Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Πώς θα κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι
Κομβικής σημασίας, για εκπαιδευτικούς και γονείς, η μείωση της ύλης, η αλλαγή των βιβλίων και τα μικρότερα τμήματα
Βαρύτητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Παιδείας, με τη Σοφία Ζαχαράκη να αναδεικνύει, σε πρόσφατες δηλώσεις της, τη σημασία της καλλιέργειας γνώσεων και δεξιοτήτων από τα πρώτα στάδια της μάθησης, σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων και την ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Βασικός στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ζητούμενο, με γονείς, δασκάλους και καθηγητές που μιλούν στη «ΜτΚ» να επισημαίνουν τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης, προκειμένου τα παιδιά του μέλλοντος να έχουν περισσότερα εφόδια, να είναι πληρέστερα καταρτισμένα και η εκπαίδευσή τους να είναι πολυεπίπεδη.
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου μπαίνει και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τη λειτουργία Τμημάτων Ένταξης και Πρώιμης Παρέμβασης, την προσθήκη τομέων σε ΕΝΕΕΓΥΛ και την εξειδίκευση εργαστηρίων σε ΕΕΕΕΚ. Σκοπός αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι η εγγυημένη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά σε πλήρη ανασχεδιασμό και ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Άξια αναφοράς είναι και η πολύ πρόσφατη παρέμβαση που αφορά πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς 10.000 μαθητών Ειδικών Σχολείων, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών σχολικών λεωφορείων, η εγκατάσταση υποδομής φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και η σύναψη συμβάσεων με πιστοποιημένους οδηγούς.
Το περιεχόμενο των βιβλίων, η έκταση της διδακτέας ύλης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των σχολείων, αποτελούν τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, σύμφωνα με όσα παραθέτουν στη «ΜτΚ».
Κενά και αυξημένη ύλη
Δάσκαλος με πολυετή θητεία διδασκαλίας σε δημοτικό ολιγοθέσιο σχολείο τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «στερούμαστε πολλές ειδικότητες και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το Τμήμα Ένταξης το οποίο δεν υπάρχει, για να στηρίξει τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, δυστυχώς, δεν στελεχώνονται όλα τα σχολεία από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό κάτι που πλέον έχει αποδειχτεί πως είναι απαραίτητο».
Δεν παραλείπει να αναφέρει πως στο σχολείο όπου διδάσκει υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες που έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να ανακτηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών, ωστόσο «ο παρεχόμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός υπολείπεται». Ζήτημα υπάρχει και με τις ξένες γλώσσες όπου «στη δεύτερη ξένη γλώσσα, δυστυχώς, δεν έχουμε κάθε χρόνο εκπαιδευτικό». Συμπληρώνει πως και σε άλλα μαθήματα, τα κενά καλύπτονται μετά τα Χριστούγεννα. «Φέτος, για παράδειγμα, δεν είχαμε δασκάλους για τα εικαστικά και τη θεατρική αγωγή, με αποτέλεσμα να μη γίνουν». Όσον αφορά την ύλη τονίζει πως «έχει δυσκολέψει πάρα πολύ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε τάξης έχει ανέβει επίπεδο, με αποτέλεσμα οι μαθητές μας να δυσκολεύονται πάρα πολύ να κατακτήσουν τη διδασκόμενη ύλη». Τα βιβλία πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να είναι πιο κατανοητά υπογραμμίζει, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού.
