Θεσσαλονίκη: Κατάργηση του πλαφόν στις υπερωρίες, σπαστό ωράριο την κουζίνα και 6ήμερη εργασία ζητούν οι εστιάτορες

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου

- Newsroom

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν την εστίαση με την εισαγωγή της κάρτας εργασίας  και παραδόθηκαν προτάσεις για την επίλυση αυτών. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, μετά από πέντε μήνες από τη στιγμή που η εστίαση εντάχθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας «τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι τεράστια. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, ίσα ίσα η ψηφιακή κάρτα εργασίας βοηθάει στον αθέμιτο ανταγωνισμό» αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της εστίασης στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου να δώσει τη δυνατότητα εργασίας 13 ωρών την ημέρα στον ίδιο εργοδότη, τονίστηκε ότι η Ένωση είναι υπέρ του εργαζόμενου που θέλει να εργαστεί παραπάνω ώρες και με το σημερινό θεσμικό καθεστώς αναγκάζεται να εργαστεί σε δεύτερη δουλειά με λιγότερα λεφτά. «Οι ανακοινώσεις του υπουργείου αναφέρουν 13 ώρες εργασίας στον ίδιο εργοδότη με 40% προσαύξηση. Σωστά πράττετε αλλά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί έχοντας το πλαφόν υπερωριών 150 ωρών, π.χ. εάν ένας εργαζόμενος δουλέψει 13 ώρες ( 4 ώρες υπερωρία ) για 37 ημέρες θα συμπληρώσει τις 150 ώρες  και για 11 μήνες  δεν πρέπει να κάνει ούτε μια υπερωρία» τόνισαν προς την κ. Ευθυμίου οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

-Κατάργηση του πλαφόν των 150 ωρών

-Να μπορεί ένας εργαζόμενος, εφόσον το θέλει, να δουλέψει 6 ήμερες την εβδομάδα για όλο το έτος

-Εργαζόμενοι στην κουζίνα να μπορούν να κάνουν σπαστό ωράριο. «Την ώρα που η εστίαση και ο τουρισμός έχουν πάνω από 80000 κενές θέσεις εργασίας ο νόμος με υπουργική διάταξη του 1976  λέει ότι απαγορεύεται τα άτομα της κουζίνας να κάνουν σπαστό ωράριο, δηλαδή  πρέπει να έχουμε άλλον μάγειρα για την προετοιμασία και άλλον για την παραγωγή" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

  •  Μείωση των εξοντωτικών προστίμων και να είναι συνυπεύθυνος και ο εργαζόμενος για την κάρτα εργασίας. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι υπεύθυνοι «αν ένας εργαζόμενος ξεχάσει (που ξεχνάνε συνέχεια) να χτυπήσει την κάρτα, με 10.500 ευρώ εξοντωτικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.
  •  Κατάργηση του άρθρου 54 του νόμου 2224/94 για τεκμαρτά, υπάρχει η ψηφιακή κάρτα εργασίας που αποτυπώνει τις πραγματικές ώρες που δουλεύει ένας εργαζόμενος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τεκμαρτά ημερομίσθια το 2025 (να δουλεύει ο σερβιτόρος, ο μουσικός, η κουζίνα και άλλοι 4 ώρες και να πληρώνονται για 8 + ολόκληρες τις ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος ).

Από την μεριά της η κ. Ευθυμίου άκουσε με πολύ προσοχή τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπροσώπων της εστίασης και βρήκε δίκαιες τις ανησυχίες για την σωστή λειτουργία και την επιβίωση του κλάδου και δεσμεύτηκε ότι θα εξετασθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο.

Στη συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου συμμετείχαν οι Μιχάλης Επιτροπίδης (πρόεδρος), Παναγιώτης Καρασαββίδης (γεν. γραμματέας) και Στέφανος Τσιακίρης (Ταμίας)

Loader