- Newsroom
Στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους εισέρχονται οι 73.941 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων και άλλοι 14.696 των Επαγγελματικών, που μετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
H υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνει ηλεκτρονικά, με την προθεσμία να ξεκινάει πιθανότατα στις 7 Ιουλίου και να λήγει στις 17 Ιουλίου. Οσοι ξεπέρασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) κάποιας σχολής του επιστημονικού πεδίου τους, μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για κάποιο ΑΕΙ. Η ανακοίνωση, χθες, και των βαθμών των ειδικών μαθημάτων «κλείνει» τις εκκρεμότητες για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν σε κάποιο από αυτά. Οι υποψήφιοι που δεν συγκέντρωσαν τουλάχιστον την ΕΒΕ μπορούν να επιλέξουν το παράλληλο μηχανογραφικό για κάποιο δημόσιο ΙΕΚ.
Οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι δίνουν εικόνα για τη γενική τάση των φετινών βάσεων εισαγωγής. Βέβαια, όπως τονίζει στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, «οι βάσεις επηρεάζονται και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Αν μια χρονιά γίνει μόδα ένα επιστημονικό αντικείμενο και αυξηθεί πολύ ο αριθμός των υποψηφίων που δηλώνουν αυτές τις σχολές, μπορεί να δούμε εκρηκτική αύξηση των βάσεων, ενώ, αντίθετα, αν οι υποψήφιοι γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις σχολές, μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων».
Επίσης, όπως παρατηρεί ο ίδιος, «κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ που είναι κοινά, δηλώνονται δηλαδή από υποψηφίους περισσότερων επιστημονικών πεδίων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των υποψηφίων κάθε πεδίου που δήλωσαν αυτές τις σχολές, οπότε οι βάσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι εκπλήξεις που δημιουργούνται είναι πολλές. Τα κοινά τμήματα είναι πλέον 181 σε σύνολο 456 τμημάτων, ποσοστό 39,69%».
Οι τάσεις
Με αυτά τα δεδομένα, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτουν οι εξής εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων:
Δεν παίζουν ρόλο μόνο οι βαθμολογίες. «Αν μια χρονιά γίνει μόδα ένα αντικείμενο, μπορεί να δούμε εκρηκτική αύξηση», λέει ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός-αναλυτής.
• 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών): Οι επιδόσεις ήταν καλύτερες μόνο στην Ιστορία. Είχαμε περισσότερα άριστα γραπτά, λιγότερα κάτω από τη βάση, σε σύγκριση με το 2024. Στα υπόλοιπα μαθήματα είχαμε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν με βαθμό μικρότερο του 10. Αυτό δείχνει πτώση των βάσεων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα. Η πτώση θα κυμανθεί από 75 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές έως 300 με 400 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 8,98 (από 9,1 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 13,46 (13,64 πέρυσι).
• 2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών): Στη Φυσική τα φετινά θέματα δεν είχαν την περυσινή δυσκολία και αυτό φάνηκε στις επιδόσεις των υποψηφίων. Ο αριθμός όσων βαθμολογήθηκαν κάτω από το 10 από το 54,89% μειώθηκε στο 45,94%. Πρόκειται για διαφορά 8,95%, που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στα Μαθηματικά υπήρξε αύξηση του αριθμού των αριστούχων κατά 5,23%.
Στον αντίποδα υπήρξε ελαφρά μείωση του αριθμού των αριστούχων στη Χημεία και στη Γλώσσα, που θα ψαλιδίσουν λίγο την αναμενόμενη άνοδο των βάσεων στο πεδίο. Ετσι η αύξηση των βάσεων θα κυμανθεί από 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές μέχρι 500 μόρια στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. «Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στα Τμήματα Μηχανικών που απέκτησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των υπόλοιπων μηχανικών. Πρόκειται για τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για σπουδές σε αυτές τις σχολές· αναμένουμε πολύ μεγάλη αύξηση των βάσεών τους. Πέρυσι που ξεκίνησε η διαδικασία η μέση αύξηση στη βάση αυτών των σχολών ήταν πάνω από 1.000 μόρια», λέει ο κ. Στρατηγάκης.
• 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής): Και σε αυτό το πεδίο εντυπωσιάζει η μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική. Από 63,01% σε 54,48%. Αντίθετα υπήρξε μείωση των άριστων γραπτών στη Γλώσσα, στη Βιολογία και στη Χημεία. Ενδεικτικά, στη Βιολογία –μάθημα αυξημένης βαρύτητας– μειώθηκαν τα γραπτά πάνω από 18 (19,47% έναντι 22,34% το 2024), και αυτό θα επηρεάσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών (πέρυσι η χαμηλότερη ήταν στις 17.975 μονάδες στο Δημοκρίτειο). Συνολικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση των βάσεων στις σχολές του πεδίου από 50 έως 350 μόρια. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο πεδίο διαμορφώνεται στο 9,58 (από 9,57 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 14,38 (14,35 πέρυσι).
Οι υποψήφιοι που δεν συγκέντρωσαν τουλάχιστον την ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορούν να επιλέξουν το παράλληλο μηχανογραφικό για κάποιο δημόσιο ΙΕΚ
• 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Τη μεγάλη διαφορά στο πεδίο κάνει η Οικονομία, όπου το 29,33% των υποψηφίων αρίστευσε στο μάθημα, κάνοντας δυσκολότερη την κατάταξη στη βαθμολογική κλίμακα των άριστων και των πολύ καλών υποψηφίων. Οι βαθμολογικές επιδόσεις στο πεδίο δείχνουν και εδώ άνοδο των βάσεων στις σχολές Οικονομίας και αυξομειώσεις σε εκείνες της Πληροφορικής. Η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώνεται στο 8,43 (από 8,34 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 12,65 (12,52 πέρυσι).
Θα διατεθούν 71.700 θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Βέβαια, λόγω της ΕΒΕ δεν θα καλυφθούν όλες οι θέσεις. Πέρυσι έμειναν 10.120 θέσεις κενές. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.
Πηγή: kathimerini.gr