Ανάγκη για μικρότερα τμήματα
Στη δύσκολη διαχείριση των μαθητών/τριων, όταν τα τμήματα είναι πολυπληθή (με 25 παιδιά), επικεντρώνεται ο Νίκος Αβραμίδης, καθηγητής στο ΓΕΛ Χαλάστρας, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. «Η προσχολική αγωγή είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο, την εκπαίδευση και τη γνώση. Όταν ο δάσκαλος δεν έχει χρόνο να αφιερώσει στο κάθε παιδί ξεχωριστά, δεν δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που μπορεί να έχει ο κάθε μαθητής», σημειώνει και θέτει ως ζήτημα και τον αριθμό των τμημάτων. «Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία, για να καλύψουν το ωράριό τους. Αυτό όμως, πέραν των επιπτώσεων που έχει στη ζωή των δασκάλων, επηρέαζε και τη σχέση που αναπτύσσουν με τα παιδιά, γιατί δεν υπάρχει χρόνος να αναπτυχθούν οι απαραίτητοι δεσμοί και να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες που να έχουν συνέχεια και διάρκεια». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τη σχολική χρονιά που πέρασε, καταγράφηκαν πανελλαδικά 1.000 κενά δασκάλων. «Όταν ένας αναπληρωτής διορίζεται τον Μάρτιο, δύσκολα θα αποδεχθεί τη θέση, και αυτό γιατί θα έχει ήδη βρει δουλειά, προκειμένου να μπορεί να βιοποριστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος των αναπληρωτών ήταν να καλύπτουν έκτακτες και όχι πάγιες ανάγκες. Φτάσαμε σε σημείο, τα κενά της παράλληλης στήριξης να καλύπτονται τον Φεβρουάριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους δάσκαλο παράλληλης στήριξης», λέει ο κ. Αβραμίδης.
Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει και ο Σταύρος Τριλυράκης πρόεδρος, μέχρι πρότινος, της Ομοσπονδίας Ενώσεων γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας.
Μεταφορές και υποδομές
Όσον αφορά τα Ειδικά Σχολεία, ο κ. Αβραμίδης επισημαίνει και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών όπου «είτε δεν γίνονται εγκαίρως οι διαγωνισμοί ή, τις περισσότερες φορές, οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν τα δρομολόγια στη συνέχεια τα αφήνουν, διότι δεν τους συμφέρουν. Αποτέλεσμα, όμως, αυτού είναι ορισμένα παιδιά, να μην πηγαίνουν στο σχολείο, κάτι που φυσικά τραβάει πίσω το σύνολο της προόδου τους». Από την πλευρά του ο κ. Τριλυράκης συμπληρώνει και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μετακίνηση μαθητών, ιδίως της δυτικής Θεσσαλονίκη, όπου το μάθημα της κολύμβησης παρακολουθήθηκε (την προηγούμενη χρονιά) από μόλις 500 από τα 5.000 παιδιά.
Το κτιριακό παραμένει «ανοιχτή πληγή», καθώς υπάρχουν σχολεία που εξακολουθούν να στεγάζονται σε πρώην καταστήματα και, υπολείπονται πιστοποιητικών πυρασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης. «Ιδίως ο Εύοσμος και η Καλαμαριά, που είναι ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές, έχουν μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα το 10ο Καλαμαριάς δεν χτίστηκε ποτέ. Το ’90, όμως, είχαμε πέντε λύκεια στην Καλαμαριά και πλέον η ανάγκη είναι για δέκα, νέα σχολεία», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης.
Σημειώνεται, βέβαια, ότι έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά παρεμβάσεις σε 426 σχολικές μονάδες (εκ των οποίων οι 78 βρίσκονται στην Κ. Μακεδονία), σε 245 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Όσον αφορά τα Ειδικά Σχολεία, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Ειδικού Σχολείου για παιδιά με αναπηρία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, σε περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού, με τον πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και τη συνάντησή του με τους δημάρχους της δυτικής πλευράς, ότι «θα δώσουμε μία συνολική λύση για τα Ειδικά Σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη».
Στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες για την ανέγερση του 4ου Λυκείου και του 7ου Γυμνασίου. Συνολικά έξι νέα σχολεία θα κατασκευαστούν στον Δήμο Παύλου Μελά, εκ των οποίων τα τέσσερα άρχισαν ήδη να κατασκευάζονται, και τα δυο από το ΕΣΠΑ πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2025. Νέο σχολικό συγκρότημα αρχίζει να κατασκευάζεται και στον Δήμο Λαγκαδά, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ανακοινωθεί από τον δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη, η κατασκευή δέκα σχολικών κτιρίων εκ των οποίων τα δύο δρομολογήθηκαν επί προηγούμενης διοίκησης, ενώ για τα άλλα οκτώ είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και χορηγιών.
