Ψηφιακή «Θυρίδα για τον Πολίτη» βάζει τέλος στις ουρές

Οι δήμοι αποκτούν έναν σύγχρονο, γρήγορο και διαφανή τρόπο επίδοσης εγγράφων, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία

Τέλος στις ουρές στα γκισέ των Δήμων βάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς μπορούν πλέον να επιδίδουν ηλεκτρονικά στους πολίτες έγγραφα στη «Θυρίδα Πολίτη» στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet, έτσι ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση για τα έγγραφα που τους αφορούν.

Πρόκειται για μία ακόμα ψηφιακή υπηρεσία για λογαριασμό των Δήμων, που δείχνουν ότι ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των δημοτών του. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υπηρεσία ξεκινά τη λειτουργία της με έγγραφα που αφορούν δημοτικές οφειλές, ενώ προβλέπεται η επέκτασή της και σε άλλα είδη επιδόσεων ή κοινοποιήσεων δημόσιων εγγράφων στο μέλλον, καθώς και η αξιοποίησή της και από άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Με τη λειτουργία της «Θυρίδας Πολίτη» οι Δήμοι αποκτούν έναν σύγχρονο, γρήγορο και διαφανή τρόπο επίδοσης εγγράφων, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία. Κυρίως, όμως, εξοικονομούν πόρους και χρόνο που απαιτεί η φυσική παρουσία για την επίδοση εγγράφων, ενώ, παράλληλα, ενισχύεται η ασφάλεια της διαδικασίας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ - emep.gov.gr). Σύμφωνα με το υπουργείο οι Δήμοι μπορούν να επιδίδουν ή να κοινοποιούν ηλεκτρονικά ποικίλα έγγραφα, όπως αποσπάσματα βεβαιωτικών καταλόγων και ατομικές αποφάσεις σχετικά με οφειλές, απευθείας στις θυρίδες των πολιτών στο gov.gr και το Gov.gr Wallet.

Ειδοποίηση με SMS και emails

Με βάση τον σχεδιασμό οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται άμεσα, μέσω SMS και email στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο αλλά και με σχετικές ειδοποιήσεις εφαρμογής (push notifications) στο Gov.gr Wallet.

Αρχικά, η νέα υπηρεσία αφορά τη διακίνηση εγγράφων για δημοτικές οφειλές, με δυνατότητα διεύρυνσης σε άλλα είδη δημοσίων εγγράφων αλλά και αξιοποίησης από επιπλέον φορείς της Δημόσιας Διοίκησης στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η επίδοση ενός εγγράφου θεωρείται συντελεσμένη μετά την πάροδο δέκα εργάσιμων ημερών από την ανάρτησή του στη θυρίδα, εκτός εάν ο πολίτης αποδείξει την ύπαρξη λόγων ανωτέρας βίας ή εφόσον διαπιστωθεί ευθύνη του δημόσιου φορέα στη διαδικασία πρόσβασης.

Για κάθε ηλεκτρονική επίδοση εγγράφου, ο Δήμος διαθέτει πλέον τη δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού επίδοσης μέσω της θυρίδας του gov.gr.

Το αποδεικτικό περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία, όπως τη σχετική πράξη, την ημερομηνία ανάρτησης και ανάγνωσης, καθώς και μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και ψηφιακή σφραγίδα. Το αποδεικτικό μπορεί να διακινηθεί τόσο ψηφιακά όσο και ως έντυπο αντίγραφο, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ GRNET) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη στρατηγική κατεύθυνση της Δημόσιας Διοίκησης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες», επισημαίνει το υπουργείο.

Η ψηφιακή «προίκα» της Αυτοδκιοίκησης

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη παραδώσει μεγάλη ψηφιακή «προίκα» στους ΟΤΑ, μέρος της οποίας αποτελούν:

-Το Πρόγραμμα «Smart Cities», με προϋπολογισμό 235,2 εκατ. ευρώ με τις εντάξεις Δήμων να ξεπερνούν τους 120, καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για 17 μεγάλους Δήμους.

- Το έργο για το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας Δημοτικών Φόρων Τελών (ΤΑΠ ΔΤ/ΔΦ) με συνολική χρηματοδότηση 8.432.000 ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στον ορθό και έγκυρο υπολογισμό των ΤΑΠ, ΔΤ και ΔΦ, στην πλήρη διαφάνεια του υπολογισμού, των μειώσεων και των εισπράξεων. Οι Δήμοι θα γνωρίζουν τι χρεώνουν, τι χρεώνεται ο πολίτης, τι εισπράττουν.

-Η πλατφόρμα κατασχέσεων οφειλετών ΟΤΑ, με χρηματοδότηση 372.000 ευρώ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που τέθηκε ήδη σε λειτουργία με στόχο την αντικατάσταση της έντυπης επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων και των τραπεζών για τη διαδικασία κατασχέσεων εις χείρας τρίτων. Μάλιστα, οι Δήμοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα αποστέλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και τις άρσεις κατασχετηρίων.

-Η πλατφόρμα για το 0,5% τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να γνωρίζουν τι θα εισπράξουν, από ποια επιχείρηση και για ποιον μήνα.

-Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας για τους ΟΤΑ με στόχο την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποτροπή των Κυβερνοεπιθέσεων για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για την παροχή βασικών υπηρεσιών.

-Οι ηλεκτρονικές επιδόσεις με τις οποίες τίθεται τέλος στις συστημένες επιστολές. Με διάταξη του Νόμου 5142/2024 είναι νόμιμες οι επιδόσεις στην ηλεκτρονική θυρίδα και για χρέη πολιτών.

- Οι κάμερες ταχύτητας. Τα δεδομένα των καμερών και των tablets των αστυνομικών θα συλλέγονται σε ένα Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα με στόχο την άμεση, γρήγορη και εύκολη ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων της Τροχαίας, καθώς και την επίδοση της βεβαίωσης παράβασης ψηφιακά μέσω της θυρίδας του gov.gr ή με SMS .

-Το έργο για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Με την τοποθέτηση παθητικού εξοπλισμού για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη παραμεθόριων περιοχών δημιουργούνται υποδομές, ώστε οι πάροχοι να μπορέσουν να κάνουν την εγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους για την αποφυγή καταστάσεων έλλειψης σήματος σε ακριτικές περιοχές.

- Το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων». Στο πλαίσιο του Προγράμματος 15 μικροί δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, συχνά μέσα στην ημέρα, θα μας παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για ένα μεγάλο εύρος πεδίων, όπως η πολιτική προστασία, η πολεοδομία, η πρόγνωση φυσικών καταστροφών.

- Η πλατφόρμα e-perifereies μέσω της οποίας προβλέπεται η υλοποίηση 250 ψηφιακών υπηρεσιών, κοινών για όλες τις Περιφέρειες στα πρότυπα του gov.gr

-Τα έργα για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ σε συνεργασία με τους παρόχους 35.000 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης αποκτούν αναβαθμισμένη ευρυζωνική σύνδεση και με το UFBB 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και 10.000 δημόσια κτίρια.

-Το Wifi4GR, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν περίπου 5.600 WiFi σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, θα επιτευχθεί η κάλυψη 2.500 περιοχών ασύρματης-WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, καθώς και η υποστήριξη λειτουργίας του ασύρματου δικτύου για 3 χρόνια τουλάχιστον.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025

Loader