Βομβίδια: Τα σουτζουκάκια που έγιναν σήμα – κατατεθέν της Μοδιάνο και της Βασιλέως Ηρακλείου, τώρα και στην Καλαμαριά
Μπουκιές με ιστορία, γεύση και συναίσθημα
Μία οικογενειακή υπόθεση τεσσάρων γενεών
Στη Νέα Κρήνη, εκεί που η στεριά βρέχεται από τον Θερμαϊκό και το δροσερό αεράκι φέρνει την αλμύρα σε όποιον καθίσει κοντά στη θάλασσα, θα βρείτε την ψαροταβέρνα “Ο Βράχος”, ένα εστιατόριο από αυτά που έχουν γράψει – και συνεχίζουν να γράφουν – ιστορία στην περιοχή.
Βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, στο νούμερο 2 της οδού Μικράς Ασίας - λες κι ο δρόμος το περίμενε να ανοίξει εκεί - και είναι ένας προορισμός, εδώ και δεκαετίες, αγαπημένος των Θεσσαλονικέων που ξέρουν από καλό ψάρι, ένας χώρος που τιμά την παράδοση, την ποιότητα και τις αυθεντικές ελληνικές θαλασσινές νοστιμιές.
Το σημείο όπου βρίσκεται “Ο Βράχος”, προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα με τρεις διαδοχικές βεράντες που, κυριολεκτικά, ακουμπούν στη θάλασσα. Το σκηνικό, με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, είναι ο απόλυτος καμβάς για να απολαύσει κανείς τον καφέ, το ούζο ή το γεύμα του, ατενίζοντας τη θάλασσα.
Αυτή η μοναδική τοποθεσία καθιστά τον «Βράχο» έναν από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ο χώρος δε, που ανακαινίστηκε τον περασμένο χειμώνα, θα σας μαγέψει με την αισθητική του.
Η επιτυχία του «Βράχου» βασίζεται στην οικογενειακή παράδοση και τη σταθερή ποιότητα που κρατείται ψηλά για χρόνια. Εδώ, ο επισκέπτης νιώθει αμέσως ότι είναι μέρος μιας ζεστής συντροφιάς, όπου τα πρόσωπα και η εξυπηρέτηση θυμίζουν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια δίνοντας την αίσθηση ότι γευματίζει κανείς σε σπίτι αγαπημένων φίλων.
Άλλωστε, αυτή είναι η ιστορία του. Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας, Παναγιώτης Χριστοδούλου, ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού.
Τη σκυτάλη πήρε, χρόνια μετά, ο γιος του Φραγκίσκος και στη συνέχεια, μέσα στη δεκαετία του ‘80 ο εγγονός του, Παναγιώτης, για να φτάσει σήμερα η 90 και πλέον ετών αυτή επιχείρηση, στα χέρια τη δισέγγονης του αρχικού κατόχου, Βενετίας Χριστοδούλου, που ουσιαστικά μεγάλωσε εδώ από τα παιδικά της χρόνια.
Εδώ και 14 χρόνια, ως η τέταρτη πλέον συνεχόμενη γενιά, εξακολουθεί να διατηρεί το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα, σε έναν χώρο που νιώθει “σπίτι” της.
Το μενού στον «Βράχο», φέρει το άρωμα της θάλασσας και τις γεύσεις της Μικράς Ασίας και υπόσχεται φρεσκάδα και νοστιμιά. Το “δυνατό χαρτί” του, είναι πάντα τα ολόφρεσκα ψάρια, ψημένα στα κάρβουνα, όπως αρμόζει σε μία πατροπαράδοτη ψαροταβέρνα.
Αλιεύματα από τα νερά του Αγίου Όρους, της Καβάλας και της Λήμνου, περνούν καθημερινά από τα τραπέζια των πελατών, μαζί με πλήθος νόστιμων ψαρομεζέδων, ιδανικών για ένα ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί. Γεύσεις που προετοιμάζονται και σερβίρονται απλές, καθαρές, με λίγα και καλά συνοδευτικά, που δεν είναι άλλα από σαλάτες, χειροποίητες αλοιφές και λαχταριστά ορεκτικά.
Ξεχωρίζουν το παραδοσιακό σμυρναίικο μυδοπίλαφο, οι γαρίδες Θερμαϊκού και ο χειροποίητος ταραμάς, τα μύδια - αχνιστά ή σαγανάκι - που μαγειρεύονται με συνταγές της προγιαγιάς από τη Σμύρνη, ενώ στα μεζεκλίκια θα έχετε την τιμή να απολαύσετε ένα πιάτο φίνο, που σπανίζει στην πόλη: σπιτικούς κολοκυθανθούς με ρύζι και κουκουνάρι, που μαγειρεύονται με μαεστρία ολόφρεσκοι, όπως και τα επίσης σπιτικά ντολμαδάκια, που θα θυμάστε για καιρό.
Κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με αγάπη και σεβασμό στην πρώτη ύλη, συνθέτοντας ένα χορταστικό γευστικό ταξίδι, που μπορείτε να απολαύσετε με το βλέμμα μονίμως στη θάλασσα.
Στην κάβα, που αλλάζει κι ενημερώνεται διαρκώς, κρασιά αποκλειστικά ελληνικών Κτημάτων, επιλεγμένα τσίπουρα και ούζα, ολοκληρώνουν το σκηνικό με τον πιο ταιριαστό τρόπο.
Και για το “ευχαριστούμε”, στο τέλος, χειροποίητος κορμός πραλίνας με παγωτό βανίλια, κερασμένος σε κάθε αποχαιρετισμό. Εάν πάλι προτιμάτε ένα λαχταριστό χειροποίητο Αρμενοβίλ, μπορείτε να το επιλέξετε από τον κατάλογο και να κλείσετε το γεύμα σας με μία γεύση ανεπανάληπτη!
Εδώ κι 93 χρόνια, ο «Βράχος» είναι πλέον ένα ορόσημο στη Νέα Κρήνη και την ψαροφαγία της Θεσσαλονίκης εν γένει. Αντιπροσωπεύει, άλλωστε, τη Θεσσαλονίκη που αγαπάμε: ιστορική, φιλόξενη και πάντα με τη γεύση της θάλασσας σε κάθε τραπέζι!
Tip 1: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από 14:00 έως 23:00, τις Κυριακές από 13:00 έως 20:00 και μένει κλειστό τις Τρίτες.
Tip 2: Ρωτήστε για το ψάρι ημέρας και το ευγενικό προσωπικό του, θα σας δείξει τις πάντα φρέσκες επιλογές σας.
Tip 3: Ειδικά για τις ώρες αιχμής, συνιστούμε να κάνετε πρώτα κράτηση.
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2. Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447991
Μπουκιές με ιστορία, γεύση και συναίσθημα
… Και οι λόγοι που θα σας κάνουν να θέλετε να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά
Tην Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στο εστιατόριο Ambrosia η πιο spooky βραδιά του χρόνου
Εκεί όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα