Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα από τις εμβληματικές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Τρία food trucks και οι καταξιωμένοι σεφ Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής συνθέτουν το σκηνικό προσφέροντας street food με μπλε καβούρι ατλαντικού, γνωστό και ως «Ιταλό», σε εκατοντάδες Θεσσαλονικείς και επισκέπτες.


Στόχος του φεστιβάλ δεν είναι μόνο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να δοκιμάσει ξεχωριστές συνταγές με βάση το Μπλε Καβούρι Ατλαντικού, αλλά και να ευαισθητοποιήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ξενικό αυτό είδος στα ελληνικά θαλάσσια οικοσυστήματα.
«Ασχολούμαστε με την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και τα ξενικά είδη μπορούν να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος . Το Φεστιβάλ στηρίζεται από το περιφερειακό κέντρο δράσης των ειδικά προστατευόμενων περιοχών που έχει ιδρυθεί από σύμβαση της Βαρκελώνης . Είναι μια καλή πρακτική για την προώθηση του ξενικού είδους και την προστασία των π θαλάσσιων οικοσυστημάτων» δηλώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, Αναστασία Χαρίτου, η οποία ενημερώνει το κοινό για τα ξενικά είδη, και ειδικότερα για το Μπλε Καβούρι Ατλαντικού (Callinectes sapidus), ένα είδος που έχει εξαπλωθεί ευρέως στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας ανισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Street Foods in Greece, η δράση αυτή έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα θαλάσσια
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και η περιβαλλοντικη οργάνωση incommon, η οποία ασχολείται με την κυκλική οικονομία μέσω ενεργοποίησης κοινοτήτων και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπρόσωποί της «θέλουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Φεστιβάλ και μαζεύουμε τα υπολείμματα τροφής, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο»,
Το καβούρι προέρχεται από τη Forkys Foods, η οποία στηρίζει τη δράση, ενώ παράλληλα, επωφελούμενοι από τον Φάρο του Κόσμου θα παρασκευάζουν χειροποίητες πίτες με καβουρόψιχα, παντρεύοντας την παράδοση με τη βιωσιμότητα.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη στήριξη του Blue Marine Foundation, που αποτελεί και τον βασικό χρηματοδότη του προγράμματος Pick the Alien. Πρόκειται για μια γιορτή που αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην προστασία της βιοποικιλότητας - ξεκινώντας από το πιάτο μας.