Νέα Διαγώνιος: Με θέα στα νερά του Θερμαϊκού, το εστιατόριο της Σοφούλη, με σήμα – κατατεθέν τα κρεατικά του…για πρώτη φορά και με θαλασσινό μενού

“Γη, Φωτιά, Θάλασσα”: Αν δοκιμάσετε, θα καταλάβετε γιατί!

Υπάρχουν εστιατόρια που τα επισκέπτεται κανείς για το φαγητό κι εστιατόρια που τα επιλέγει για τον ίδιο τον προορισμό. Η Νέα Διαγώνιος στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, πάνω στο κύμα της Καλαμαριάς, είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, το φως αλλάζει στο χώρο και μαζί του αλλάζει και η εμπειρία κάθε γεύματος. Οικογένειες, παρέες, ζευγάρια, άνθρωποι που έρχονται για το γεύμα τους ή για να ανακαλύψουν το νέο μενού που, για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει φέτος και θαλασσινές προτάσεις…όλοι βρίσκουν εδώ, κάτι που τους τραβά, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Πίσω από τη “Νέα Διαγώνιο”, που πρωτοάνοιξε το 2009, βρίσκεται ο Chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Ιωάννης Χαντακής, με μια πορεία ετών, που συνδυάζει, στο ενεργητικό του, τεχνική, βραβεύσεις κι αφοσίωση στη γεύση. Βραβευμένος, με διεθνείς αναφορές και διακρίσεις για τη δουλειά του, συνεχίζει να «χτίζει» τη δική του γαστρονομική πρόταση στη Θεσσαλονίκη — σταθερά, δημιουργικά και χωρίς υπερβολές. Φιλοσοφία του παραμένει, πάντα, το να αναδείξει παραδοσιακά πιάτα της πόλης με σύγχρονο, πιο εμπλουτισμένο τρόπο.

nea-diagonios-2.jpg?v=0

Το νέο, εμπλουτισμένο μενού

Το νέο μενού του Chef, είναι μια τριλογία: “Γη, Φωτιά, Θάλασσα”. Για πρώτη φορά, οι θαλασσινές γεύσεις έρχονται στο προσκήνιο, σε έναν χώρο που καθιερώθηκε, μέχρι τώρα, για τα πραγματικά ξεχωριστά κρεατικά του.

Στους χώρους του εστιατορίου, λίγα μόλις μέτρα από το νερό, πιάτα όπως το καλαμάρι σε δύο μορφές – ψητό και τηγανητό – σερβιρισμένο με τραγανή πατάτα πάβε, κρέμα λεμονιού και τρίμμα αβγοτάραχου Μεσολογγίου ή το φιλέτο τσιπούρας με πουρέ ρεβιθιού αρωματισμένο με vadouvan και μια λεπτή lemon emulsion – ένα πιάτο που ισορροπεί την καθαρότητα με την πολυπλοκότητα - μοιάζουν σχεδόν σαν συνέχεια του τοπίου.

nea-diagonios-3.jpg?v=0
nea-diagonios-4.jpg?v=0

Το νέο μενού δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αντίθετα, παρουσιάζει γεύσεις απλές κι αγαπημένες, με τρόπο φυσικό, καθαρό και ισορροπημένο, όπως και κάθε τι που βγαίνει από την κουζίνα του εστιατορίου εδώ και χρόνια.

nea-diagonios-5.jpg?v=0
nea-diagonios-6.jpg?v=0
nea-diagonios-7.jpg?v=0

Γεύσεις βραβευμένες, γεύσεις αξέχαστες

Δίπλα στα νέα πιάτα, παραμένουν οι αγαπημένες σταθερές της “Νέας Διαγωνίου”: ο βραβευμένος από το “TasteAtlas” χειροποίητος χοιρινός γύρος ημερήσιας κοπής, τα μοσχαρίσια σουτζουκάκια – οι γεύσεις που το έχουν καθιερώσει στην κατηγορία του, οι «σταθμοί» του μενού και σημείο αναφοράς για όσους έρχονται ξανά και ξανά.