Νέα βιβλία ζητούν εκπαιδευτικοί
Όσον αφορά το περιεχόμενο της ύλης, ο κ. Αβραμίδης επισημαίνει ότι «συμπιέζεται, αντί να απλώνεται, μεταξύ των τάξεων. Ο κονστρουκτιβισμός στην εκπαίδευση είναι καταστροφικός και στις φυσικές επιστήμες δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά να προσδιορίζουν για παράδειγμα τα μαθηματικά στο περίπου. Πρέπει να φτιαχτούν καινούρια βιβλία που πραγματικά θα δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και, ταυτόχρονα, να έχουν επιστημονικότητα.
Έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης, ο οποίος, όμως, δεν είναι αποδοτικός». Μάλιστα, αναφερόμενος στις χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στις εξετάσεις Pisa λέει, «αυτό το γνωρίζουμε και χωρίς τις εξετάσεις. Πρώτα, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία και μετά να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και η ίδια λογική ισχύει και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών». Εκπαιδευτικοί ζητούν, σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, σύγχρονα βιβλία, «βασισμένα στην παιδαγωγική προσέγγιση, προκειμένου το σχολείο να ξαναβρεί την επιστημονικότητά του». Επιπλέον, απαραίτητη είναι και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, προκειμένου, όπως λέει, να μπορούν να γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα. «Θέμα που έπεσε φέτος στις εξετάσεις εγώ είχα τη δυνατότητα και το έκανα εργαστηριακά στο σχολείο μου, όμως, σε άλλα σχολεία οι μαθητές είτε το έκαναν ιντερνετικά είτε δεν το έκαναν καθόλου», μεταφέρει.
Ίδιο περιεχόμενο, δυσκολότερα θέματα
Ο Νίκος Αβραμίδης, καθηγητής στο ΓΕΛ Χαλάστρας, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η ύλη είναι πολύ μεγάλη. Ένα παιδί που γράφει 8 στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στα Αρχαία είναι ένα παιδί που πραγματικά αξίζει πάνω από 15. Το βιβλίο της Βιολογίας, για παράδειγμα, είναι το ίδιο από το 1997. Τις περιόδους των Πανελληνίων τις έχω χωρίσει σε τρεις φάσεις: από το ’97 μέχρι και το 2006, όπου τα θέματα ήταν πάρα πολύ εύκολα, από το 2006 μέχρι το 2016, όπου υπάρχει αυξημένη δυσκολία με βατά, όμως, σημεία και από το ’16 και μετά, τα θέματα έχουν τόσο κριτική προσέγγιση η οποία, όμως, δεν διδάσκεται και το παιδί δεν εξασκείται σε αυτό». Μεταφέρει, μάλιστα, ότι «καθηγητής του Βιολογικού, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου στο οποίο συνεργαστήκαμε, μου επεσήμανε ότι τα παιδιά που εισάγονται από την Γ’ Λυκείου στο πανεπιστήμιο ξέρουν μοριακή βιολογία και δεν ξέρουν βιολογία. Αυτό κάτι δείχνει».
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 6/7/2025.
Πώς θα κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι
Χωρίς κινδύνους η εκκένωση του Πανεπιστημίου
Τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων – Εξαιρέσεις για εργαζόμενους, γονείς και ΑμεΑ – Τι αλλάζει για στέγαση, μηχανογραφικά και πανελλαδικές
Έξι πρακτικά βήματα και στρατηγικές συμβουλές από το ΕΚΠΑ για τους υποψήφιους που ετοιμάζονται να υποβάλουν τις τελικές τους επιλογές