«Πανάκριβο το πιτόγυρο, δεν δίνω 5 ευρώ» - Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για τις τιμές του αγαπημένου street food (βίντεο)

Γκάλοπ του emakedonia.gr για τις νέες αυξήσεις στα σάντουιτς

Το πιτόγυρο, που για χρόνια θεωρούνταν η πιο προσιτή επιλογή γρήγορου φαγητού, σήμερα τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας και έχει μπει για τα καλά στο «καλάθι της ακρίβειας». Οι τιμές που κάποτε ξεκινούσαν από 2,50 ευρώ, πλέον σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τα 5 ευρώ.

Οι φωνές των πολιτών και οι θέσεις των επαγγελματιών δείχνουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το πιτόγυρο εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο street food της Θεσσαλονίκης, όμως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το γενικότερο κύμα ακρίβειας το έχουν μετατρέψει σε ακόμη ένα σύμβολο των οικονομικών πιέσεων που βιώνει η κοινωνία.

«Θυμάμαι εποχές που έκανε 2,50 ευρώ»

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί. Το έχω πετύχει μέχρι και 3,50 ευρώ και πλέον κάτω από 4,70 δεν το έχω βρει», δήλωσε μία 22χρονη φοιτήτρια.

«Πολύ ακριβό. Θυμάμαι εποχές που έκανε 2,90, αλλά πάνε πολλά φεγγάρια από τότε», ανέφερε ένας άλλος νεαρός καταναλωτής, ενώ μία κυρία συμπλήρωσε: «Έχει ανέβει, 5,20 πήγε. Θυμάμαι εποχές που έκανε 2,50 ευρώ και τώρα βάζουν και λιγότερη ποσότητα».

Η ακρίβεια, όπως λένε οι πολίτες, δεν περιορίζεται στο πιτόγυρο αλλά έχει πλήξει συνολικά την αγορά τροφίμων. «Δεν είναι μόνο το πιτόγυρο, τα πάντα έχουν γίνει πολύ ακριβά. Κρέας που το έπαιρνε 8 και 10 ευρώ έχει πάει στα 17 ευρώ», είπε ένας μεσήλικας.

Μία νεαρή πρόσθεσε: «Πλέον έχουν ακριβύνει όλα. Αν τύχει να θέλω να φάω κάτι και να μην έχω αρκετά χρήματα εκείνη τη στιγμή, σίγουρα θα φάω ένα κομμάτι πίτσα».

Άλλη σχολίασε: «Πανάκριβο, δεν γίνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω πιτόγυρο με 5 ευρώ, που δεν χορταίνουν κιόλας»

Η αύξηση στις τιμές γίνεται ακόμη πιο αισθητή στους συνταξιούχους. «Το λιμπίζομαι αλλά η ριμάδα σύνταξη δεν φτάνει», είπε ένας ηλικιωμένος, ενώ σχολίασε πως και τα καταστήματα δυσκολεύονται: «Να πούμε όμως και για τα μαγαζιά που πληρώνουν 4.000 και 5.000 ευρώ ενοίκια».

Οι φοιτητές στην πρώτη γραμμή της ακρίβειας

Για τους φοιτητές, το πιτόγυρο αποτελούσε πάντα μια οικονομική και χορταστική λύση. Σήμερα όμως η εικόνα είναι διαφορετική. «Στην Καβάλα είναι πιο χαμηλές οι τιμές, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν αξίζει να δώσεις λεφτά να φας γύρο. Ειδικά σε κάποιες περιοχές στην Αθήνα δεν είναι τόσο χορταστικό», δήλωσε φοιτητής πληροφορικής.

«Όλα έχουν ξεφύγει, αλλά θέλοντας και μη πρέπει να φάμε», παραδέχτηκε ένας φοιτητής Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Συγκρατημένα ανήσυχη εμφανίστηκε και μια οικογένεια από την Κύπρο: «Πριν δύο χρόνια που ήρθαμε στην Ελλάδα έχει μεγάλη διαφορά η τιμή. Μας αγχώνει γενικά η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα για την κόρη μας που είναι φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, γιατί το μπάτζετ είναι περιορισμένο».

«Εδώ τουλάχιστον υπάρχει ποιότητα»

Παρά τις αυξήσεις, κάποιοι καταναλωτές προσπαθούν να δουν την κατάσταση με θετική ματιά. «Υπερβολική τιμή, αν σκεφτείς ότι είμαστε στην Ελλάδα, αλλά δεν μου κάνει εντύπωση γιατί όλες οι τιμές εξελίσσονται με ταχύτητα φωτός. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει τουλάχιστον ποιότητα το κρέας», ανέφερε ένας νέος.

Άλλος σημείωσε: «Εμένα μου αρέσει κι έτσι, και σε αυτήν την τιμή. Άμα ήταν ακόμη πιο οικονομικό, θα έπαιρνα σίγουρα περισσότερο».

androylakis-ghia-proschorisi-loverdoy-sti-nd-itan-meghali-ekpliksi-perimena-oti-tha-paei-sto-m-l-kke-1.png?v=0

Οι επιχειρηματίες απαντούν: «Στη Θεσσαλονίκη παραμένει φθηνό»

Την εικόνα από την πλευρά των επαγγελματιών μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. «Το πιτόγυρο ήταν, είναι και θα είναι πάντα φθηνό στη Θεσσαλονίκη. Με ένα σάντουιτς χορταίνεις εδώ στην πόλη μας, ενώ σε άλλες πόλεις και στην Αθήνα χρειάζεσαι δύο για να χορτάσεις. Πάντα είναι ένα ημερήσιο γεύμα», υπογράμμισε.

Παρά τις αυξήσεις, όπως εξηγεί, οι τιμές κρατήθηκαν όσο γίνεται χαμηλά. «Οι αυξήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνάνε το 42% σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Στην ενέργεια μόνο υπάρχει μια αύξηση πάνω από 30%, που επηρεάζει άμεσα τα ψητοπωλεία, καθώς δουλεύουν με φυσικό αέριο και ρεύμα. Το κρέας έχει αυξηθεί γύρω στο 30% και από εκεί και πέρα έχουν αυξηθεί το λάδι, οι αλοιφές και άλλες πρώτες ύλες».

Όπως επισημαίνει, τα ψητοπωλεία και τα σάντουιτσαδικα δεν είδαν μεγάλη πτώση τζίρου σε αντίθεση με τα εστιατόρια, όπου υπήρξε μείωση 7,6% το πρώτο τρίμηνο του 2025 και 5,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το 2024. «Υπήρχαν τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και υποχρέωση για ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ό,τι αύξηση υπάρχει πρέπει να μετακυλίεται στο προϊόν για να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση», κατέληξε ο κ. Επιτροπίδης.

Loader