nea-diagonios-8-qVIpg.jpg?v=0
nea-diagonios-9-4gATs.jpg?v=0

Στα πιο πρόσφατα πιάτα, θα βρείτε τα Κρητικά Bao Buns, τα αλμυρά λουκουμαδάκια με chutney κρητικής τομάτας και μαγιονέζα μαστίχας και το χαρακτηριστικό χειροποίητο λευκό τυρί σε τσαντίλα, που σερβίρεται με σούπα ντομάτας, «χώμα» ελιάς Καλαμών κι άγρια ρίγανη στα ορεκτικά, ένα signature πιάτο, που έρχεται να φέρει τη “γη και τη φωτιά” στο ίδιο πιάτο και που θα σας μαγέψει.

nea-diagonios-10-VeBr4.jpg?v=0
nea-diagonios-11-u5E1B.jpg?v=0
nea-diagonios-12-DePy2.jpg?v=0
nea-diagonios-13-tAalf.jpg?v=0

Γλυκές αναμνήσεις

Η γλυκιά ενότητα, με προτάσεις όπως προφιτερόλ, πάβλοβα, μιλφέιγ με μαστίχα και φιστίκι Αιγίνης – προορίζεται για όσους πιστεύουν ακράδαντα, ότι ένα δείπνο πρέπει να τελειώνει όσο πιο όμορφα και γευστικά γίνεται.

nea-diagonios-14-wxtSj.jpg?v=0

Τα γλυκά είναι όλα χειροποίητα, κάτι που θα καταλάβετε σε κάθε μπουκιά σας και μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας για το κλείσιμο του γεύματος – γιατί όχι, να τα δοκιμάσετε κι όλα σταδιακά!

nea-diagonios-15-cDT0V.jpg?v=0

Τοπικά κρασιά και signature cocktails

Η κάβα σας συστήνει σε μικρά, boutique οινοποιεία, όλα εκ των οποίων βρίσκονται σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων, μια απόφαση που δεν πάρθηκε για λόγους marketing, αλλά με στόχο το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών.

nea-diagonios-16-Qg6hf.jpg?v=0

Για το κλείσιμο του γεύματός σας ή τη συνοδεία του γλυκού σας, απολαύστε τα signature cocktails της κάβας, όπως το δροσιστικό cocktail με βάση Metaxa, μαστίχα και lime – ιδανικό για όλες τις εποχές κι ας “μυρίζει” καλοκαίρι.

Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη, άλλωστε, κινείται ανάμεσα στην καινοτομία και το σεβασμό: πρώτες ύλες από παραγωγούς, zero-waste λογική, καθαρές γεύσεις - δεν είναι τυχαίο, το ότι συμμετέχει ενεργά στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων». Στη “Νέα Διαγώνιο”, πέρα από τις τεχνικές αναδεικνύονται και οι αξίες.

nea-diagonios-17-ESDgt.jpg?v=0

Ο χώρος, μινιμαλιστικός και φωτεινός, είναι ιδανικός για όσους θέλουν να πάρουν μία ανάσα από την καθημερινότητα και τις εικόνες της πόλης. Το καλοκαίρι η αυλή γίνεται σημείο συνάντησης, ενώ το χειμώνα η σάλα προσφέρει την ίδια θέα, με την απαραίτητη θέρμη και μία φιλόξενη διάθεση, που θα σας κάνουν να νιώθετε ότι βρίσκεστε εκεί που πρέπει!

nea-diagonios-18-DVsUs.jpg?v=0

Tip 1: Η “Νέα Διαγώνιος” σας υποδέχεται από Τρίτη έως Σάββατο από 13:00 έως 24:00 και κάθε Κυριακή από 13:00 έως 19:00. Τη Δευτέρα, παραμένει κλειστή.

Τip 2: Κρατήσεις προτείνονται, ειδικά για τις ημέρες κι ώρες αιχμής, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

nea-diagonios-19-p7UC5.jpg?v=0

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 64Α , Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
2310 029085

Website
Facebook
Instagram

Loader