Τα αναπάντητα (ακόμη) ερωτήματα για το μπάχαλο στην ΠΑΘΕ, οι παλιές κλήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο δράστης της διαρροής των πρακτικών. Γράφει ο Σαλονικιός

Ορθώς, ορθότατα παρενέβη η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την πολύωρη κυκλοφοριακή συμφόρηση του προκλήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής

Ορθώς, ορθότατα παρενέβη χθες η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την πολύωρη κυκλοφοριακή συμφόρηση του προκλήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο τμήμα της ΠΑΘΕ, μεταξύ Κατερίνης και Θεσσαλονίκης, λόγω εργασιών στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Με εντολή του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Νικολόπουλος ζήτησε να ερευνηθεί, εάν με την απόφαση εκτέλεσης των εργασιών τη συγκεκριμένη μέρα και σε ώρα αιχμής τελέστηκαν ποινικά αδικήματα από πλευράς της εταιρείας «Αυτοκινητόδρος Αιγαίου« που επέλεξε τον συγκεκριμένο χρόνο για την εκτέλεση των οδικών έργων, με αποτέλεσμα τη σημαντική ταλαιπωρία των οδηγών και το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Παρά την προχθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα. Καταρχάς για το εάν οι εργασίες οι οποίες έγιναν στη νεότευκτη γέφυρα ήταν πράγματι επείγουσες και συνδέονταν με την ασφαλή διέλευση των οδηγών. Μάλιστα, για το θέμα αυτό το Επιμελητήριο Πιερίας το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως πρότεινε τον ορισμό ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, ο οποίος θα εξετάσει κατά πόσο υπήρχε πράγματι «επείγουσα» ανάγκη συντήρησης της γέφυρας του Αλιάκμονα, όπως επικαλέστηκε η εταιρεία. Θυμίζω ότι η ολοκαίνουρια γέφυρα παραδόθηκε σε κυκλοφορία πριν από μόλις δυόμισι χρόνια.

Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να αποφευχθεί, ή έστω, να μετριαστεί η ταλαιπωρία των οδηγών και των επιβατών. Για παράδειγμα, εάν υπήρξε σωστή ενημέρωση των εκδρομέων για το τι επρόκειτο να συναντήσουν κατά την επιστροφή τους, καθώς και για το εάν έγινε ενημέρωση και εάν ζητήθηκε από την Τροχαία να λάβει μέτρα (π.χ. εκτροπή της κίνησης προς την παλαιά εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης) ώστε να εκτονωθεί κάπως το πρόβλημα. Επίσης, για ποιον λόγο τα διόδια συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους, εισπράττοντας αντίτιμο από τους ταλαιπωρημένους και οργισμένους οδηγούς και εάν πρόκειται, πέρα από τη συγγνώμη της εταιρείας, να υπάρξει ένα είδος αποζημίωσης προς όσους εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο.

Δεν βαριέσαι, ό,τι πάρουμε

Επανέρχομαι στο θέμα των ξεχασμένων κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας τις οποίες επιχειρούν οι Δήμοι να εισπράξουν έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια δοκιμάζοντας τα νεύρα, αλλά και τις τσέπες χιλιάδων πολιτών. Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον κεντρικό Δήμο ο οποίος απέστειλε δεκάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια σε κατόχους ΙΧ για κλήσεις, ακόμη και του προηγούμενου αιώνα! Μάλιστα η πρώτη αποστολή έγινε χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο για το εάν πληρούσαν τις προβλέψεις του νόμου, με βάση τις οποίες νομιμοποιούταν ο Δήμος να απαιτήσει αυτά τα ποσά. Εν συνεχεία έγινε, υποτίθεται έλεγχος και διαγράφηκαν όσες κλήσεις δεν μπορούσαν να εισπραχθούν νόμιμα.

Στο μεταξύ τους τελευταίους μήνες, από τότε που μπήκε μπρος αυτή η φάμπρικα, έχουν εκδοθεί αρκετές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν παράνομες τις εισπράξεις παλαιών κλήσεων που δεν πληρούν τις δύο προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο νόμος. Η πρώτη είναι η βεβαίωση της οφειλής να γίνει σε διάστημα τριών ετών, μετά το έτος στη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση. Για παράδειγμα, εάν η κλήση κόπηκε στις 10/8/2010, η βεβαίωση της οφειλής θα πρέπει να γίνει το αργότερο ως τις 31/12/2013. Η δεύτερη απαίτηση του νόμου είναι ότι ο δήμος οφείλει να ειδοποιήσει (ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά πλέον) τον παραβάτη για την οφειλή του. Παρεμβάσεις σε ανάλογη κατεύθυνση έγιναν και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Στο θέμα παρενέβη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης ο οποίος σε δήλωσή του (στο protothema.gr) αναφέρει ότι «επειδή κάποιοι επιμένουν καθ’ υπέρβαση και κατά παράβαση των όσων ισχύων να αγνοούν τις σχετικές προθεσμίες, εμείς κοιτάμε να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς να αδικείται ο πολίτης, αλλά και χωρίς να έχουν απώλειες οι δήμοι. Οι τελευταίοι, βέβαια, οφείλουν να ακολουθούν τη σύννομη διαδικασία».

