Στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ η μάχη της κεντροαριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συνεργάστηκαν, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιμένει μόνο του εν μέσω σεναρίων για το μέλλον του Τσίπρα

Μία μάχη, εκείνη του... δεύτερου, εκείνη της κεντροαριστεράς και του πρωταγωνιστικού σε αυτήν πόλου, επαναφέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε με τη Νέα Αριστερά κατέθεσαν, έκαστο κόμμα, πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντας αμφότερα στο κάδρο τους δύο πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε γνωστή την πρόθεσή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998, κάτι με το οποίο αντέδρασε στο σύνολό της η αντιπολίτευση, δεν κατέστη εφικτό το μίνιμουμ της μεταξύ τους συνεννόησης, με αποτέλεσμα Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου να επιδίδονται, παράλληλα με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, σε μία αναμέτρηση εντυπωσιασμού, επικοινωνιακής διαχείρισης και προσπάθειας επικράτησης του ενός απέναντι στον άλλο. Και μάλιστα, όταν στο άμεσο μέλλον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν να αναμετρηθούν με έναν κοινό αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που τον θέλουν να δημιουργεί νέο κόμμα, σενάρια που πληθαίνουν με τον ίδιο να μην τα διαψεύδει, στάση που πολλοί ερμηνεύουν ως επιβεβαίωσή τους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβαλε ως στόχο να ενώσει τα κομμάτια του παζλ του πολυδιασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ. Απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής και συστράτευσης παλιών στελεχών που είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε αποχώρησαν την περίοδο της αρχηγίας του Στέφανου Κασσελάκη, στοχεύοντας, κυρίως, σε ένα συγκεκριμένο στελεχιακό δυναμικό του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Τους πρώην συντρόφους του της Νέας Αριστεράς. Όταν η Κουμουνδούρου απώλεσε τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών που πέρασαν το κατώφλι του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε ως το δεύτερο στην κοινοβουλευτική τάξη κόμμα, ο στόχος του Σωκράτη Φάμελλου έγινε στρατηγική. Στρατηγική ανάκτησης της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοχεύοντας όχι στην επιστροφή των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς αλλά στη συνύπαρξη των δυο κομμάτων κάτω από κοινή στέγη, κάτι που δεν συνέβη μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς να αρνηθεί συνεργασία αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πρόταση των 37 και εκείνη των 33+2

Μετά το... φιάσκο με την υπόθεση των Τεμπών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε δύο ήττες (υπενθυμίζουμε ότι είχε προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής με την Νέα Αριστερά, η οποία, τελικά, αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία και έτσι η Κουμουνδούρου στράφηκε στους έξι ανεξάρτητους του Στέφανου Κασσελάκη που στο τέλος απέσυραν τις υπογραφές τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να καταθέσει ποτέ την πρότασή του), στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ οι εξελίξεις πέρασαν κάτω από τα ραντάρ του ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, συγκεντρώνοντας 37 συνολικά υπογραφές, κατέθεσαν αίτημα, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ που και διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει αίτημα και το είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες. Τελικά, η Χαριλάου Τρικούπη έκανε γνωστή την πρότασή της το απόγευμα της ίδιας ημέρας που ανακοινώθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς.

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ υπογράφουν 35 βουλευτές, οι 33 της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δύο ανεξάρτητοι. Ο λόγος για τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη και τον διαγραμμένο από το ΠΑΣΟΚ -με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, Μπαράν Μπουρχάν. Τα αργά «πράσινα» αντανακλαστικά προκάλεσαν γκρίνιες στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, δέχεται πλέον και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το καλεί να απαντήσει, γιατί επέλεξε τον μοναχικό δρόμο και όχι εκείνον της συνεργασίας, για να χυθεί άπλετο φως σε ένα σκάνδαλο που σύσσωμη η αντιπολίτευση «χρεώνει» στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μία μοναχική πορεία και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς με την πρόταση που καταθέτουμε σήμερα, που συνυπογράφεται και από όλη την ΚΟ της Νέας Αριστεράς, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει τρόπος και συνεργασιών και καθαρών λύσεων απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, ο κ. Ανδρουλάκης να υποστηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά που αποτυπώνει πλήρως τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις ‘γαλάζιες ακρίδες’. Έτσι, δίνουμε απάντηση στη δεξιά. Με συγκεκριμένες προτάσεις και με συνεργασίες», είπε ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84 FM). Και συνέχισε: «Δεν με απασχολεί αν η απομόνωση του κ. Ανδρουλάκη κάνει καλό ή όχι στο ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο. Με απασχολεί αν κάνει καλό ή όχι στην κοινωνία και στην αλήθεια. Δεν κάνει καλό στην κοινωνία και στην αλήθεια. Κρίνεται από τους πολίτες. Εμείς τώρα έχουμε πρόταση και είναι κατατεθειμένη στη Βουλή. Άρα ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί δεν υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνυπογράφει και η Νέα Αριστερά».

Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής

Η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να μπει σε μία αντιπαράθεση με την Κουμουνδούρου, με τα «πράσινα» στελέχη να σχολιάζουν πως «το ΠΑΣΟΚ κερδίζει κάθε μέρα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας που δυσανασχετεί με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο έφεραν στην κυβέρνηση οι πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι δημοσκοπήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ως προς τις συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (Action24) δήλωσε «Τα κόμματα δεν αθροίζονται. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία και μόνο δυνατότητα πολιτικής αλλαγής: να είναι το ΠΑΣΟΚ, έστω και μία ψήφο, πάνω από τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και στο βάθος κοινός αντίπαλος ο Τσίπρας

Όσο, πάντως, μαίνεται η σύγκρουση με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν το οπλοστάσιό τους στη σκιά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σενάριο που κερδίζει μέρα με τη μέρα έδαφος, αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις και νέα εσωκομματική κρίση τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη μία τέτοια κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένουν απλά το πότε θα συμβεί.

Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, υπόσχονται να μην πλήξουμε. «Δεν θα πλήξουμε φέτος το χειμώνα. Ο ελληνικός λαός μας έχει κρίνει και θα μας ξανακρίνει. Προσωπικά, δεν φοβάμαι την κρίση του ελληνικού λαού», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για τα παραπάνω σενάρια.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025

Loader