Πάνω από 200 επιχειρήσεις απομάκρυνσης αλλοδαπών και επιστροφής στις πατρίδες τους σε μια δεκαετία

Η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη - Το 66% των αναγκαστικά επιστρεφόμενων και το 50% των οικειοθελώς επιστρεφόμενων ήταν πολίτες Αλβανίας

- Newsroom

Πάνω από 200 ήταν οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών της Ομάδας Επιστροφών της Αρχής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση «Επιστροφές Αλλοδαπών» του Συνηγόρου του Πολίτη, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης αναγκαστικών επιστροφών, αρμοδιότητα που ανέλαβε η Ανεξάρτητη Αρχή το 2014.

Ειδικότερα η έκθεση αποτυπώνει τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών επιστροφής αλλοδαπών, μέσα από παρεμβάσεις, αυτοψίες και ελέγχους που πραγματοποίησε η Ομάδα Επιστροφών της Αρχής καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Κατά την τελευταία δεκαετία, παρακολουθήθηκαν πάνω από 100 αεροπορικές επιστροφές, 35 χερσαίες επιχειρήσεις, 76 ακτοπλοϊκές επιστροφές στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και περισσότερες από 65 επιθεωρήσεις σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης και αστυνομικές δομές.

Το 2024, η Ομάδα της Αρχής συμμετείχε σε όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις και δειγματοληπτικά σε χερσαίες, ενώ για πρώτη φορά παρακολούθησε και μεμονωμένες επιστροφές με εμπορικές πτήσεις.

Σοβαρές Ελλείψεις σε Υποδομές και Υπηρεσίες

Η έκθεση εντοπίζει διαχρονικές ελλείψεις τόσο σε υποδομές όσο και σε κρίσιμες υπηρεσίες:

  • Κακές συνθήκες κράτησης σε ΠΡΟΚΕΚΑ και Αστυνομικά Τμήματα.
  • Ακατάλληλα οχήματα για χερσαίες μεταγωγές.
  • Έλλειψη επαρκούς διερμηνείας και πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας απομάκρυνσης.

Μικρή Μείωση των αναγκαστικών επιστροφών 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2024:

  • Οι αναγκαστικές επιστροφές μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2023.
  • Οι εθελούσιες επιστροφές μειώθηκαν κατά 12%.
  • Οι οικειοθελείς επιστροφές αυξήθηκαν κατά 28%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 66% των αναγκαστικά επιστρεφόμενων και το 50% των οικειοθελώς επιστρεφόμενων ήταν πολίτες Αλβανίας, ενώ το 80% όσων επέστρεψαν μέσω του προγράμματος του ΔΟΜ ήταν πολίτες Γεωργίας.

Παράλληλα παρατηρείται πτωτική τάση στον αριθμό κρατουμένων σε ΠΡΟΚΕΚΑ και Αστυνομικά Τμήματα, ωστόσο ο συνολικός αριθμός παραμένει υψηλός. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κράτηση υπερβαίνει το εξάμηνο, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική απομάκρυνσης.

Loader