Πόσες, αλήθεια, από τις κλήσεις τις οποίες έστειλε κατά δεκάδες χιλιάδες ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και μερικοί άλλοι δήμοι, πληρούσαν τις δύο προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος; Όσοι λάβαμε στο μέιλ μας τέτοιου είδους ειδοποιητήρια δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία για την ημερομηνία βεβαίωσης της οφειλής καθώς και για το εάν είχε σταλεί ενημέρωση για την οφειλή. Συνεπώς, πώς μπορεί άραγε ο πολίτης να αποδείξει ότι η απαίτηση του δήμου για είσπραξη όλων αυτών των κλήσεων είναι νόμιμη; Διότι, κανονικά, το βάρος της απόδειξης για όλα αυτά το έχει ο δήμος. Θα πρέπει λοιπόν, να ξαναδεί την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και για όσες κλήσεις διαπιστώσει ότι δικαιούται να τις εισπράξει, μαζί με την κλήση να αποστέλλει και τις αποδείξεις για το χρόνο βεβαίωσης της οφειλής, αλλά και για το χρόνο αποστολής της ενημέρωσης του πολίτη για την οφειλή του. Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση και σεβασμό προς τον πολίτη. Διαφορετικά πάμε στη λογική «δεν βαριέσαι, όποιος τσιμπήσει και ό,τι πάρουμε».

Δύο γειτονικά κολυμβητήρια

Διάβασα χθες την είδηση ότι υπογράφηκε μεταξύ του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, Λευτέρη Αλεξανδρίδη και του προέδρου της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ, Θωμά Βράνου, η προγραμματική σύμβαση για την επικαιροποίηση των μελετών που αφορούν την ολοκλήρωση των ημιτελών εδώ και πολλά χρόνια, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου οι οποίες βρίσκονται πάνω από την περιφερειακή οδό. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κερκίδες, γήπεδο ποδοσφαίρου, ταρτάν για στίβο, κολυμβητήριο κ.ά. Πρόκειται για έργο που είχε συμπεριληφθεί σε αυτά της Ολυμπιάδας 2004, ωστόσο, αν και ξεκίνησε η κατασκευή του, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το εύλογο αίτημα για την ολοκλήρωση του έργου, το είχε θέσει ο δήμαρχος κατά τη σύσκεψη δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό η οποία έγινε προ ημερών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί λέγοντας πως “δεν τιμά τη χώρα να υπάρχουν ημιτελή έργα” και είπε στον δήμαρχο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις μελέτες ώστε να βρεθούν στη συνέχεια οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλεξανδρίδη να του πει πόσα χρήματα θα χρειαστούν πάνω κάτω κι ο δήμαρχος τα εκτίμησε περί τα δέκα με δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ ένα δεύτερο κολυμβητικό κέντρο, μεγαλύτερων διαστάσεων, βιοκλιματικό, με τρεις πισίνες, μία εκ των οποίων καταδυτική, στον όμορο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, βρίσκεται στο στάδιο της ανακήρυξης οριστικού αναδόχου. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 32 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, οι υποψήφιοι ανάδοχοι είχαν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να πάνε ένα χρόνο πίσω γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τα κονδύλια θα πρέπει να απορροφηθούν έως τον Αύγουστο του 2026. Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου λέει ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει και plan b, για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μακάρι να βρεθούν τα χρήματα και για τα δύο αυτά έργα (σύνολο περί τα 45 εκατ.), αλλά δεν το θεωρώ και πολύ σίγουρο.

Το ερώτημα και η προφανής απάντηση

Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες για τα περίφημα «πρακτικά» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015, θέμα για το οποίο γράψαμε σχετικά και χθες. Μέρος της συζήτηση αφορά και το ποιος τελικά διέρρευσε τα πρακτικά στο in.gr. Για να σας διευκολύνω λίγο, θυμίζω μια σειρά από γεγονότα: πρώτον, μία συνέντευξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Καθημερινή στις 15 Ιουνίου. Ακολούθησε στις 27 Ιουνίου η επιστολή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με την οποία ζητούσε τη δημοσιοποίηση των επίμαχων πρακτικών. Δύο μέρες μετά ο Τασούλας αρνήθηκε, λέγοντας πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν έχει θεσμική συγκρότηση, άρα δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά και στις 6 Ιουλίου τα πρακτικά εμφανίζονται στο in.gr, ασχέτως εάν παρουσιάστηκαν αποσπασματικά και μεροληπτικά υπέρ του Αλέξη.

Θυμίζω, επίσης, ότι ανάλογο αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών είχε υποβάλλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς την τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία επίσης είχε αρνηθεί.

Ποιος, λοιπόν, διέρρευσε τα πρακτικά; Αυτά βρίσκονταν φυλαγμένα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Άρα, μόνο οι τρεις ένοικοι μετά το 2015, είχαν πρόσβαση σε αυτά. Δεδομένου ότι οι δύο, νυν και τέως, αρνήθηκαν τη δημοσιοποίησή τους, νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον προφανής.

Loader