά και σύγχρονες patisserie δημιουργίες.

panetone-750x550.jpg

«Ο Θεσσαλονικιός έχει πάντα πολλές εναλλακτικές, γιατί είμαστε μια πραγματική ‘γλυκούπολη’. Έχουμε έντονες καταβολές από τη Μικρά Ασία, με τα κλασικά σιροπιαστά και τα ανατολίτικα γλυκά, αλλά και πιο μοντέρνες επιλογές: παγωτά, γλυκά χωρίς ζάχαρη, σύγχρονες συνταγές. Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γεμίσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», σημειώνει ο κ. Αντώνης.

Προβληματισμός για τη ζήτηση λόγω των αγροτικών μπλόκων

Παρά την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, το κλίμα στην αγορά δεν είναι απολύτως εορταστικό. Ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας για τους επαγγελματίες είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και το ενδεχόμενο αποκλεισμών δρόμων κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το κλίμα είναι πραγματικά γιορτινό. Όλο αυτό που συμβαίνει με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις σίγουρα δεν κάνει καλό στην αγορά. Σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν κλείσουν οι δρόμοι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», αναφέρει ο κ. Αντώνης.

Όπως εξηγεί, το ενδεχόμενο αυτό έχει διπλή ανάγνωση: από τη μία, αν ο κόσμος δεν ταξιδέψει, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη από την άλλη, όμως, δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις και αγορές γλυκών για δώρα σε συγγενείς και φίλους εκτός πόλης. «Εμείς θέλουμε ήρεμες γιορτές, να περάσει ο κόσμος καλά και να κινηθούν τα καταστήματα όπως πρέπει. Δεν θέλουμε εντάσεις και ταραχές», τονίζει.

Τι ισχύει στα σούπερ μάρκετ

Την ίδια στιγμή, εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών προκύπτει και από τα σούπερ μάρκετ, όπου τα τυποποιημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη μάρκα και τα χαρακτηριστικά τους.

Τα τυποποιημένα μελομακάρονα πωλούνται από περίπου 10 έως 31 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τη μάρκα, την ποιότητα και την προσθήκη υλικών όπως σοκολάτα ή ξηροί καρποί. Οι συσκευασμένοι κουραμπιέδες κυμαίνονται από 9 έως και 32 ευρώ το κιλό, με τις διαφορές να οφείλονται στα συστατικά (βούτυρο γάλακτος, αμύγδαλα, σοκολάτα) και στο μέγεθος της συσκευασίας.

Αντίστοιχα, οι βασιλόπιτες, τύπου κέικ ή τύπου τσουρέκι, ξεκινούν από περίπου 6,30 ευρώ το κιλό και μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ για πιο εξειδικευμένες ή επώνυμες επιλογές.

ΠροϊόνΤιμή ανά κιλό
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)10€ - 21€
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)9€ - 32€
Βασιλόπιτα τύπου κέικαπό 6,30€ έως και 20€+
Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκιαπό 6,30€ έως και 20€+

Loader