Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σχολικά κυλικεία με το νέο καθεστώς φορολογίας
Τι αναφέρει η πρόεδρος της ΠΟΚΔΙΣ Μυρσίνη Μαστραντωνά
Ο Βασίλης Φλωρίδης έχει στενούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του
Ένας γνώριμος στα δικαστικά πράγματα, και όχι μόνον, της Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ των τριών υποψηφίων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον σημερινό αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Βασίλη Φλωρίδη ο οποίος μαζί με τους Κώστα Τζαβέλλα και Μαρία Γκανέ αναδείχθηκαν στην πρώτη τριάδα προτίμησης για την κάλυψη της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Πέμπτη από τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φλωρίδης έλαβε 17 ψήφους, ο Τζαβέλας 14 και η Γκανέ 12.
Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Διάσκεψης των Προέδρων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς την τελική επιλογή θα κάνει το υπουργικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.
Ο Βασίλης Φλωρίδης έχει στενούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του. Σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ και μεγάλο μέρος της έως τώρα σταδιοδρομίας του το πέρασε στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης όπου για πολλά χρόνια υπήρξε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων χειρίστηκε μερικές πολύ σοβαρές υποθέσεις.
Μία απ' αυτές ήταν και το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης επί ημερών Παπαγεωργόπουλου το οποίο είχε επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά.
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας αυτής της υπόθεσης είχα την τύχη να τον γνωρίσω και εκτίμησα πάρα πολύ τη στάση του η οποία βοήθησε τα μέγιστα για τη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Πρόκειται για έναν δικαστικό λειτουργό ασυμβίβαστο, έντιμο, ανεξάρτητο και τολμηρό. Υπενθυμίζεται ότι ήταν εκείνος που το 2006 με δική του παραγγελία στην αστυνομία ζήτησε να συλληφθούν οι πρωταίτιοι των σοβαρών επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η παρέμβασή του εκείνη είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς υπήρχε το ταμπού του πανεπιστημιακού ασύλου, με τον ίδιο να αντιπαραθέτει τη νομική του άποψη ότι “το άσυλο προστατεύει μόνο τη διδασκαλία και όχι το έγκλημα”. Ένα χρόνο πριν, το 2005, είχε διατελέσει αθλητικός εισαγγελέας και είχε εισηγηθεί το νόμο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, γνωστό και ως ιδιώνυμο.
Αργότερα, το 2009, ως εισαγγελέας Κομοτηνής είχε ασχοληθεί με την υπόθεση Βατοπεδίου και είχε ζητήσει την καταδίκη της προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης Μαρίας Ψάλτη καθώς και του ηγουμένου της Μονής, Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου για τις διεκδικήσεις του Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα. Και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών.
Το 2011, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Φλωρίδης ανέλαβε πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου των Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Ωστόσο, έπειτα από λίγο καιρό παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε ότι η Αρχή δεν ήταν επαρκώς στελεχωμένη ώστε να μπορεί να εκπληρώσει με επάρκεια το έργο της.
Τέλος, το 2016 ανέσυρε από το αρχείο όπου την είχαν θέσει οι εισαγγελείς, την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του κτηνοτρόφου Δ. Γραικού, ο οποίος είχε θαφτεί από τον δολοφόνο του μαζί με το αυτοκίνητό του και παρέμενε θαμμένος επί τρία χρόνια. Οι εισαγγελείς την είχαν θέσει στο αρχείο πιστεύοντας ότι το θύμα είχε φύγει στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον Φλωρίδη η υπόθεση εκείνη ήταν η δυσκολότερη που είχε αντιμετωπίσει στην έως τώρα εισαγγελική διαδρομή του.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του (στο Πρώτο Θέμα) είχε μιλήσει γι' αυτήν: “Αυτή η υπόθεση ήταν στο αρχείο επί δύο χρόνια. Σε μένα ήρθε μετά από αίτημα των συγγενών του θανόντα. Μελέτησα τη δικογραφία, έψαξα ξανά, κάλεσα μάρτυρες, μίλησα με την αστυνομία επί τρεις μήνες περίπου και κατέληξα ότι αυτός ήταν θαμμένος με το αυτοκίνητό του. Θυμάμαι ότι είχα φωνάξει την κόρη του θανόντα και τη ρώτησα αν της τηλεφώνησε ο πατέρας της. Και μου είπε όχι. Ξέρω ότι δεν υπάρχει πατέρας που δεν θα πάρει τηλέφωνο την κόρη του, αποκλείεται. Τότε πείστηκα -και με τα στοιχεία- ότι ήταν θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητό του. Γιατί αν είχε βρεθεί το αυτοκίνητο, θα λέγαμε ότι κάπου εκεί είναι και το θύμα. Βοήθησε πάρα πολύ και η αστυνομία”.
Παρότι δικαστής καριέρας, ο Φλωρίδης ξεφεύγει θα έλεγε κανείς από τη συνήθη εσωστρεφή εισαγγελική νόρμα. Συχνά πυκνά δεν διστάζει να διατυπώνει τις απόψεις του, ακόμη και για ζητήματα τα οποία δεν άπτονται στενά του αντικειμένου του, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το πανεπιστημιακό άσυλο κ.ο.κ. Για αρκετά χρόνια αρθρογραφούσε στον Τύπο, ενώ έδινε και κάποιες συνεντεύξεις.
Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του ως δικηγόρος στο Κιλκίς, τόπο καταγωγής του, όπου είχαν ανοίξει με τον αδελφό του, νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, δικηγορικό γραφείο. Όμως, το όνειρό του ήταν να γίνει εισαγγελέας. “Η αλήθεια είναι ότι είχα καημό από παλιά να γίνω εισαγγελέας. Θυμάμαι ότι από μικρός, σε εκθέσεις με θέμα «τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;», έγραφα ότι ήθελα να γίνω ανακριτής. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δουλειά. Οταν διορίστηκα ήμουν ο νεότερος εισαγγελέας στην Ελλάδα. Μόλις 28, τότε ήταν το όριο. Και διορίστηκα απευθείας, δεν το συζήτησα καθόλου με τον εαυτό μου. Είχαμε ένα καλό γραφείο δικηγορικό στο Κιλκίς με τον αδελφό μου, και βγάζαμε και λεφτά, αλλά ήμουν ταγμένος σε αυτό, να γίνω εισαγγελέας”.
Τι αναφέρει η πρόεδρος της ΠΟΚΔΙΣ Μυρσίνη Μαστραντωνά
Επιχειρούν 18 οχήματα με 30 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ, ενώ 2 ελικόπτερα πραγματοποιούνται ρίψεις.
Πρόκειται για δύο άνδρες, έναν 80χρονο και έναν 85χρονο
Το τροχαίο έγινε στο ύψος της Α' πλαζ Βούλα