ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αρνείται να ενσωματώσει τις Οδηγίες για τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης»

Ερώτηση και ΑΚΕ 17 βουλευτών

- Newsroom

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη μη ενσωμάτωση και εφαρμογή των δύο ευρωπαϊκών Οδηγιών που δίνουν κατεύθυνση στα κράτη-μέλη για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά τρόφιμα, σε νησιά και σε μικρές επιχειρήσεις.

Με τίτλο «η κυβέρνηση αρνείται να ενσωματώσει τις Οδηγίες για τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης, νησιά, μικρές επιχειρήσεις - Υπό έλεγχο η χώρα, κίνδυνος παραπομπής στο Δικαστήριο της Ε.Ε.», αναφέρουν:

«Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά, οι νησιώτες και οι επαγγελματίες ασφυκτιούν από την ακρίβεια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Οδηγίες που θα έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

   Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών.

   Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, τονίζουν ότι «παρά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη ενσωμάτωση και εφαρμογή των δύο Οδηγιών».

   Εξηγούν, μάλιστα, ότι η Οδηγία 2022/542 του Συμβουλίου της Ε.Ε. καλεί τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν:

    σε μηδενισμό ή υπερμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (κάτω του 5%) για τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικά προϊόντα, μεταφορές και κοινωνική κατοικία,

    σε μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιωτικές περιοχές, όπως οι νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος.

   Παράλληλα, αναφέρουν ότι «η Οδηγία 2020/285 προβλέπει απαλλαγή από ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 25.000 ευρώ».

   Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι η μη ενσωμάτωση των δύο Οδηγιών από την κυβέρνηση της Ν.Δ. οδήγησε την Κομισιόν «να αποστείλει στις 30 Ιανουαρίου 2025 προειδοποιητική επιστολή επί παραβάσει στην Ελλάδα». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση, «η Ελλάδα είχε δύο μήνες διορία για να απαντήσει στη συγκεκριμένη προειδοποιητική επιστολή (Επιστολή Όχλησης), διορία που έληξε στα τέλη Μάρτη, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι έχει δοθεί επίσημη απάντηση από ελληνικής πλευράς».

   Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντήσει ή αν η απάντηση δεν κριθεί ικανοποιητική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποστείλει Αιτιολογημένη Γνώμη και να προχωρήσει, σε επόμενο στάδιο, σε παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ε.Ε., με τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.

   Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό:

    Για ποιον λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει ενσωματώσει τις δύο Οδηγίες; Σκοπεύει να το κάνει; Και πότε;

    Απάντησε η κυβέρνηση στην Επιστολή Όχλησης της Κομισιόν και ποιο σκεπτικό κατέθεσε για τη μη ενσωμάτωση και εφαρμογή των δύο Οδηγιών;

    Αν δεν υπήρξε απάντηση, έχει εκκινήσει το επόμενο στάδιο ελέγχου με την αποστολή Επιστολής Αιτιολογημένης Γνώμης εκ μέρους της Επιτροπής, σύμφωνα με τη διαδικασία περί παράβασης μεταφοράς Οδηγιών, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 258 της ΣΛΕΕ;

    Πώς έχει κινηθεί στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Μάρτιο του 2025, όταν έληξε η διορία παροχής εξηγήσεων - απαντήσεων στην Επιστολή Όχλησης, ως σήμερα;

    Για ποιον λόγο αρνείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την καταπολέμηση της ακρίβειας, πρόταση που περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες προβλέπονται και στην Οδηγία 2022/542, για προσωρινό μηδενισμό, για παράδειγμα, του ΦΠΑ σε είδη και τρόφιμα πρώτης ανάγκης και σε άλλα αγαθά;

   Τέλος, με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να έρθουν στη Βουλή τα ακόλουθα στοιχεία:

   1. Οι Επιστολές Όχλησης της Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση και μη εφαρμογή των Οδηγιών 2020/285 και 2022/542 και τις τυχόν απαντήσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ.

   2. Τυχόν Επιστολές Αιτιολογημένης Γνώμης της Κομισιόν και τις τυχόν απαντήσεις της κυβέρνησης.

   3. Τυχόν ειδοποίηση παραπομπής της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν.

   4. Αλλού είδους επίσημη υπηρεσιακή αλληλογραφία μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν σχετική με το θέμα».

Loader