Γεράσιμος Μιχελής: Το συγκινητικό μήνυμα του MEGA πριν ξεκινήσει το αποψινό επεισόδιο του Παρά Πέντε
Tο κανάλι τίμησε με σεβασμό και αγάπη τον ηθοποιό που έφυγε τόσο πρόωρα
Το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων παρουσίασε στην ΚΕΔΕ ο Γ.Γ Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠ.Ε.Ν, Μ. Γραφάκος, λέγοντας πως στόχος είναι η ανακύκλωση να φτάσει στο 50% έως το 2030
«Κάτω από τη βάση» παίρνει η Ελλάδα στην ανακύκλωση με το ποσοστό να φτάνει μετά βίας το 19% για το 2024, όταν ο στόχος είναι να αγγίξει το 50% την επόμενη πενταετία, δηλαδή το 2030. Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον να συμμαχήσουν για τον σκοπό αυτό η Πολιτεία, οι δήμοι και οι πολίτες, αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και στήριξη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς 12 από τους 14 στην χώρα μας, μεταξύ αυτών και της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πλέον πιστοποιηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ).
Η πιστοποίησή τους είναι σημαντική, αφού με βάση τους νέους κανόνες της Ε.Ε στο τρέχον ΕΣΠΑ κανένας Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση έργων, αν δεν είναι πιστοποιημένος.
Στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στον κρίσιμο τομέα της ανακύκλωσης, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος, παρουσιάζοντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επεσήμανε πως βασικός στόχος του σχεδίου είναι η ανακύκλωση να φτάσει στο 50% των απορριμμάτων έως το 2030 και της ταφής κάτω από το 10%.
«Στο ερώτημα πού είμαστε στην ανακύκλωση, λέμε ότι είμαστε πολύ χαμηλά και είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο. Και στόχος μας είναι η χώρα να φτάσει στις πρώτες θέσεις στη διαχείριση των αποβλήτων το 2030. Ανακύκλωση άνω του 50% και ταφή κάτω του 10%» τόνισε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε πως απέχουμε πολύ, αλλά πρέπει το 2030 να φτάσουμε στο 50%. «Πρέπει να φτάσουμε την χώρα μας εκεί. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσέγγιση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία θετικό βήμα με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό.
Χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική την πρόβλεψη για τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τους υπόχρεους παραγωγούς για την επόμενη πενταετία, πόροι που, όπως σημείωσε, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του σχεδίου θα κριθεί από την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του».
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης υπέρ της κατάργησης του τέλους ταφής, κάνοντας λόγο για ένα άδικο μέτρο, για το οποίο η ΚΕΔΕ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με εκατοντάδες Δήμους της χώρας. «Από αυτή τη θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω, για λόγους που έχουμε τεκμηριώσει αναλυτικά», τόνισε.
Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και στη διάθεση των κονδυλίων που έχουν συγκεντρωθεί στον ΕΟΑΝ από το εν λόγω τέλος, τα οποία - σύμφωνα με τη νομοθεσία - οφείλουν να επιστρέψουν στους δήμους με τη μορφή παροχών και εργαλείων που ενισχύουν την ανακύκλωση και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τοπικών κοινωνιών.
Η ανακύκλωση με αριθμούς
Μιλώντας μάλιστα με αριθμούς ανέφερε ότι το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, και αυτό, όπως είπε, επηρέασε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο Γ.Γ Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠ.Ε.Ν, παρουσίασε στοιχεία από το 2019 έως το 2024, λέγοντας πως το 2019 το ποσοστό της ανακύκλωσης ήταν 16,9% (αντί του 21%), το 2023 ανέβηκε στο 18,1%, ενώ η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι θα φτάσει το 19%.
Αναφερόμενος στις κύριες αιτίες που έφεραν «καθίζηση» στην ανακύκλωση ο κ. Γραφάκος υποστήριξε ότι είναι η διαμάχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με τους δήμους, συν το γεγονός ότι οι ΟΤΑ δυσκολεύονται πολύ στη συλλογή βιοαποβλήτων, γεγονότα, που όπως είπε, κράτησαν την ανακύκλωση στάσιμη στην χώρα.
Επιπλέον ο Γ.Γ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανακύκλωση, η Ελλάδα από 24η, μεταξύ 27 χωρών το 2018, ανήλθε το 2022 στην 18η θέση. Παρόλα αυτά, επανέλαβε «απέχουμε πολύ από τον στόχο του 50%».
Οι δήμοι δεν ανταποκρίνονται στην συλλογή πολλών ρευμάτων
Κατά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠ.Ε.Ν αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τους υπόχρεους, δήμους και πολίτες.
«Ο ρυπαίνων πληρώνει. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Είναι θεωρητικό μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει να το κάνουμε δυνατό στην πράξη» υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος και τόνισε ότι δυστυχώς, οι δήμοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη συλλογή πολλαπλών ρευμάτων, ειδικά των βιοαποβλήτων.
Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί αποτυχία της αυτοδιοίκησης, γιατί οι νέες απαιτήσεις για πολλαπλά ρεύματα απαιτούν σοβαρούς οικονομικούς πόρους, πολύ σοβαρές επενδύσεις, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
«Εκτιμώ όμως ότι αυτή η εξίσωση για τους περισσότερους δήμους δεν βγαίνει και αυτό το δείχνει η πορεία. Γιατί από τη στιγμή που ο ρυπαίνων δεν βάζει λεφτά, όλο αυτό καλούνται να το πληρώσουν η αυτοδιοίκηση και η πολιτεία. Άλλο να έχεις ένα κάδο πράσινο ή ένα μπλέ και άλλο να έχεις καφέ που είναι πολύ δύσκολος κάδος, καθώς τα βιοαπόβλητα είναι το 40% των αστικών αποβλήτων. Άρα γίνεται σαφές ότι δεν βγαίνει η ανακύκλωση» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.
Tο κανάλι τίμησε με σεβασμό και αγάπη τον ηθοποιό που έφυγε τόσο πρόωρα
Καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών
Το συγκεκριμένο πρατήριο είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές λόγω βομβιστικής ενέργειας που είχε σημειωθεί εις βάρος της εγκατάστασης
Βεβαιώθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή»