Ο Ιταλός: Άρωμα κρασιού και ιταλικής σπιτικής μαγειρικής, λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη

“Σύζευξη” των συνταγών της μαμάς και της γιαγιάς... και της παραγωγής του οικογενειακού οινοποιείου

Λίγο πριν την Περαία, στο 20ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, εκεί όπου κάποτε ήταν ο κόμβος του παλιού Lidl, βρίσκεται ένας χώρος που μοιάζει να έχει σταματήσει – με την καλή έννοια - τον χρόνο και δεν είναι άλλος από τον «Ιταλό».

o-italos2.jpg?v=0

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο χώρο να ξεχωρίζει, είναι ότι πηγαίνει πέρα από τα όρια ενός παραδοσιακού μαγειρείου, καθώς αποτελεί τη γαστρονομική συνέχεια της οικογενειακής ιστορίας του οινοποιείου “Casa Mantovani”, που ξεκίνησε στους Νέους Επιβάτες το 1994 από τον Angelo Mantovani, έναν Ιταλό που αγάπησε τον τόπο, τα αμπέλια του και το κρασί και συνεχίζει την πορεία του μέχρι και σήμερα, παράγοντας κάθε χρόνο πέντε εκλεκτές ετικέτες οίνων.

o-italos3.jpg?v=0
o-italos4.jpg?v=0
o-italos5.jpg?v=0

Στην κάβα του “Ιταλού” θα βρείτε σήμερα όλα τα κρασιά του Οινοποιείου και μία επιλογή από νόστιμα, σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά, για να κάνετε τους δικούς σας γαστριμαργικούς συνδυασμούς. Και θα σας υποδεχθούν, όπως παλιά: με μια μυρωδιά μαγειρευτού, που θα σας κάνει να σταματήσετε, πριν ακόμη δείτε την ταμπέλα.

o-italos6.jpg?v=0
o-italos7.jpg?v=0

H ιστορία…

Για τον “Ιταλό” η ιστορία ξεκίνησε το 1997, οπότε και πρωτοάνοιξε, αποκλειστικά ως σημείο διάθεσης των κρασιών του οικογενειακού οινοποιείου “Casa Mantovani”, που είχε ιδρύσει τρία χρόνια νωρίτερα, στους Νέους Επιβάτες, ο Angelo Mantovani. Ξεκινώντας από 2.500 φιάλες με σταφύλια ντόπιων παραγωγών, έφτασε σήμερα, χάρη στον γιο του Luigi, να παράγει έως και 50.000 φιάλες τον χρόνο, από ιδιόκτητο αμπελώνα 65 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο Όρος Βερτίσκος, σε υψόμετρο 700 μέτρων.

o-italos8.jpg?v=0
o-italos9.jpg?v=0
o-italos10.jpg?v=0

Αλλά ο “Ιταλός” δεν έμεινε μόνο στο κρασί. Γρήγορα άρχισε να μαγειρεύει, όχι με την έννοια του “εστιατορίου” όπως ίσως φαντάζεστε, αλλά με την αμεσότητα μιας κουζίνας σπιτικής.

Σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα φιλόξενο μαγειρείο, όπου η κουζίνα παντρεύει την ιταλική μαγειρική παράδοση με τη μεσογειακή φρεσκάδα και τη σπιτική ελληνική φιλοξενία.

o-italos11.jpg?v=0

Πιάτα έκπληξη καθημερινά

Στην κουζίνα δεν θα βρείτε σταθερό μενού κι αυτό είναι και η γοητεία του όμορφου αυτού χώρου. Καθημερινά, όπως μια νοικοκυρά που ψωνίζει για το σπίτι της, η οικοδέσποινα Έλσα Μαντοβάνι διαλέγει τα πιο φρέσκα υλικά – λαχανικά εποχής, επιλεγμένα κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά.

o-italos12.jpg?v=0
o-italos13.jpg?v=0
o-italos14.jpg?v=0

Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον δέκα διαφορετικά πιάτα, κάθε ημέρα: από όσπρια και λαδερά, μέχρι χειμωνιάτικες σούπες, ψάρια ψητά, σαρδέλες «παντρεμένες», κριθαρότο με θαλασσινά, αλλά και κλασικές αγαπημένες συνταγές, όπως παστίτσιο, μουσακάς, κοκκινιστό μοσχάρι ή χοιρινή σπάλα λεμονάτη, με πατάτες στην κατσαρόλα.

o-italos15.jpg?v=0
o-italos16.jpg?v=0
o-italos17.jpg?v=0

Τα κεφτεδάκια, με μυστική συνταγή της γιαγιάς της οικοδεσπότισσας, με καταγωγή από τον Τύρναβο, κλέβουν κάθε φορά την παράσταση, ενώ οι σαλάτες -πάντα εποχής- θα σας μαγέψουν με τη φρεσκάδα τους!

Η μυστική συνταγή της πίτσας, φυσικά δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, ενώ θα βρείτε και μια ποικιλία ζυμαρικών και σπαγγέτι που θα σας εκπλήξουν με την μοναδική τους γεύση.

o-italos18.jpg?v=0

Pairing με τα προϊόντα του Κτήματος

Παράλληλα, όλα συνοδεύονται – προαιρετικά, αλλά ιδανικά – από τα κρασιά του οίκου “Casa Mantovani”, με φήμη που έχει φτάσει κι εκτός Θεσσαλονίκης, σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Θα βρείτε τρία λευκά, ένα ροζέ και ένα κόκκινο -που συνδυάζονται ιδανικά με γευσιγνωσία και διατίθενται εφόσον το ζητήσετε και για pairing με εκλεκτά τυριά- αλλά και τσίπουρο όπως κι άλλα προϊόντα του Οινοποιείου.

o-italos19.jpg?v=0
o-italos20.jpg?v=0
o-italos21.jpg?v=0

Θαλπωρή το χειμώνα κι αυλή το καλοκαίρι

Ο χώρος, απλός και φιλόξενος, διαθέτει τζάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα και μια μεγάλη αυλή για τις ηλιόλουστες ημέρες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των πελατών προτιμά να παραγγείλει φαγητό για το σπίτι ή το γραφείο – το σημείο εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος εργαζομένων στην περιοχή – όποια στιγμή κι αν περάσετε, σχεδόν πάντα θα βρείτε ένα τραπέζι για να καθίσετε και μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον.

o-italos22.jpg?v=0
o-italos23.jpg?v=0

Αν αναζητάτε γεύση, αυθεντικότητα και ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, τότε ο «Ιταλός» θα γίνει ο νέος σας γαστρονομικός προορισμός. Είτε για ένα γρήγορο πακέτο, είτε για ένα κρασί με καλή παρέα, εδώ θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Θα τον βρείτε, στο αμέσως επόμενο φανάρι μετά τη στροφή για Επανομή. Και θα σας υποδεχθεί ως ένας χώρος, όπου το κρασί γράφει ιστορία και το φαγητό, την ολοκληρώνει!

Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 09.30 έως 21.00 και το Σάββατο από τις 09.30 έως τις 17.00 (σε κάθε περίπτωση, η κουζίνα ανοίγει στις 12.00). Την Κυριακή, παραμένει κλειστό.

Tip 2: Υπάρχει δυνατότητα για προπαραγγελία, ώστε το φαγητό σας να είναι έτοιμο την ώρα που επιθυμείτε.

Tip 3: Δεδομένου ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 άτομα, ο χώρος διατίθεται και για μικρές εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: 20ο χλμ Θεσσαλονίκης – Περαίας (κόμβος Lidl)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 25894
Website Οινοποιείου
Facebook

Loader